Kína visszautasítja Clinton kritikáját

2015. április 07. 14:31

Hillary Clinton megbocsáthatatlannak nevezte, hogy Kínában letartóztatták azokat a nőjogi aktivistákat, akik a tömegközlekedési eszközökön tapasztalható szexuális zaklatás ellen tiltakoztak. Peking válaszában leszögezte: országukban a törvények uralma érvényesül, az ügyet pedig belügynek tekintik.

2015. április 07. 14:31

Pekingben zokon vették, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter „megbocsáthatatlannak” nevezte öt női aktivista őrizetbe vételét Kínában, akik demonstrációt akartak szervezni a tömegközlekedési eszközökön előforduló szexuális zaklatások ellen – derült ki a külügyminisztérium szóvivőjének keddi nyilatkozatából.

A kínai parlament éves ülésszakának idején, a nemzetközi nőnap előtt elfogott öt nő érdekében már korábban közbenjárt London és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Samantha Power, de sikertelenül. Hillary Clinton Twitter-üzenetében kategorikusan kijelentette: „A nőjogi aktivisták őrizetbe vételének véget kell vetni. Ez megbocsáthatatlan.

Hua Csun-jing, aki a jelenlegi kínai külügyi szóvivők közül az egyetlen nő, kijelentette: „Reméljük, más országok közszereplői tiszteletben tartják a kínai igazságszolgáltatás szuverenitását és függetlenségét.” Mint mondta, az ügyet belügynek tekintik, amelyben az illetékes hivatalok a törvényeknek megfelelően járnak el. „Kínában joguralom érvényesül” – tette hozzá Hua kérdésre válaszolva szokásos napi tájékoztatóján.

A szóban forgó aktivisták, akiket a nyugati médiában „a kínai feminista mozgalom magjaként” emlegetnek, már több ízben hallattak magukról. 2012-ben például hajukat leborotválva tiltakoztak a felsőoktatási felvételiken a férfiak számára biztosított nagyobb kvóta miatt, máskor férfi vécéket foglaltak el, mert álláspontjuk szerint a nőknek több mellékhelység jár, mivel számukra hosszabb a várakozás ideje.

A családon belüli erőszak ellen ketten egy ízben úgy tiltakoztak, hogy fehér menyasszonyi ruhájukat vörös festékkel öntötték le és egy népszerű turisztikai helyen azt kiabálták, „igen a szeretetre, nem az erőszakra”.

Sajtójelentések szerint a múlt hétre több mint 1100 aláírás gyűlt össze azok részéről, akik a szabadon engedésüket kérik. Külföldön a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon indult kampány a kiszabadításukra. Állítólag több tízezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Peking nem nézi jó szemmel a spontán utcai tüntetések kísérleteit, a közösségeket, járókelőket megmozgató demonstrációk tervét, az esetleg tömegmegmozdulásokba torkolló kezdeményezéseket. Ezeket nem engedélyezi, elsősorban attól tartva, hogy erőszakossá fajulnak.

Ezzel együtt a nők jogainak kérdése, hátrányos megkülönböztetésük, a családon belüli erőszak problémája a kínai médiában és a politikában is jelen van. A tömegközlekedési eszközökön tapasztalható szexuális zaklatás jelenségére pedig nemrégen a fővárosban azt vetették fel, hogy külön metrókocsikat kellene kijelölni a nőknek és a férfiaknak. 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. április 08. 07:32
Így kezdik, majd a beidézettek szerint folytatják majd. "Mivel a rabszolgaságot elfogadó időkben voltak, akik ilyen szoknyákat viseltek, ezért ezek a szoknyák rasszisták. A legjobb, hogy egyébként fekete nők is hordtak ilyen szoknyákat akkoriban. Ne olvasson egy évig fehér, heteró férfiak által írt könyvet – kezdett elnyomásellenes kampányba egy New York-i fekete feminista nő, K. Tempest, aki szerint túl vannak reprezentálva a könyvpiacon a nyugati, „fehér, heteró, cisz férfiak” művei, ezért javasolja, hogy egy évig csak kisebbségi karaktereket és identitásokat felvonultató irodalmat olvassunk, lehetőleg olyat, amiben nem-keresztény, munkás vagy szegény, aszexuális karakterek is feltűnnek." Szép új világ http://mandiner.hu/cikk/20150404_szilvay_gergely_le_a_feher_hetero_ferfi_szerzok_olvasasaval_szebb_uj_vilag_iii
Csigorin
2015. április 07. 19:15
Kozotok hozza bazmeg?
sehogymá
2015. április 07. 18:21
Today's Best Opera Singers: Sopranos and Mezzo-Sopranos http://hubpages.com/hub/The-Best-Opera-Singers-of-Today
sehogymá
2015. április 07. 18:08
Ha már nézelődönk, ez is fájintos klip: https://www.youtube.com/watch?v=Rg4L5tcxFcA Az eleje a legjobb, amikor még nincs ének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!