Megszaladhatnak a párizsi olimpia költségei

2017. szeptember 14. 14:27

Akár meg is duplázódhat a párizsi olimpia előzetesen becsült költségvetése – figyelmeztetnek a Libération által megszólaltatott szakértők. A felelősök ugyanakkor ígérik: a kiadások nem fogják meghaladni a 6,6 milliárd eurót.

2017. szeptember 14. 14:27

A párizsi olimpiára fordított kiadások elszabadulásától tartanak az olimpiarendezés ellenzői – írja hétfői cikkében a Libération. Noha a francia kormányzat ígéretet tett arra, hogy nem lépnek túl a tervezett 6,6 milliárd eurós költségvetésen, sokan szkeptikusan állnak ehhez.

A cikk felidézi, hogy a sydney-i, athéni és londoni olimpiák előzetesen becsült költségei átlagosan megkétszereződtek. Egy megszólaltatott sportközgazdász, Vladimir Andreff rámutat, hogy ennek a rendezés elnyeréséért folytatott egymásra licitálás az oka. „Amikor sok város van a versenyben, a győztes csapdába kerül” – véli a szakértő.

Párizs abból a szempontból könnyebb helyzetben van, hogy a rivális városok mind visszavonták a pályázatukat, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes testülete júliusban arra figyelmeztetett, hogy a közbiztonsághoz, a helyszínek kialakításához és az ideiglenes infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó költségeket alulbecsülhették. A mans-i egyetem gazdasági karának professzora, Jean-Pascal Gayant pedig úgy véli, a rendezők nehezen fogják az athéni és a londoni olimpia körülbelül 11 milliárdos szintje alatt tartani a költségeket. Andreff szerint főképpen a nem sporthoz kötődő infrastrukturális beruházások miatt ugranak meg a kiadások.

A felelősök mindenesetre optimistán állnak a helyzethez. Bernard Lepasset, az olimpiarendezésért felelős bizottság társelnöke szerint a projektet nem fenyegeti a túlköltekezés, mivel a helyszínek 95 százaléka létezik már. Csupán három helyszínt – az 1,3 milliárd euróba kerülő olimpiai falut, a médiafalut és a vizes sportok központját – kell felépíteniük. A költségek felét az állam, az érintett városok és a régió fedezi majd, a másik felét magánforrásokból finanszírozzák.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyari Béla
2017. szeptember 15. 05:55
kurvára izgatott vagyok a költségeik miatt, csak nehogy mentálisan is kihasson rám! no de mi a repedt fasz van azzal a soros gyurival, mosolyog még a geci, tervezget még, konzultálni akarok! megvédjük a magyar embereket és a sajtkészítőket!
Martell 2
2017. szeptember 14. 20:25
Amatőrök, nálunk ötszörös lenne a drágulás, mint a vizes vb, 25 milliárdól lett 130 milliárd a végére.
teljesenertelmetlen
2017. szeptember 14. 18:57
azorbánahibás!
liberálzöld.
2017. szeptember 14. 18:15
Megduplázódhatnak? Kezdő amatőrök! Nézzenek egy yizes vb, vagy egy népstadion felújítást. majd megtudják mi az, hogy költségtúllépés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!