Alig csillapodott az erőszak vasárnap Bejrútban

2020. január 20. 07:26

Az előző napi eseményekhez képest „csak” hetvenen sérültek meg a tüntetők és rendfenntartók közötti összecsapásban.

2020. január 20. 07:26

Legalább 70 ember megsérült vasárnap a libanoni biztonsági erők és a tüntetők közötti újabb összecsapásokban a parlament közelében a fővárosban, Bejrútban. Az összetűzések a szombatihoz hasonlóan az után alakultak ki, hogy a biztonsági erők megakadályozták a tiltakozókat abban, hogy behatoljanak a parlament épületébe. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tömeget.

„Nincs több békés tiltakozás, mivel politikusaink továbbra is figyelmen kívül hagyják követeléseinket” – mondta az egyik tiltakozó egy helyi televíziós csatornának. A Libanoni Vörös Félhold közlése szerint 30 embert kórházba szállítottak, 40-et a helyszínen láttak el.  Bejrútban a szombat esti összecsapásokban több százan sérültek meg.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A tiltakozások néhány hetes szünet után új erőre kaptak amiatt, hogy a libanoni vezetők vonakodnak új kormányt alakítani, és rendbe hozni az ország gazdaságát. Michel Aun libanoni elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással, de Diábnak eddig nem sikerült kormányt alakítania.

Libanonra a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol, hogy vezessen be megszorító intézkedéseket a pénzügyi támogatás ellenében. A közel-keleti ország államadósságának aránya az egyik legnagyobb a világon, a GDP (bruttó hazai termék) körülbelül 150 százalékának felel meg.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepurneu
2020. január 21. 06:08
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆︆i︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
fahihi
2020. január 21. 01:09
M︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆X︆︆i︆︆︆︆.︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
penciworl
2020. január 20. 20:06
M︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆X︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆n︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
tindentnet
2020. január 20. 15:05
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆X︆i︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!