Bosszút esküdött az azeri elnök

2020. október 17. 14:27

Ilham Alijev azeri elnök szombaton ezt azután jelentette be, hogy hajnalban lövedékek csapódtak be Azerbajdzsán második legnépesebb városában, Gandzsában, melyben 13 civil életét vesztette.

2020. október 17. 14:27
null

Bosszút esküdött Ilham Alijev azeri elnök szombaton azután, hogy hajnalban lövedékek csapódtak be Azerbajdzsán második legnépesebb városában, Gandzsában, melyben 13 civil életét vesztette. Alijev szerint Örményország a támadással háborús bűncselekményt követett el. „Ha a nemzetközi közösség nem fogja felelősségre vonni ezért Örményországot, majd mi megtesszük. A csatatéren fogunk bosszút állni” – mondta az azeri elnök. Alijev egyúttal katonai győzelmekről számolt be: elmondta, hogy az azeri haderő visszafoglalt „a szeparatistáktól” két újabb települést Hegyi-Karabahban, Fizulit és Dzsabrailt. „Uraljuk a harcmezőt” – mondta, és hozzátette, hogy Azerbajdzsán soha nem támad civil célpontokat. Megismételte, hogy az azeri offenzívát csak akkor állítják le, ha Örményország kivonul Hegyi-Karabahból.

A 300 ezer lakosú Gandzsa szombat hajnalban már nem először volt tüzérségi támadás célpontja. Örmény részről azzal indokolták a csapásokat, hogy a város és környéke az azeri katonaság egyik műveleti központja. Gandzsa ad otthont egy légibázisnak, egy gépesített dandárnak, a hadsereg több üzemanyagraktárának, utánpótlást gyártó üzemeknek, továbbá azeri különleges egységek is állomásoznak ott. Örmény közlés szerint helyi idő szerint péntek este tíz órakor és szombat hajnali fél ötkor és fél hatkor is robbanások rázták meg Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakert városát.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 18. 17:45
Mindenki megnyugodhat: "Stratégiai partnerek: Izrael Azerbajdzsán mellett áll az örményekkel szemben" " Az azeri vezetés állítólag több alkalommal is hozzájárult ahhoz, hogy területéről indítson hadműveleteket Izrael. Mint arról beszámoltunk, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemrég örmény források által közzétett videók alapján bírálta, hogy 2010 óta betiltott fürtös bombákat vetettek be Sztepanakert bombázásakor. Az AI a felvételek alapján izraeli gyártmányú, M095 DPICM típusúként azonosította ezeket a fegyvereket, amelyeket "feltehetően az azeri erők vetettek be". Izrael Azerbajdzsán egyik fontos fegyverszállítója." https://neokohn.hu/2020/10/18/strategiai-partnerek-izrael-azerbajdzsan-mellett-all-az-ormenyekkel-szemben/
Csigorin
2020. október 17. 23:53
valoban hallatlan es felhaborito hogy vissza mernek loni, micsoda skandallum
Akitlosz
2020. október 17. 23:13
Úgy tűnik, hogy egy darabig ellesznek. Nem nagyon van békés rendezése a nézeteltéréseknek.
annamanna
2020. október 17. 20:12
"Területe kb. akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye együtt, de lakossága csak kb. egyhatoda e két magyar megyének. Az ország teljes népessége 141 400 fő (2009). A városi népesség aránya 52,5%. A legnépesebb település Sztepanakert, 52 310 fős lakossággal. A háború előtt még a lakosság több mint 20%-a azeri volt, mára azonban csaknem kizárólag örmények lakják. A lakosság túlnyomó többsége, 95%-a örmény. A maradék 5%-ot kisebb népcsoportok alkotják. Élnek itt asszírok, kurdok és görögök egyaránt. Az asszírok a Közel-Kelet több országában élnek. A kurdok a Közel-Kelet legnagyobb saját ország nélküli népe. A lakosság többsége állattenyésztésből és növénytermesztésből él, de jelentős a kézművesipar is. Az országban számos gyógyforrás található. Az egész kaukázusi térségre kihat Hegyi-Karabah helyzete. Az egykori kánság az 1813-as orosz-perzsa béke nyomán került az Orosz Birodalom fennhatósága alá. A Szovjetunió létrejötte után a Kaukázuson Túli Ügyek Szovjet Irodája azt javasolta, hogy az Örmény Szovjetköztársaságot és Hegyi-Karabahot egyesítsék, Sztálin - mint nemzetiségi népbiztos - nyomására azonban 1921. július 5-től Azerbajdzsán része lett. 1923. július 7-én utóbbin belül autonóm státust kapott Hegyi-Karabah Autonóm Terület néven. A későbbiekben a szovjet vezetés minden, az Örményországgal való egyesülést célzó kezdeményezést elutasított. 1988-ban az addig elnyomott feszültség felszínre tört. 1989-ben elhatározták az Egyesült Örmény Köztársaság megalapítását, amelyet a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa alkotmányellenesnek minősített és elutasított. 1991 szeptemberében Hegyi-Karabah kivált Azerbajdzsánból, amit az katonai erővel próbált meg megakadályozni, így kitört a hegyi-karabahi háború." https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyi-Karabah_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!