Ukrajna: nagyobb EBESZ-szerepvállalást sürgetnek a normandiai négyek

2015. március 03. 08:32

Az EBESZ közvetlenebb szerepvállalását sürgetik a normandiai négyek, azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása érdekében. Ezt a francia elnöki hivatal közölte, miután Merkel, Hollande, Putyin és Porosenko ismét tárgyaltak telefonon.

2015. március 03. 08:32

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetlenebb szerepvállalását kérik a „normandiai négyek”, azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása érdekében – közölte hétfő este a francia elnöki hivatal.

A közlemény szerint Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét tárgyaltak telefonon, és megállapították, hogy a február 12-i minszki megállapodásban foglaltak tekintetében „történt előrelépés, de a helyzet jobb is lehetne”. 

A négy ország vezetője „úgy döntött: felkérik az EBESZT-t, vállaljon közvetlenebb szerepet annak érdekében, hogy a felek jobban tartsák magukat a tűzszünethez, valamint a nehézfegyverzet visszavonására vonatkozó vállaláshoz, és (a szervezet) arról naponta tegyen jelentést” – közölte a francia elnökség. 

Párizs, Berlin, Kijev és Moszkva abban is egyetértett a közlemény szerint, hogy „a foglyok szabadon engedését és a humanitárius segélyek eljuttatását a Nemzetközi Vöröskereszttel való együttműködés révén meg kell könnyíteni”. 

A francia elnöki hivatal azt is jelezte: a négy ország külügyminiszterei pénteken találkoznak, hogy megvizsgálják a tavalyi szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos minszki intézkedéscsomag végrehajtását.  

Hétfőn intenzív nemzetközi diplomáciai egyeztetések folytak az ukrán válság rendezése érdekében, egyebek között Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, és Brüsszelben, ahol az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Oroszország márciusban is leszállítja az előre megrendelt és kifizetett földgázt Ukrajnának, valamint a Gazprom uniós szerződéseit is rendben teljesíti, az ukrán Naftohaz pedig zavartalanul biztosítja a tranzitszállításokat.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a megállapodással kapcsolatban azon meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós piacok gázellátása biztosított. A megállapodásban foglalt kötelezettségeiknek eleget téve „a felek tanúbizonyságot tesznek megbízhatóságukról egyfelől mint az Európai Unió fontos gázszállítója, másfelől a tranzit szempontjából kulcsfontosságú ország” – húzza alá nyilatkozatában Šefčovič.

Arról, hogy utána hogyan folytatódjon Ukrajna gázellátása, további háromoldalú egyeztetést tartanak, de ennek pontos időpontját nem ismertették. A közlemény mindössze annyit tartalmaz, hogy az Európai Bizottság arra kéri Moszkvát és Kijevet, hogy tegyenek javaslatot a következő találkozó napirendjére, amelynek alapján március végéig ismét összehívják az újabb háromoldalú egyeztetést.

A közleményből kitűnik, hogy a hétfői megbeszéléseken Ukrajna Luhanszk és Donyeck megyéi szakadárok kezén lévő részeinek energiaellátása is szóba került, ám erről láthatólag nem sikerült dűlőre jutni, mert a kommüniké így fogalmaz: „a felek elismerik, hogy e területek ellátása jogi, technikai és politikai értelemben is összetett”, s majd a későbbi megbeszéléseken ismét napirendre kerül.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. március 03. 10:52
Ez valami gyerekkori fotó? Ki állna egy ilyen szarházi mellé még egyszer az életben?
Kvasztics Fedor
2015. március 03. 09:42
"A közlemény szerint Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét tárgyaltak telefonon, és megállapították, hogy a február 12-i minszki megállapodásban foglaltak tekintetében „történt előrelépés, de a helyzet jobb is lehetne” Az USA meg fű alatt azon dolgozik, hogy ne legyen megegyezés, lehet, hogy Vistoria Nuland még megtoldja az eddigi 5 milliárd dollárját a zavaros helyzet fenntartása érdekében. Talán még a lengyelek is ezt támogatják a britekkel együtt. De hol van ilyenkor az EU külügyi biztosa? Látszik, hogy az EU egy sóhivatal, komoly kérdésekben szart sem ér az egész intézmény, ilyenkor csak a nemzetállamok képesek lépni az ügyben. Mert ez több, mint a görbe uborka és a tyúkketrecek ügye.
krisztoforo48
2015. március 03. 09:24
Ezek ötök.
thymian
2015. március 03. 09:01
"A közleményből kitűnik, hogy a hétfői megbeszéléseken Ukrajna Luhanszk és Donyeck megyéi szakadárok kezén lévő részeinek energiaellátása is szóba került, ám erről láthatólag nem sikerült dűlőre jutni, mert a kommüniké így fogalmaz: „a felek elismerik, hogy e területek ellátása jogi, technikai és politikai értelemben is összetett”, s majd a későbbi megbeszéléseken ismét napirendre kerül." Összetett, vagyis valzmannék azt akarnák, hogy az oroszok biztosítsák, de jogilag Ukrajnához tartozzon. Fizetni nem akaródzik, csak birtokolni. Még jó, hogy lassan jön a tavasz, mert ha ezeken múlna, ezrével fagyhatnának meg az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!