Betört a deepfake hamisítás az ukrán háborúba – manipulált videón, ahogy Zelenszkij bejelenti az ukrán fegyverletételt

2022. március 17. 19:15

Bár azonnal látszik rajta, hogy hamisítvány, a videót mégis több százezren osztották meg.

2022. március 17. 19:15
null

A felvétel tömegek megtévesztésére aligha alkalmas, hiszen messziről látszik rajta, hogy hamisítvány, az ukrán hatóságok és a média ráadásul az első pillanattól kezdve közlemények sorozatával igyekszik cáfolni a videó valóságtartalmát, írja a BBC. 

Bár azonnal látszik rajta, hogy hamisítvány, a videót mégis több százezren osztották meg. Éppen ezért a Meta már jelezte, hogy eltávolította a felvételt a közösségi médiafelületeiről (Facebook, Instagram), a félrevezető, manipulált médiaanyagokra vonatkozó irányelveire hivatkozva. 

A szakértők szerint ez az első alkalom, hogy az ukrán-orosz háborúban deepfake videót alkalmaznak dezinformációs zavarkeltési céllal. A készítők vélhetően az ukrán lakosság morálja ellen indítottak támadást, hiszen a videóban az elnök arra szólítja fel a népét, hogy adja meg magát az orosz erőknek.

A felvételeket a támadók dezinformációs hadjáratokhoz használják. A deepfake támadások ellen már most sem könnyű védekezni (amennyiben azok fenntartják a hitelesség látszatát, és a céljuk nem csupán az olcsó zavarkeltés, mint jelen esetben) és a technológia finomodásával csak egyre nehezebb lesz. Az iparági trendekből az látszik, hogy a deepfake-szűrő protokollok hamarosan minden nagyobb szervezet IT-biztonsági rendszerének integráns részévé válnak.

A deepfake célja a társadalmi manipuláció, hiszen egyes szoftverek olyan autentikusan jelenítenek meg bizonyos személyeket – politikusakat, vállalatvezetőket, hírességeket – hogy a megtévesztés áldozata sokszor nem tud különbséget tenni az utánzat és a valóság között.

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. március 18. 13:13
Amikor meg tényleg feladná, akkor meg senki nem fogja elhinni.
bosi01
2022. március 18. 08:03
Ez érdekes a nyugat ezt mondja a kelet meg azt vajon melyik fél amelyik nem hamisít?
Csigorin
2022. március 18. 06:54
az elso? Parizst pl tenyleg bombaztak?
Buta kán
2022. március 18. 03:41
Ennek a féregnek semmi köze az ukrán nemzethez. Vágóhídra küldi a szerencsétleneket ahelyett, hogy megalkudna az oroszokkal. Ha szorul a hurok,majd lefarol a jaffai partokra. 80 éve ezt csinálják. Lásd dániel péter nevű magyargyűlölő fajti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!