Amerika nagykövetséget nyitna Kubában

2014. december 17. 18:37

Normalizálni igyekszik kétoldalú kapcsolatait Amerika és Kuba. Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy nagykövetséget akarnak nyitni Havannában. Kuba elengedett egy amerikai, Amerika pedig három kubai foglyot, és az embargót is feloldhatják.

2014. december 17. 18:37

Új fejezet kezdődik az Egyesült Államok és Kuba viszonyában, a két ország normalizálni készül a kétoldalú kapcsolatokat – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Obama utasította John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Az Egyesült Államok nagykövetséget kíván nyitni Havannában. Obama sajtótájékoztatójával párhuzamosan Raúl Castro kubai elnök is országos jelentőségű bejelentést tesz az amerikai-kubai viszonyról. 

Kuba öt év börtön után szabadon engedte Alan Grosst, akit azért tartóztattak le, mert az USAID segélyszervezet munkatársaként számítógépeket és más műszaki eszközöket vitt Kubába, hogy internetkapcsolatot létesítsen a kubai zsidó közösség számára. Gross elengedéséért cserébe Amerika három kubai foglyot bocsátott szabadon, akik azért voltak börtönben, mert Havannának kémkedtek. Egyikük rendőrgyilkosság miatt életfogytiglant kapott. A foglyok elengedése kapcsán Raúl Castro telefonon beszélt Obamával. A szenátus külügyi bizottságának elnöke bírálta, hogy Grossért cserébe veszélyes bűnözőket engedtek szabadon.

Jelenleg amerikai állampolgárok nem utazhatnak Kubába, és kereskedelmi embargó is érvényben van. Az is lehetséges, hogy Kuba lekerül majd a terrorizmust támogató államok amerikai listájáról – írja az Index. A portál emlékeztet: januártól a kongresszus mindkét házában republikánus többség lesz, így kérdéses, hogy támogatni fogják-e a képviselők az elnök megbékélési politikáját.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. december 18. 21:00
Castróék mindig is demokraták voltak. Amerika mindig is ezt mondta róluk. Mert demokraták. Meg republikánusok. Vagyis még demokratábbak. Van fékük, meg ellensúlyuk. Hamarost plázájuk is. Vasárnap is.
Nomine
2014. december 18. 08:32
"hogy internetkapcsolatot létesítsen a kubai zsidó közösség számára" eddig olvastam a többit meg kitalálom már magamtól is...
csuka
2014. december 18. 08:21
Rendes ez a USA féle 'demokrácia': (Az izraeli apartheid rendszer rokona.) http://alfahir.hu/lehallgathattak_a_mobilokat_norvegiaban_es_svedorszagban_is
botto
2014. december 18. 07:11
Vicces. Nemrég olvastam h a ruszkik felakarják melegiteni a kapcsolatokat kubával és kicsit aktivizálni magukat az USA közelében. Erre jön Obama és egy huszárvágással alájuk tesz. Akárhogy is a kubaiaknak ez jó hir. Az USAnak jó hir. A világnak jó hir, Pár év és Kuba felvirágzik, elképesztő gazdasági növekedési számok lesznek és hatalmas fejlődés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!