Nagy a baj: ellehetetleníti a 480 forintos benzinárat a brüsszeli olajembargó

2022. december 03. 15:07

Nem lesz tovább tartható az üzemanyagok kiskereskedelmi árának korlátozása, vagyis a benzinársapka – mutatott rá Holoda Attila, energetikai szakértő.

2022. december 03. 15:07
null

Egy korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár, Holoda Attila az Mfor.hu-nak adott pénteki interjújában elmondta, vélhetően nem sokáig lesz már fenntartható a benzinárstop, mert szerinte hozzájárul az ellátási gondokhoz és fenntarthatatlan egyéb alapvető körülmények miatt.

Ellátási hiány

Az ellátási hiány okaként a Holoda Attila is a már többször hangoztatott importhiányt nevezte meg. Mint fogalmazott: „a Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot, hiszen a hatósági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének.”

Ez áll a háttérben

A hazai ellátási gondok kapcsán belátható, hogy a korábban a honi hálózatokat 70 százalékban ellátó MOL százhalombattai Dunai Olajfinomítójában kialakult helyzet is jelentős hatással van. Mint azt a Mandiner is megírta:

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A helyzet súlyosbodását ráadásul nagyban fokozza

Az új, december 5-én életbe lépő olajembargó ugyan továbbra is „békén hagyja” ugyan hazánkat és a magyar multinak számító MOLGroupot a vezetéken érkező orosz nyersolaj tekintetében, viszont megbénítja a feldolgozott üzemanyagáramlást a MOL pozsonyi finomítójából.

Márpedig a MOL két EU-s finomítója, a százhalombattai és a pozsonyi között munkamegosztás zajlik, a magyarországi inkább dízelt, a felvidéki inkább benzint állít elő. Erre utalva jegyzi meg a volt energetikai helyettes államtitkár, hogy „a MOL két EU-s országban működő finomítójából nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem, hiszen például

Nem beszélve arról, hogy már a december 5-én életbe lépő újabb brüsszeli szankciók meghozatala előtt szóba került, hogy csak bizonyos feltételekkel lesz tartható a benzinársapka január elsejétől, valamint arról, hogy mind a Független Benzinkutak Szövetsége, mind a MOL tett már javaslatot a benzinárstop jövő év eleji kivezetésre.

Úgy tűnik tehát, hogy a kérdés már nem az, hogy fenntartható-e a benzinárstop, hanem sokkal inkább az, hogy meddig tankolhatunk még kedvezményesen.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
norbert1970
2022. december 04. 20:10
A tejföl is duplájára drágult az is az orosz szankciók miatt van. Hazugság minden amit a politikusok mondanak.Kiszelly már a háború elején megmondta hogy a Covid alatt felvett államadóságokat elinflálják és "zöldek"(70-es évek anarhistái)által nagyon vágyott életszinvonal és fogyasztási szintet 70-es évek szintjére rakják. Magyarán még minusz 20év van hátra nekünk,mert most sikerült 1990-es szintre érnünk.Leszünk még lejjebb ,de örüljünk a GDP növekedésnek mert legalább nyugati gazdáink bőven tudnak pénzt haza talicskázni.
norbert1970
2022. december 04. 00:01
A kiskereskedelmi értékesítésen kívül az összes nagyobb olajcég folytat kitermelést is.
eFhlsanzláólénv
2022. december 03. 23:35
Naaaa... Hát ezért konzultált a sok fideszfasz a kormánnyal? Hogy most mégse legyen bagóért minden cigánynak benga a trabijába? Istenem ki nem szarja már le ezt a hatósági áras üzemanyagot?! Komolyan 120ft/ liter miatt nyikorog mindenki? Basszatok meg a tej egy év alatt 300al lett drágább!Ne nyivákoljatok, fizessetek!
egali
2022. december 03. 23:01
Csak azt magyarázza meg valaki, hogy hol fáj az az oroszoknak, ha a mai áron 65 dollár körül adott olajuk árát 60-on kell maximum eladniuk, és közben 20 körül termelik ki? Es a Brent meg az arabok olajai, meg a többi szar közben 80-85 körül van. És messzebb is. Hajrá Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!