Egy 19 éves lány megkezdte a Föld körberepülését

2021. augusztus 18. 22:43

Megkezdte Föld körüli szólórepülését a 19 éves belga-brit Zara Rutherford szerdán. Tervei szerint 52 nap alatt ér körbe.

2021. augusztus 18. 22:43
null

Rutherford a belgiumi Courtrai repülőteréről szállt fel ultrakönnyű, Shark típusú repülőjével, és úgy tervezi, hogy 52 nap alatt körberepüli a Földet. Ha sikerül teljesítenie vállalkozását,

ő lesz a legfiatalabb nő, aki egyedül megtette az 51 ezer kilométeres távot.

A világrekordot az amerikai Shaesta Waiz tartja, aki 2017-ben, 30 évesen repülte végig az utat.

Előzmények és a projekt tervei

Zara Rutherford 14 éves kora óta repül. Augusztus 11-én indult volna útnak, de az utolsó pillanatban elhalasztotta a felszállást, hogy egy új kamerarendszert szereljen a gépbe. Az út várhatóan 250 órányi repülési időt, összesen nagyjából három hónapot vesz igénybe. Zara Rutherford kétszer keresztezi majd az Egyenlítőt, egyszer az indonéziai Jambi, másodszor a világ másik felén, a kolumbiai Tumaco felett.

A pilóta azt tervezi, hogy pihenői során találkozik a helyi fiatalokkal, hogy átadja ismereteit a repülésről, különösen a lányoknak. Az utat önerőből finanszírozza, Rutherford eladta az autóját, és szponzorokat keresett terve megvalósításához. A fiatal nő 600 eurót szán faültetési projektekre, hogy ellensúlyozza a repülésével járó káros szén-dioxid-kibocsátást.

(MTI)

Nyitókép: Wevelgem, 2021. augusztus 18. A belga-brit Zara Rutherford ultrakönnyű, Shark repülője pilótafülkéjében ül, mielőtt felszáll a Kortrijk-Wevelgem repülőtérről a belgiumi Wevelgemben 2021. augusztus 18-án. A 19 éves nő rekordot akar beállítani azzal, hogy egyedül repüli körbe a világot. A tinédzser saját maga finanszírozza majd az utazást, szponzorok segítségével, és reméli, hogy körülbelül két-három hónap alatt teljesíti az utat. A világrekordot jelenleg Shaesta Waiz tartja, aki 30 évesen repülte végig az utat.
MTI/AP/Virginia Mayo

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. augusztus 23. 15:32
MI az, hogy belga-brit? Ilyen népek, nemzetek nincsenek! Belga-brit kettős állampolgárságú egyed, az lehet,de ilyen, ahogy itt írják.... Ez valami olyami mint a mustáros mákostészta !
DE JÓ
2021. augusztus 19. 17:42
Szerintem korántsem veszélytelen a vállalkozás, ezek a kis gépek (max. 600 kg) erősen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Fel kell menni velük északra az Eurázsia-Amerika átlépésekhez, és a magas hegységek, meg a tengerek átrepülése sem veszélytelen. Az utat napról napra, reptérről reptérre kell megtervezni, üzemanyaggal, hatótávval, tartalék repterekkel, rádió frekvenciákkal, időjárás előrejelzés elérhetőségekkel, stb., stb. Tegyük hozzá, a GPS és az Internet világában azért ez most már sokkal könnyebb, mint akár csak a '80-as, '90-es években lett volna, de azért a helyi hatóságok, a műszaki és nyelvi problémák még ma is tudnak bőven váratlan zavarokat okozni. Ezeknek a leküzdéséhez 19 év élet és repülési tapasztalata meg talán éppen, hogy elég. Számomra kifejezetten üdítők az ilyen hírek a sok-sok facebook- meg instagram-zombi világában. Bár csak ilyenekről kellene többet olvasnom, mint BLM gyújtogatásokról és szobor döntögetésekről, meg a "she" meg a "he" eltörléséről. Nyilván kell hozzá több szponzor is, hiszen ez nem egy olcsó vállalkozás, de én leveszem a kalapon, ha kis csaj megcsinálja. A repcsije meg Kelet-Európai, cseh és szlovák gyártmányú, ami azért egy kis jelzés arra, hogy igenis, van fejlődési potenciál ebben a zónában is.
o.92.06
2021. augusztus 19. 14:42
undorító, nincs mit mondanom... mennyi kerozint fog így elégetni, abba belegondolt már, Budapest felett biztos nem repülhet, karigeri kitiltja a dízel autókat is és a kis thunberg miért nem küldi át neki a hajóját, vagy tesláját azzal nem lenne sokkal humánusabb és környezet barátabb a kerengés?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. augusztus 19. 13:09
Apuci pénze érdekes módon ilyenkor jól jön
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!