Blinken: Az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre

2022. január 26. 21:46

Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint az Oroszországnak küldött amerikai válasz „komoly diplomáciai útvonalat” jelöl ki.

2022. január 26. 21:46
null

Az Oroszországnak küldött amerikai válasz „komoly diplomáciai útvonalat” jelöl ki – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán azon a sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette, hogy az Egyesült Államok  megküldte írásbeli válaszait Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

A tárcavezető szerint a levél – amelyet orosz sajtóértesülések szerint John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete kézbesített Oroszország külügyminisztériumába – „elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat”.

Blinken hozzátette: az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre.

Oroszország december közepén kétoldalú szerződés tervezetét juttatta el az Egyesült Államoknak, és ebben egyebek között arra tett javaslatot, hogy Washington kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett, szüntesse be a katonai együttműködést a posztszovjet országokkal, vonja ki nukleáris fegyvereit Európából, és ne telepítsen a kontinensre Oroszországot fenyegetni képes csapásmérő rendszereket. 

„A dolgok írásba foglalása (...) jó módja annak, hogy a lehető legpontosabbak legyünk, és az oroszok a lehető legvilágosabban megértsék álláspontjainkat, elképzeléseinket. Jelenleg a dokumentum náluk van, és az ő térfelükön pattog a labda” – fogalmazott Blinken. 

Az amerikai külügyminiszter szerint a NATO-csapatok visszavonása esélytelen

A külügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mit tartalmaz a dokumentum, de azt kiemelte, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el, aki személyesen részt vett a levél szerkesztésében és szövegezésében. Blinken azt is hozzátette, hogy a válasz Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg. 

A tárcavezető szerint

az orosz követelésekre adott amerikai válasz azt tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre,

és a diplomáciát részesíti előnyben, de Oroszországtól függ, hogyan reagál. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok minden eshetőségre felkészült.

Blinken azt is világossá tette: az Egyesült Államok „eleve esélytelennek tartja”, hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések.

Blinken az újságíróknak arról is beszámolt, hogy a következő napokban további megbeszélésekre számít Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A tárcavezető azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége továbbra is nyitva marad, de arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy „erősen fontolják meg a távozást.”

(MTI)

Borítókép: MTI/AP/Alex Brandon

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. január 29. 19:37
"Az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre" Ez olyan mintha a szomszédod éjjel-nappal, mindenki füle hallatára trágárul szidna, rágalmazna és fenyegetne, aztán a postásnak azt mondaná, hogy ő kész a veled való párbeszédre...
Esvány
2022. január 27. 09:03
"Az amerikai külügyminiszter szerint a NATO-csapatok visszavonása esélytelen" Nyilván ugyanazt mondaná az orosz vagy kínai csapatokra is, ha azok megjelennének és atomrakétákat telepítenének, vagy "csak" támaszpontokat létesítenének Mexikóban, Kubában vagy Kanadában. Vagy nem...
navis praetoria
2022. január 27. 08:59
A Római Birodalom példájára az usa mindig úgy manőverezett, hogy belehúzza ellenfelét az agresszori szerepbe. Lásd a Maine cirkáló felrobbanása a spanyol-usa háború kezdetén, a fegyverrel megrakott Lusitania gőzös elsüllyesztése az 1. vhban, Pearl Harbor és Hitler hadüzenete a 2.ban, a tonkini incidens Vietnámban, Kuwait lerohanása Szaddam Husszein által, stb. Putyinnak vigyáznia kell Ukrajna lerohanása és szétszedése precedensével, nehogy a nürnbergi vádlottak padján végezze, Oroszországot pedig alkotóelemeire bontsák.
Dicsértessék
2022. január 27. 07:29
Süket duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!