Irán orrára koppintott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

2022. november 17. 18:00

A szervezet a határozatában kilátásba helyezi, hogy jelentést tesz a Biztonsági Tanácsnak arról: Irán nem tesz eleget az atomprogramjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeinek.

2022. november 17. 18:00
null

Új határozatot fogadott el csütörtöki zárt ülésén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsa, és ebben felszólítja Iránt, hogy sürgősen kezdje el az együttműködést a szakosított ENSZ-szervezettel a három be nem jelentett atomlétesítményben talált uránrészecskék ügyében folyó vizsgálatban – közölték diplomaták.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által javasolt csütörtöki határozat idén a második, amely felszólítja Iránt az együttműködésre a vizsgálattal kapcsolatban. A vizsgálat eredményétől függ a 2015-ben Bécsben aláírt nemzetközi nukleáris megállapodás újraélesztése.

A határozatot a 35 tagú igazgatótanács 26 tagja támogatta, öten tartózkodtak, két ország nem volt jelen.

Ellene csak Oroszország és Kína szavazott – közölték a jelen lévő diplomaták. A határozat szerint az igazgatótanács döntése értelmében lényeges és sürgős, hogy Irán magyarázatot adjon az uránrészecskék eredetére, tegye lehetővé a létesítmények és a berendezések megvizsgálását és a mintagyűjtést bennük, valamint adjon választ a NAÜ valamennyi kérdésére. A kérdésben a testület által júniusban elfogadott első határozathoz képest a csütörtöki határozottabban fogalmaz és diplomáciai eszkalációt sejtet. 

Az ENSZ BT-hez kerülhet az iráni atomprogram ügye

Ezenkívül kilátásba helyezi, hogy a NAÜ jelentést tesz a Biztonsági Tanácsnak arról: Irán nem tesz eleget az atomprogramjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeinek. „Iránnak el kellene kezdenie legalább a minimális együttműködést, nem pedig üres ígéreteket tennie” – áll az Egyesült Államok által röviddel a határozat elfogadása előtt kiadott közleményben. „Iránnak tisztában kell lennie azzal, hogy ha nem működik együtt legalább a szükséges szinten, akkor az igazgatótanácsnak további lépés meghozatalára kell felkészülnie a NAÜ Alapszabályának XII. cikke értelmében”.

Ez tartalmazza

az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulás lehetőségét, amelynek azután felhatalmazása lesz szankciók elrendelésére.

A 2015. évi atomalkuban Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében korlátozza atomprogramját. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, Irán pedig sorra bejelentést tett arról, hogy nem tartja be a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

(MTI)

Nyitókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök, MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. november 17. 22:50
Az ukránok nyíltan hazudnak” „Az ukránok nyíltan hazudnak” – kiakadt a NATO egyik diplomatája a Financial Times-ban Az ukránok viselkedése kezd „egyre nevetségesebbé” válni – ezt nyilatkozta egy ukrajnai NATO-diplomata a Financial Times-nak, a lengyelországi rakétaincidens, valamint Biden és Zelenszkij csörtéje után.
kolozsv
2022. november 17. 20:01
Má' megint? És ha nem értékesítenek drónokat a ruszkiknak, akkor minden rendben lesz?
roughneck
2022. november 17. 19:32
Nehez helyzetben a bujkalo illegalis irani uranreszecskek... :-))
Brandon the great Negro
2022. november 17. 19:24
Ha az oroszok rámászhattak Ukrajnára az atomprogramjuk miatt, akkor az USA is belecsaphatna a perzsa lecsóba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!