Így hanyatlik a kereszténység Hollandiában

2022. október 03. 09:01

Öt éven belül templomai 60 százalékát bezárja az amszterdami katolikus egyházmegye. Hogyan áll manapság a holland kereszténység?

2022. október 03. 09:01
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyitóképen: Drag queenes Pride-rendezvény egy zandvoorti protestáns templomban 2022 júliusában (EVERT ELZINGA / ANP MAG / ANP via AFP)

 

Öt éven belül templomai 60 százalékát bezárja az amszerdami katolikus egyházmegye – írja a The Pillar katolikus lap. 

Jan Hendricks, a Haarlem-Amsterdami Egyházmegye püspöke szeptember 10-én beszélt erről a plébániai adminisztrátorok gyűlésén. Az egyházmegyének 164 temploma van, ebből 99-et tervez bezárni, a maradékot pedig felosztaná központi és kisegítő templomokra. Központi templomból 28 lenne, 37 pedig a második kategóriába tartozna – utóbbi templomokkal 5-10 évig számol az egyházmegye. Azaz évtizedes távlatban a 164 mostani templomból 28 marad az előrejelzések szerint. Először a vidéki templomok kerülhetnek sorra, némelyikbe csak 15 fő látogat el rendszeresen.

Vannak persze biztató fejlemények is, Almere városában 2021-ben nyílt meg egy új templom. De ez mégiscsak kivétel.

 

A templombezárásokra a templomba járó hívek drasztikus fogyása miatt kerül sor. Ebben az egyházmegyében 2013-ban még 25 ezren látogatták a templomokat, 2021-ben pedig már csak 12 ezren. Az ötvenes években még a megkeresztelt katolikusok 80 százaléka járt misére. Ma 425 ezer megkeresztelt katolikus van, de csak a 3 százalékuk jár szentmisére.

Hollandiában elvileg 3,7 millió katolikus él,

ők teszik ki a 18 milliós népesség 21,7 százalékát. Persze nem csak a misére járó száma csökkent az előző évtizedekben, hanem a katolikus egész népességhez viszonyított arányszáma is: 1970-ben még ők alkották Hollandia népességének 40 százalékát.

2003-2015 között a holland katolikus plébániák száma 1525-ről 726-ra csökkent. A 2010-es adatok szerint akkor 172 ezren jártak rendszeresen misére az egész országban. A gyermekmolesztálási botránysorozat a holland katolikus egyházat 2011-ben érte el. 2014-ben Willem Eijk holland bíboros a hírek szerint azért ellenezte Ferenc pápa látogatását az országba, mert attól tartott, hogy az érdektelenségbe fulladt volna. 

Egy 2007-es kutatás szerint a formálisan katolikusoknak csak a 27 százaléka hisz a kereszténység Istenében, 55 százalékuk deista vagy agnosztikus, 17 százalékuk pedig valójában ateista. 2015-ben csak a 13 százalékuk fogadta el a mennyország létét, 17 százalékuk hitt egy személyes Istenben, és kevesebb mint a felük hitte, hogy Jézus Krisztus Isten fia. 92 százalékuk elfogadja a melegházasságot.

Még egy kép a zandvoorti protestáns templomban tartott Pride-rendezvényről (EVERT ELZINGA / ANP MAG / ANP via AFP)

 

A legnagyobb hollandiai keresztény felekezet az első világháború óta a katolikus, ami máig megőrizte ezt a pozícióját – még ha a protestáns többséghez képest kisebbségben is van. A két legkatolikusabb tartomány Észak-Brabant és Limburg.

A katolicizmus hanyatlása azért is érdekes Hollandiában, mert

– az is a mai napig –, amitől részint a hívek megtartását remélték. Itt adták ki a Holland Katelizmust, ami számos ponton nem volt összhangban a katolikus egyház tanításával, és VI. Pál pápa bizottságot állított fel a kivizsgálására. A tanítás „fellazítása” és a errefelé nagyon erős reformszellem azonban nem vezetett eredményre (a vallásgazdaságtan szerint a konzervatívabb felekezeteknek nagyobb a megtartó erejük).

A legnagyobb protestáns egyház Hollandiában a – figyelem – Hollandia Protestáns Egyháza (PKN), ami kálvinistákat és lutheránusokat (reformátusokat és evangélikusokat) is tömörít. 2017-ben a népesség 9,1 százaléka tartozott a PKN-hez. A PKN-t 2004-ben hozták létre több protestáns egyház egyesülésével. A felmérések szerint a tagság 42 százaléka nem teista, sőt a papság egyhatoda is agnosztikus vagy ateista. A tagság évente 2,5 százalékkal csökken. Ugyanakkor számos konzervatív és kálvinista egyház van, ami nem csatlakozott a PKN-hez. A konzervatív kálvinisták a „Biblia-övezetben” vannak a legtöbben.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanyar
2022. október 03. 18:06
Példaértékű, ahogy haladnak. Persze csak akkor, ha a mecsetek száma sem nő.
jánosbácsi
2022. október 03. 17:46
Magyarország nem keresztény országért kevesebben vannak a vallásos emberek. A Kádár rendszerben többen jártak templomba mint manapság.
Tolókapu
2022. október 03. 16:05
Ezekért(lásd.: fotók) az emberekért is szenvedett és meghalt Krisztus. Ők azok, akik súlyosabb helyzetben vannak, mint akiknek erős hitük van.
krampus
2022. október 03. 15:33
A foton ez az uj Elvis Pre'zli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!