Bidenék nem akarják, hogy a választásokon igazolni kelljen az állampolgárságot

2022. augusztus 30. 16:53

Egy amerikai tagállamban felülírta a helyi legfelsőbb bíróság a demokraták szavazási szabályokra vonatkozó, felpuhító népszavazási kezdeményezését. Mutatjuk, hogy próbált a baloldal a választásokkal machinálni Arizonában – és egész Amerikában.

2022. augusztus 30. 16:53
null

Az arizonai legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánított számos olyan, az amerikai Demokrata Párthoz köthető népszavazási kezdeményezést, amelyek a választásokon a szavazási szabályok fellazítását szolgálták volna, a bevett demokrata taktikák szerint. A demokraták a republikánus többségű arizonai törvényhozás korábbi, a választások tisztaságát szolgáló szabályozásait szerették volna felülírni, ezt akadályozta meg a testület – írja a The Federalist.

A bíróság által érvénytelenített Proposition 210 az arizonai szavazási szabályok teljes átírását szolgálta volna. A 26 oldalas kezdeményezés nagyon hasonlatos ahhoz, amit a demokraták a washingtoni kongresszusban is szeretnék keresztülverni.

Doug Ducey kormányzó nemrég írta alá azt a törvényt, amely szerint a szövetségi szintű választásokon a szavazóknak igazolniuk kell az amerikai állampolgárságukat. Eme törvényt Joe Biden igazságügyi minisztériuma is pereli, mivel „szükségtelen követelménynek” tartják az állampolgárság igazolását, ami „visszafordítja a fejlődés kerekét”, és „egyes szövetségi választásokon megakadályozza, hogy a szavazók regisztrálni tudjanak”.

Az arizonai törvényhozás 2021-ben fogadta el azt a törvényt, amely megkövetelte a „ritkán szavazók” („infrequent voters”) eltávolítását a tagállam Állandó Korai Szavazó Listájáról, amellyel a nyilvántartás lényegében az aktív szavazók nyilvántartásává vált.

Ezeket most a helyi legfelsőbb bíróság helyben hagyta, és érvénytelennek nyilvánította a demokraták említett kezdeményezését, amely többek közt azt szerette volna elérni, hogy töröljék el az arizonai szavazási követelmények közül azt, hogy szükséges a minimális önigazolás, és azt a tilalmat, ami szerint a választási bizottság tagjain és a választón kívüli harmadik fél (civil szervezet, stb.) nem gyűjtheti be a levélszavazatokat („ballott harvesting ban”). Úgyszintén kezdeményezték azt, hogy diszkvalifikálják azt az elektort, aki nem szavazott az arizonai elnökválasztáson nyertes jelöltre, és töröljék azt a követelményt is, ami szerint az szavazhat Arizonában, aki legalább harminc napja ott lakik.

A Proposition 210 kezdeményezői szerint a bíróság döntése „egyre inkább a MAGA-agendát követi”. Hasonló kezdeményezést indítottak a demokraták a félidős választásokra Michiganben is.

A demokraták évek óta dolgoznak azon, hogy minden tagállamban, de leginkább a 2020-as választások billegő államaiban fellazítsák a szavazási szabályokat. Jellemzően ellenzik az személyazonosság igazolásának követelményét, és minél jobban igyekeznek kiterjeszteni a választás napja előttre és utánra a levélszavazás lehetőségét. Utóbbihoz kapcsolódva igyekeznek elérni, hogy különféle civil szervezetek is összegyűjthessék azokat és leadhassák a szavazópontokon, sőt a „ballott curing” technikáját is erőltetik, ami azt jelenti, hogy a tévesen kitöltött szavazólapokat nem nyilvánítják automatikusan érvénytelennek, hanem felkeresik a szavazót, aki útmutatásaik alapján kijavítja a szavazólapot. Ezek a módszerek a felmérések szerint a demokraták szavazótáborát növelik, mivel a republikánus szimpatizánsok jellemzően személyesen szavaznak. A demokraták emellett a pártközeli „választási szakértői” szervezeteket szeretnek bevonni a lebonyolításba is.

A demokraták hátterében tevékenykedő szervezetek egyik bevett taktikája, hogy egyik topjogászuk, Marc Elias vezetésével beperelik azokat a tagállamokat, amelyek nem felelnek meg az általuk jónak tartott, meglehetősen liberális, a csalásoknak tág teret adó szavazási szabályoknak, melyeket ők a „szavazási szabadság” védelmében kezdeményeznek, s a „megijedt” tagállami vezetők – jellemzően a demokraták által vezetett tagállamok kormányzói, főügyészei – végül peren kívül megegyeznek, és engednek Eliasék követeléseinek. Ezt nevezik „sue-and-settle” technikának.

Mint korábban írtuk: többek közt Mark Zuckerberg 350 milliós adományának segítségével mozgósítottak a demokraták a legfontosabb városokban a 2020-as elnökválasztások idején. Választási csalás gyanúja miatt perlik a lebonyolító szervezetet, de a baloldali milliárdos filantrópok és szervezeteik hálózata, benne Soros Györggyel még nagyobb akcióra készül. Ugyancsak megírtuk, hogy illegálisan használhatták agitációra a tagállami szavazói nyilvántartásokat a demokratákhoz köthető szervezetek a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt az általuk kifejlesztett ERIC-rendszer segítésével, úgyszintén többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg támogatásainak köszönhetően.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kistroglodita
2022. szeptember 17. 22:49
Minek? A halottak úgyis rájuk szavaznak.
kolozsv
2022. augusztus 31. 09:04
Aztak.va... Ezek terjesztik a demokráciát a világban?
Kivűlálló
2022. augusztus 31. 00:57
"Bidenék nem akarják, hogy a választásokon igazolni kelljen az állampolgárságot" Most már nem a nyúl viszi a puskát, szaros Joe!
zakar zoltán béla
2022. augusztus 30. 21:24
Megyek!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!