Szülők versus LMBTQ: a magyaréhoz hasonló gyermekvédelmi törvény készül Floridában

2022. február 19. 15:03

A magyarhoz hasonló gyermekvédelmi és szülőjogi törvény készül a jobboldali vezetésű Floridában, a Fehér Ház és az LMBTQ-szervezetek kiakadtak, szerintük a szülőkkel szembeni titkolózás a gyermekvédelem. A tagállam szembemegy a föderális elképzelésekkel.

2022. február 19. 15:03
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A szülői jogokat védelmező, a magyaréhoz hasonló törvényt készül elfogadni a floridai törvényhozás. A floridai szenátus oktatási bizottsága február 8-án, kedden fogadta el a Szülői Jogok az Oktatásban (Parental Rights in Education) című törvénytervezetet. Ennek szövege

megtiltja az iskoláknak, hogy a gyermekkel kapcsolatos információkat tartsanak vissza a szülőktől,

és nem tagadhatják meg a gyermek alapvető fejlődéséhez szükséges információkat a szülőktől. Ez azért fontos, mert Amerikában elterjedt gyakorlat, hogy ha egy diák LMBTQ-identitásúnak tűnik, azt nem árulják el a szülőknek, akiket ellenségnek tekintenek. Másrészt a szöveg megtiltja az alsó tagozatban (6-10 éves korban) a szexuális irányultságról és nemi identitásról való oktatást, mivel a törvényhozók szerint ez nem való ennek a korosztálynak. 

A törvényjavaslat úgy fogalmaz: „az iskolakörzetek nem bátoríthatják a tantermi beszélgetést a szexuális orientációról és genderidentitásról alsó tagozatban és olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődésének”.

Dennis Baxley, a törvényjavaslatot támogató republikánus szenátor szerint a javaslat nem a spontán beszélgetést titja a témával kapcsolatban, hanem azt, hogy az LMBTQ-témákat szisztematikusan az alsós tantervek részévé tegyék. Joe Harding republikánus képviselő, a törvényjavaslat előterjesztője pedig egy bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy az intézkedés nem akadályozza a diákokat abban, hogy családjukról beszéljenek. és a tanárokat sem tiltaná el az LMBTQI-történelem tanításától.

Mint azt nemrég megírtuk: nemrég beperelték az iskolát Floridában egy iskolás lány szülei, mivel kétszer öngyilkosságot kísérelt meg azután, hogy sorozatosan titokban találkozott egy tanácsadóval, aki elhitette vele, hogy ő valójában fiú. A hispán szülőkkel azért nem közölték az információt hónapokig, mert a család katolikus, és az iskolakerület illetékesei úgy gondolták, otthon a lány elutasításban részesülne. A lány kórházba került, ahol már újra lánynak tartotta magát. A szülőket védő ügyvédi szervezet szerint nem elszigetelt esetről van szó, rendszeresen keresik meg őket hasonló problémával.

Floridában a törvényhozás mindkét házában republikánus, azaz jobboldali többség van, a kormányzó, Ron DeSantis pedig az egyik legnépszerűbb republikánus politikus az egész országban, akit a republikánus elnökjelöltségi verseny egyik lehetséges győztesének tartanak. 

Ron DeSantis (nyitóképünkön) eddig a támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, s egy február 7-i sajtótájékoztatóján azt mondta:

A wasingtoni Fehér Háznál azonban kiütötte a biztosítékot a floridai törvényjavaslat. Jen Psaki szóvivő február 8-án azt nyilatkozta: minden szülő „abban reménykedik, hogy vezetőink biztosítják gyermekeik biztonságát, védelmét és szabadságát, és ma Floridában a konzervatív politikusok elutasították ezeket az alapvető értékeket azáltal, hogy olyan jogszabályt alkottak, amely arra irányul, hogy célba vegye és megtámadja azokat a gyerekeket, akiknek a legnagyobb szükségük van erre támogatásra, azaz LMBTQI+ közösséghez tartozó gyereket”. Psaki szerint ráadásul a jelenség nem egyedi, hanem Amerika-szerte hasonló kezdeményezések vannak terítéken a republikánusok irányította tagállamokban. 

Joe Biden elnök a Twitteren ítélte el a floridai kezdeményezést. 

Amit tehát a republikánusok a gyermekek és a szülői jogok védelmének tartanak, azt a demokraták és az LMBTQ-szervezetek az „LMBTQ-gyermekek” elleni támadásnak veszik.

El is nevezték a javaslatot „Don’t Say Gay” Billnek, azaz „ne mondd, hogy meleg törvény”-nek. Az Equality Florida LMBTQ-érdekvédő szervezet szerint például DeSantis „az LMBTQ-ellenes jogszabályokat ugródeszkaként használja nemzeti politikai ambícióinak kiszolgálására. Politikai programját nem államunk valós sürgető szükségletei vezérlik, hanem az a célja, hogy Trump támogatóit magához csábítsa”.

A Fehér Ház szerint tehát az iskolák kötelezése a szülők tájékoztatására és az ideológiailag vezérelt LMBTQ-indoktrináció ellentétes az LMBTQ-gyermekek érdekeivel, miközben a gyermekek nemisége kamasz korukra bontakozik ki, szigorú értelemben nem beszélhetünk LMBTQ-gyermekekről, hiszen gyermekkorban sem a szexuális orientáció, sem a nemi identitás nem stabil.

Ron DeSantis szerint: „Az iskoláknak a diákokat írni és olvasni kell tanítania. Valamint tudományt és történelmet kell tanítaniuk. Több állampolgári ismeretre van szükségünk, és értenünk kell az amerikai alkotmányt.”

Amerikában négy államban (Texasban, Oklahomában, Louisianában és Mississippiben) van hasonló törvény,

mint ami Floridában készül. Másik három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) tavaly olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Jaime Reina / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2022. február 21. 21:52
Vilagszerte masoljak az Orban kormany alkotasait. Gazdasagi es ideologiai téren.
Andre1bp
2022. február 19. 17:17
Szóval a tanárnak kötelező lesz outingolnia a diákot? Ez most komoly? Én úgy tudtam, a Fidesz szemében az outingolas egy aljas dolog.
nemecsekerno_007
2022. február 19. 17:02
Lehetetlen alak ez a Patás, hogy már Florida is másolja. :)))))))))))))))))
Velencei Vitorlás
2022. február 19. 15:25
Tanul tőlünk a nyugat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!