Pár órával megválasztása után le is mondott a svéd történelem első női miniszterelnöke

2021. november 24. 20:33

Megválasztása után néhány órával, szerdán lemondott Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt.

2021. november 24. 20:33
null

A lemondása utáni sajtótájékoztatón Andersson kifejtette:  nem akar kormányt vezetni olyan körülmények között, amikor megkérdőjeleződhet a kabinet legitimitása. Andersson, aki egyben a Szociáldemokrata Párt vezetője és Svédország első női miniszterelnöke, mindazonáltal tájékoztatta Andreas Norlén házelnököt arról, hogy továbbra is érdekelt egy egypárti, szociáldemokrata kormány vezetésében.    

Egy párt távozása borítja a teljes koalíciót

Magdalena Andersson szerint „egy koalíciós kormánynak le kell mondania akkor, ha egy párt úgy dönt, hogy távozik”. Hozzáfűzte: „annak ellenére, hogy a helyzet a parlamentben változatlan, újra kell próbálkozni”.      

A Zöldek azután döntöttek arról, hogy megvonják a támogatást, miután a parlament az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezetet fogadott el Andersson megválasztása után. Per Bolund, a Zöldek szóvivője szerint ez volt az első alkalom, hogy a svéd parlament olyan költségvetési tervezetet fogadott el, amelynek tárgyalásában „radikális jobboldali párt is részt vett”, utalva a Svéd Demokraták (SD) nevű jobboldali pártra.    

Egyelőre nem tudni, hogy újabb bizalmi szavazás vár-e Anderssonra a parlamentben.    

A Riksdagban, azaz a 349 fős, egykamarás svéd parlamentben szerdán 117 törvényhozó támogatta Andersson megválasztását, 174 szavazott ellene, 57 tartózkodott, egy képviselő pedig nem volt jelen. A svéd alkotmány értelmében a miniszterelnök addig kormányozhat, amíg a parlamentben a többség – legalább 175 törvényhozó – támogatja őt, vagy legalábbis nem szavaz ellene. A Szociáldemokrata Pártnak 100, míg koalíciós partnerének, a Zöldeknek 16 képviselői helyük van a törvényhozásban, a kormányon maradásukat elősegítő pártokkal együtt pedig 174 politikus támogatását élvezhetik.   

A tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat

Magdalena Andersson november közepén kapott kormányalakítási megbízást a házelnöktől.    

Az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után, augusztusban jelentette be, hogy novemberben lemond kormányfői és szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről. A volt kormányfő június végén elveszítette az SD által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, július elején azonban újra őt választották meg miniszterelnökké, véget vetve ezzel a kormányválságnak, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.    

(MTI)

Fotó: Pontus LUNDAHL / TT NEWS AGENCY / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 25. 09:46
Életrajzírója megírhatja: Miniszterelnöksége története nagy vonalakban: .
Most80
2021. november 25. 08:39
Lehet, hogy eszébe jutott a gyereke röplabdaedzése.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. november 25. 07:23
Egyszerűen gusztustalan ez svédisztáni bolsevista vircsaft! A sötét zöld sötétzöldek lemondanak, mert egy tisztességes párt is megszavazta a költségvetést??? Természtesen örülök neki, csak hol van a bűnök után a bűnhődés? Elképesztő, mit merészelnek ezek a csirkefogók! Még hogy ezek toleránsak... A régi "nagy" szocialisták, Lenin, Trockíj, Gerő, Ceausescu, Hitler, meg Honecker is kezdő ipari tanulók voltak ezekhez képest alávalóságban.
balbako_
2021. november 25. 07:20
Anyám én nem ilyen lovat akartam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!