Rá sem ismernek a hegyi-karabahi Agdára a 30 év után visszatérő azeriek

2020. november 25. 16:11

Azerbajdzsán szerdán átvette az ellenőrzést a Hegyi-Karabahhal szomszédos, mostanáig örmény ellenőrzés alatt álló Kelbeceri (Kelbedzseri) járás fölött, amely az azeri-örmény tűzszüneti megállapodás értelmében került felügyelete alá.

2020. november 25. 16:11
null

November 20-án megkezdődött a második hegyi-karabahi régió, Kelbecer átadása is – írja a Euronews. Az távozó örmény lakosság minden értékét próbálja magával vinni. Amit nem tudnak elszállítani azt gyakran megsemmisítik, a házaikat felgyújtják, sőt még a fákat is kivágják, hogy ne kerülhessen az azeriek kezére.

„Huszonöt évig éltünk itt, felépítettük a házunkat, és most nagyon nehéz szívvel megyünk el, nehezen hagyjuk el a falut, ahol a gyerekeink felnőttek és iskolába jártak” – nyilatkozta egy örmény férfi, Grigorij Grigorjan az AFP hírügynökségnek.

Visszatérnek az azeri menekültek

A helyükre visszatérnek a kilencvenes években elmenekült azeri családok. A régió központjába, Agdamba visszatérők szerint a városban már semmi sem olyan, mint volt.

„Ott volt az egyes számú középiskola, oda jártam tíz évig” – mutatta Kajal Agajev az Euronewsnak. A férfi még a '90-es évekbem menekült el a családjával a városból.

„Itt volt a közszolgáltatások irodája, a Musevi utcán, de most rá sem lehet ismerni. Senki nem találja az utcát, ahol lakott. Ilyenek az örmények, ha valaki még nem tudná” – nyomatékosított.

Műemlékek

A város romjai között még áll, bár rossz állapotban Agdam azeri közösségének legfontosabb épülete, a mecset. Az azeri katonák elmondása szerint az örmények magtárnak használták az épületet, amelyet kitakarítottak, és 28 év után újra imát tartottak a falai között.

Kelbecer átvételével a 12. századból származó dadivanki monostor is a zömében muszlimok lakta Azerbajdzsán kezére került. A monostor kiemelten fontos helyszín az örmény apostoli ortodox egyház számára. Ilham Aliyev azeri elnök egyik televíziós beszédében azt ígérte, hogy megőrzi az átvett területeken található vallási és történelmi műemlékeket.
 

(MTI/Euronews)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2020. november 26. 09:10
szóval a nagyon független jewronews, a keresztény örmények ellenélben a muszlim azeriek faszát szopja.
teljesenertelmetlen
2020. november 26. 08:20
Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása
teljesenertelmetlen
2020. november 26. 08:19
Állandó tűzfészek marad. Mint itt mellettünk Bosznia-Hercegovina...
Kiiisteleeeki
2020. november 25. 23:30
keresztény embernek legfeljebb önvédelemből van erkölcsi alapja gyilkosságra, ha más megoldás már végképp nincs. Szóval nem, tömeggyilkosság keresztény embernél nem fér bele. sajnálom amit az örményekkel a tetű törökök műveltek, de annak már száz éve. ideje volna összeszedniük magukat, amíg nem késő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!