Orosz házelnök: Akkor lesz béke, ha az USA kilép a NATO-ból

2014. november 25. 17:29

Az orosz duma elnöke meglepő javaslatot tett egy keddi nemzetközi tanácson: szerinte az Egyesült Államok NATO-ból való kilépésével gyorsan visszatérne a stabilitás és biztonság Európába. A rendezvényen HC Strache és egy francia politikus is bírálta az Oroszország elleni szankciókat.

2014. november 25. 17:29

Az orosz duma elnöke szerint, ha az európai államok kiűznék az Egyesült Államokat a NATO-ból, visszatérne a biztonság és stabilitás Európába. Szergej Nariskin egy keddi, Moszkvában rendezett nemzetközi tanácskozáson azt mondta: „Van egy fantasztikus javaslatom. Azt javasolnám az európai partnereknek, hogy űzzék ki a NATO-ból az Egyesült Államokat. Meggyőződésem, hogy a stabilitás és a biztonság Európában meglehetősen gyorsan visszatérne a kellő állapotba” — idézte az orosz törvényhozás alsóházi elnökét az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökség.

A duma elnöke, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik vezető politikusa az általa kezdeményezett kerekasztal-beszélgetésen azt is hangoztatta, hogy az ukrán válság Oroszországnak a külvilágtól való, szerinte a történelemben példátlan elszigetelésére tett kísérletre adott okot. „A kezdeményezők egyáltalán nem rejtik véka alá szándékukat és ezt szemtelenül, zsarolás és a közvélemény manipulálása útján azok hajtják végre, akik a nemzetközi helyzet élezésében, új európai biztonsági válságban érdekeltek” — fogalmazott. Szergej Nariskin nem nevezte meg Oroszország elszigetelésének kezdeményezőit.

HC Strache is az oroszok oldalán

Az RBK arról is beszámolt, hogy a moszkvai tanácskozáson részt vevő európai politikusok és szakértők bírálták az Európai Unió szerintük oroszellenes politikáját. Közöttük volt Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke, aki sajnálatosnak mondta, hogy Ausztria csatlakozott az Oroszország elleni európai uniós büntetőintézkedésekhez és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nincs saját álláspontja, az amerikai érdekeket követi.

Aymeric Chauprade, a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Front európai parlamenti képviselője azt állította, hogy a franciák többsége nem akarja az amerikai diktátumot, és azzal fejezte be felszólalását a moszkvai kerekasztal-beszélgetésen, hogy „Éljen Franciaország, éljen a szent Oroszország!”

Szergej Nariskin orosz parlamenti elnök nem először tett éles hangvételű kijelentéseket. A politikus kedden Dalia Grybauskaite litván elnököt durva oroszellenességgel vádolta, arra reagálva, hogy a balti állam elnöke a múlt csütörtökön a litván rádiónak azt mondta: Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is fenyegeti. Az orosz duma elnöke erre azt mondta, hogy a litván államfő nyilvánvalóan gazdáinak és a nemzeti-radikálisoknak, neonáciknak és más szélsőségeseknek akar megfelelni.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. november 26. 11:45
Europaban is, de a vilagon is altalanosan: akkor es ott van beke, ahol es ameddig az usa nem teszi be a labat...
ciprióta
2014. november 26. 11:17
szergej narüskin a führer apparátusának egykori vezetője, minden vonatkozásában copy göbbels...egy jellemtelen , alattomos disznó, akit nem igen visel már el az orosz közvélemény sem...Ami ötleteit illeti,nem ártana,ha inkább a saját parlamentjével foglalkozna, az ugyanis a világ egyik legkorruptabb, tolvajokból és köztörvényesekből álló szabadcsapatra hasonlit.
magnamater
2014. november 26. 10:06
Amerika kilépése kedvező lenne egészen addig, míg az oroszok nem kezdenék kihasználni a kedvező helyzetet.
Senye Péter
2014. november 26. 09:31
Annak idején a SzU jelentkezett a NATO-ba, de válaszra sem méltatták. Most mit tennének Oo-val?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!