Kínának nem kell békebíró, ha összerúgja a port a Fülöp-szigetekkel

2016. július 06. 11:07

Szemétbe való fecni – így jellemezte előzetesen egy kínai külpolitikus a hágai Állandó Választottbíróság határozatát. 2013-ban a Fülöp-szigetek indított pert Kína ellen a hágai Állandó Választottbíróságon a területi viták tisztázása érdekében. A bíróság a következő héten hozza nyilvánosságra a határozatát, azonban Kína újra megerősítette, hogy nem kér semmilyen harmadik fél közvetítéséből.

2016. július 06. 11:07

Szemétbe való fecninek nevezte a kínai külpolitika korábbi legmagasabb szintű irányítója azt az állásfoglalást, amelyet a hágai Állandó Választottbíróság jövő hét elején hoz nyilvánosságra a dél-kínai-tengeri területi vitákkal összefüggésben - jelentette szerdán a hongkongi South China Morning Post című lap. Taj Ping-kuo volt államtanácsos, tekintélyes diplomata, aki Magyarországon is volt nagykövet, Washingtonban kínai és amerikai agytrösztök egy fórumán fogalmazta meg véleményét. 

Mint mondta, a Fülöp-szigeteki beadvány sorsa „nem nagy ügy”. „Egyetlen ország sem érvényesítheti egy törvénytelen döntéshozatal eredményét, nem kényszerítheti Kínát annak végrehajtására” – állapította meg. Hozzátette: a Fülöp-szigeteknek szigorúan meg kellene tiltani mindennemű ellenséges lépés megtételét, ellenkező esetben Kína nem fogja tétlenül nézni a történéseket.

Hágával vagy Hága nélkül

A Fülöp-szigetek a Kína követelései és az ENSZ Tengerjogi Egyezményében (UNCLOS) foglaltak közötti ellentmondások tisztázását kérte beadványában a választottbíróságtól. Peking több ízben határozottan kifejezte: nem vesz részt az eljárásban, a döntést pedig nem tartja magára nézve kötelezőnek. A "bíróság" a nemzetközi viták rendezésének egyik békéltető intézménye. Peking az elmúlt hetekben rendkívül nagy energiát fektetett álláspontjának megjelenítésére és diplomáciai úton számos "szövetségest" (kormányokat, kutatókat, politikusokat) keresett annak támogatására. 

A kínai álláspont lényege, hogy a területi vitákat harmadik fél bevonása nélkül, az érintettek közötti közvetlen párbeszéddel rendezzék. Az állami Hszinhua hírügynökség naponta jelentet meg külföldi szakértői véleményeket, amelyeket a kínai álláspont szolgálatába állít és igyekszik meggyőzni a közvéleményt, hogy a Fülöp-szigetek beadványa bár részben a halászati jogokra vonatkozik, alapvetően a vitatott területek feletti szuverenitást érinti. E kérdésben pedig - véleménye szerint - a választottbíróságnak nincs hatásköre állást foglalni.

Amerikai nyomás

Taj arra is kitért, hogy Kínát nem lehet megfélemlíteni még azzal sem, ha az Egyesült Államok mind a 10 repülőgép-hordozóját a térségbe küldi járőrözni. Az elsősorban a pártadminisztrációban jelentős karriert befutott Taj "egyes országokat" hibáztatott, amiért - véleménye szerint - kihasználják a Kína és az Egyesült Államok közötti hatalmi vetélkedést, s ezzel csak fokozzák a feszültséget. Kínára nagy nyomás nehezedik, hogy a választottbírósági döntésnek vesse majd alá magát.

A térség kiemelt fontosságú mind az Egyesült Államok, mind Kína részéről. Mindkét ország igyekszik biztosítani a hosszútávú katonai jelenlétét a régióban. Az Index arról számolt be, hogy Peking tengeri hadgyakorlatokkal készül a döntésre. Hága állásfoglalása különösen fontos, mivel precendens értékű lehet Kína többi tengeri területi konflitusa esetében is.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. július 06. 23:39
Nyomulnak a sárgák (is)... Elképesztő, hogy néhány honfitársam ennek tapsikol. Európaiként, nyugatiként.
Akitlosz
2016. július 06. 16:20
Az nem úgy van, hogy a Hágai Bíróság csak akkor jár el akármilyen ügyben is, ha a felek előzetesen elismerik az illetékességét? Az Amerikai Egyesült Államok például nem ismeri el, így nem is lehet beperelni Hágában.
matykox
2016. július 06. 15:25
Kína se egészen ma kezdte a hatalmi játékokat - a Hágai bírócskaság se fog nagy fejfájást okozni. Legfölleb megemelik a tea, acél, telefon, kutyafüle árát.
George Soros 2.0
2016. július 06. 13:22
Strassböörgi bíróság se nagyon érdekli őket :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!