A SAS leszállt, és a földön ragadt: botrányos videó a skandináv kultúráról

2020. február 12. 11:53

A skandináv légitársaság a több mint kétperces videóklipben határozottan kiállt amellett, hogy a skandináv jellegzetességek (így a SVÉD HÚSGOLYÓ) máshonnan kölcsönzöttek.

2020. február 12. 11:53

Igazán formabontó módon sikerült kommunikálnia a Scandinavian Airlines (SAS) összskandináv légitársaságnak azt, hogy mit jelent számára a skandináv kulturális örökség – számolt be az Information Liberation és a The Drum.

Egy új videóban ugyanis az hallható, látható, ahogy egy afrikai származású svéd (dán? norvég?) férfi azt mondja, „nem teszik másképp a dolgukat, mint a viking őseik”, de az is, hogy minden svéd „szent” étele, a SVÉD HÚSGOLYÓ sem svéd, hanem inkább török, ahogy a Danish-nek nevezett pékáru sem dán, hanem osztrák. És mindez annak az alátámasztására szolgál, hogy a régi Skandinávia is olyan befogadó volt, mint az új, hiszen a régi vikingek is utaztak, és amit jónak tartottak, azt beépítették a kultúrájukba.

Azaz az az üzenet, hogy semmi sem igazán skandináv, minden másolt. Sőt, ahogy a The Drum írta a videóról, „a reklám azt emeli ki, hogy a nyitott határok, a nyitott elmék és a nyitott szívek mennyire hozzájárulnak a progresszív fejlődéshez”, és – ahogy fogalmaz – mennyire formálják a skandináv kultúrát.

A reakció azonban primér volt, nem szekunder, és a videó hatása a várttal pont ellentétes volt: ugyanis igen hamar felháborodott svédek, dánok és norvégok (de talán még izlandiak és feröer-szigetiek is) lepték el a SAS hivatalos YouTube-csatornáját, ahol látható volt a légitársaság videója, és bőszen kattintottak/érintették meg a lefelé mutató hüvelykujjat.

A cikk írásának pillanatában tehát 14 ezer felhasználónak nem tetszett a Gustav Johansson által készített film, 298 ellenében. Ha ez így megy tovább, tényleg vissza lesz vonva a videó – ahogy azt a Information Liberation az RT-vel együtt egyébként tévesen jelezte.

(Mandiner)

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 13. 22:38
Azt tudja még valaki, hogy mi az a Ragnarök? Mert ha nem, akkor: https://www.youtube.com/watch?v=REk_BVEHhtk
Akitlosz
2020. február 13. 22:36
Odin sem skandináv, csak Allah átvétele.
Akitlosz
2020. február 13. 22:33
Ha a légitársaság nem skandináv, akkor miért hívja magát annak?
Akitlosz
2020. február 13. 22:33
Különben sok minden eszembe jutott, hogy mi skandináv. A bőség zavarával küszködve mondjuk ez például skandináv: https://www.youtube.com/watch?v=nD8MKECCdxc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!