Felségárulással vádolnák a brit dzsihadistákat

2014. október 17. 13:16

A kormányzó brit Konzervatív Párt egyik képviselője szerint az 1351-ben kelt felségárulási törvény alapján kell felelősségre vonni azokat a brit állampolgárokat, akik csatlakoznak a Szíriában és Irakban előretörő, Iszlám Állam nevű dzsihadista milíciához. Philip Hammond brit külügyminiszter nem zárta ki ennek lehetőségét, ám brit alkotmányjogászok jogilag kivitelezhetetlennek minősítették a felvetést.

2014. október 17. 13:16

A javaslatot Philip Hollobone, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának egyik prominens tagja terjesztette be. Az indítvány szerint a külügyminiszternek biztosítania kell, hogy az Irakból és Szíriából hazatérő brit dzsihadiata fegyveresek ellen felségárulás címén induljon büntetőeljárás, mivel „Őfelsége ellenségeinek segítése és felbujtása a brit állampolgárok által elkövethető legsúlyosabb bűncselekmények egyike”. Hollobone ezzel az 1351-ben, III. Eduárd király idejében kelt angol felségárulási törvény szövegére utalt, amely - a világ egyik legrégebben érvényben lévő jogszabályaként - ma is szerepel az angol büntető törvénykönyvben. A törvény kimondja, hogy bűncselekményt követ el, aki „urunk, a király ellen hadat visel birodalmában, vagy máshol segíti a király ellenségeit”.

Hollobone a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki számának nyilatkozva kijelentette: valaki vagy dzsihadista, vagy lojális brit állampolgár, de mindkettő egyszerre nem lehet. „Nemzetünk haragját vonja magára, aki a dzsihádot választja, mivel ezzel gyakorlatilag a királynő ellenségeit segíti és buzdítja” – fogalmazott a tory képviselő. Hozzátette: ez a bűncselekmény felségárulás, amelynek büntetése életfogytig tartó szabadságvesztés.

Írásos válaszában Philip Hammond külügyminiszter leszögezte: ha valaki az Iszlám Államnak esküszik hűséget, akkor „kérdések merülnek fel” a hazája iránti lojalitással kapcsolatban, és ez valóban felveti azt a kérdést is, hogy ezzel nem valósul-e meg az árulás bűncselekménye.

Geoffrey Robertson, az egyik legtekintélyesebb brit emberi jogi ügyvéd a Standpoint című brit kulturális-politikai magazin online kiadásán pénteken megjelent írásában mindazonáltal kifejtette: az „elavult” 1351-es felségárulási törvény „csak a lusta ütemben zajló” jogi reformok és „a történelmi nosztalgia” miatt szerepelhet még mindig a törvénykönyvben, alkalmazása azonban a mai brit és nemzetközi jogi környezetben gyakorlatilag kivihetetlen.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. október 17. 13:45
A liberális nevelést nem vizsgálják? Kár!
abraxas
2014. október 17. 13:32
Végre valakinek eszébe jutott ez is... De majd a TASZ közbelép. Hiszen ha szétkergetik őket, miért ne térhetnének megint haza a drága jó tömeggyilkosok. Nehogy már egy átmeneti botlás rávetüljön szegények egész további életére.
Locassen
2014. október 17. 13:28
"„csak a lusta ütemben zajló” jogi reformok és „a történelmi nosztalgia” miatt szerepelhet még mindig a törvénykönyvben, alkalmazása azonban a mai brit és nemzetközi jogi környezetben gyakorlatilag kivihetetlen." ha hatályban van, akkor hatályban van; egyébként felségárulásért igencsak kellemetes büntetés az életfogyt, ha jól emlékszem, a törvény megalkotásának idején egy kicsit más jogi megközelítést alkalmaztak ilyen esetekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!