Űrszonda indult a veszélyesen közel kerülő kisbolygó vizsgálatára

2016. szeptember 09. 08:33

A NASA Osiris-REx aszteroidakutató űrszondája elindult, hogy feltérképezze a Földre a 22. században becsapódással fenyegető kisbolygót, a Bennut. A Bennu vizsgálata azért is érdekes, mert a kisbolygó a Naprendszer keletkezésekori „időkapszula” is egyben.

2016. szeptember 09. 08:33

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját. Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe. Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához. 

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül „utazik” majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg. A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.  

Csütörtök este szép, tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

(MTI)

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. szeptember 09. 09:52
1 a 2700-hoz az esélye, hogy valamikor 2169 és 2199 között. Az aszteroida 492 méter átmérőjű, ami ha becsapódna 1,2 gigatonnás robbanást okozna és kb. 4,6 km átmérőjű krátert. Ebből nem lenne globális katasztrófa. A dinoszauruszokkal végző aszteroida 66 millió éve 350 000 000 000 000-szer ekkorát robbant.
Akitlosz
2016. szeptember 09. 09:33
No és mekkora ez a Bennu? No és mit jelent a "veszélyesen közel"? A XXII. században pontosan mikor? Nem túl alapos ez a cikk.
KannibálTatárÚr
2016. szeptember 09. 09:31
..."nem számítanak arra, hogy az űrszonda ... széthullva eltűnik a világűrben." Csak nem homokból csinálták? Mitől hullhatna másként szét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!