Ezrek gyűltek össze Isztambulban a Hagia Sophia nagymecsetnél az első pénteki imára

2020. július 24. 11:34

Az épület belseje reggel a Korán szövegeitől volt hangos.

2020. július 24. 11:34

Több ezren gyűltek össze Isztambulban a Hagia Sophia nagymecsetnél az első pénteki imára azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök elrendelte, ismét mecsetként használják a keresztények és a muszlimok számára egyaránt jelentős emlékművet. A török nagyváros történelmi központjában álló épületnél lévő ellenőrző pontokhoz több ezer rendőrt vezényeltek ki a biztonság megteremtése érdekében. Az így biztosított területre a hívők maszkban léphetnek be. Az épület belseje reggel a Korán szövegeitől volt hangos, ezeket fehér ruhába öltözött vallási vezetők olvasták fel, a héten a mecsetben elhelyezett kék szőnyegeken ülve. Egy nyilatkozó hívő azt mondta, hogy 86 éves vágyuk teljesedett be, az ország államfőjének és a bíróságnak köszönhető, hogy a pénteki imát a Hagia Sophia mecsetben tarthatják.

A török legfelsőbb bíróság két hete hozott döntést arról, hogy 1934-ben, a köztársaságalapító Kemál Atatürk államelnöksége alatt jogellenesen alakították múzeummá a Hagia Sophiát. A bírósági döntés után Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az ikonikus épületet. A döntés miatt megbotránkozását fejezte ki Görögország, az Egyesült Államok és számos keresztény egyházi vezető. A török vezető azt is közölte, hogy a Hagia Sophia a nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni.

A Krisztus utáni 6. században épült templomot mecsetként használták azután, hogy az oszmánok 1453-ban elfoglalták Konstantinápolyt – a mai Isztambult –, és megtették a birodalom fővárosának. Ma a világörökség részeként tartják nyilván. A tervek szerint a pénteki főimán, több száz meghívott társaságában, jelen lesz az államfő is. Erdogan a hatalomban eltöltött 17 éve során kiállt az iszlám vallás betartása és a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása mellett. Azt mondta, lehetővé kell tenni, hogy a muszlimok ismét imádkozhassanak az épületben. Elemzők szerint azért is napirenden tartotta az ügyet, mert így növelhette népszerűségét a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) híveinek körében a tavalyi választások során.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. július 24. 15:19
1932-ben Zajti Ferenc kelet-kutató még ott volt Ankarában Musztafa Kemal Atatürk meghívására lexikont szerkeszteni. Aztán később ő is rájött, hogy ez a török nem az a török (türk) akikre ő gondolt. Ez bizony oszmán török, mi pedig gyaurok vagyunk: Erdogan visszacsinálta mindazt, ami az Európa felé nyitást jelentette. Nesze nekünk vallási türelmesség.
DavidBL
2020. július 24. 15:18
Rongyfejű suttyó állatok.
OrangeOrder
2020. július 24. 15:14
A szeretet vallása ismét akcióban. Soha, de soha nem szabad bízni ezekben, és semmi jót nem köszönhetünk nekik, még a kávét sem.
NTLLK
2020. július 24. 14:39
Hát így kell ezt, felebarátim!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!