Lajčák: Megegyezhetünk Magyarországgal a Beneš-dekrétumokról

2013. március 18. 11:38

Ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Beneš-dekrétumok ügyében – állítja Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amely a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapokban jelent meg hétfőn.

2013. március 18. 11:38

A miniszter arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e Pozsony részéről egy olyan bocsánatkérés a szlovákiai magyaroktól, mint amilyet 1990-ben a kárpáti németek irányában fogalmazott meg a szlovák kormány, kifejtette: „Igen. Ám Magyarországgal kapcsolatban lényegesen összetettebb ügyről van szó. Az ilyesmihez két félre van szükség. Ahhoz, hogy ilyen érzékeny dolgok megoldódjanak, ki kell alakítani a megfelelő légkört. Két éve ez még elképzelhetetlen volt. Ma már elképzelhető.

Lajčák szerint Pozsonynak érdeke, hogy a cseh-német kiegyezéshez hasonlóan szintén rendezze a dekrétumok ügyét Budapesttel. „Ezt el tudom képzelni. A csehek Németországhoz való viszonyának, illetve a szlovákok Magyarországhoz való viszonyának ugyanazok a történelmi alapjai. Jó lenne, ha megtalálnánk a módját annak, hogy miként zárjuk le a Beneš-dekrétumok ügyét Magyarországgal is. A témát pedig ráhagyhatnánk a történészekre. Mindig rossz, amikor a politikusok helyettesítik őket. Erről is beszéltünk az elmúlt napokban Martonyi János külügyminiszterrel. Jó irányba haladunk” – válaszolta Lajčák.

Az ok, amiért ragaszkodunk (Szlovákia) a Beneš-dekrétumokhoz az az, hogy számunkra ezek össze vannak kötve a második világháború eredményeinek értelmezésével. A dekrétumok megkérdőjelezése a revizionizmus kezdetét jelentené” – mondta Lajčák, arra válaszolva, miért ragaszkodik Szlovákia olyan görcsösen a Benes-dekrétumokhoz, úgy, mint a csehek, holott a szlovákok a magyarokat nem űzték el és szinte vagyont sem kellene nekik visszaadni.

Edvard Benes csehszlovák államfő második világháború után kiadott dekrétumai alapján telepítettek ki hárommillió szudétanémetet és hurcoltak meg félmillió szlovákiai magyart. Arra a felvetésre, miért hallgat Szlovákia akkor, amikor számos európai állam a hatalommal való visszaélések miatt bírálja Orbán Viktor kormányát, a szlovák diplomácia vezetője azt mondta „nagyon érzékeny kérdésről van szó”. Rámutatott: Pozsony nagyon érzékeny arra, amikor a magyarok a szlovákiai belpolitika fejleményeket értékelik, s nyilván így van ez a magyar oldalon is. Az egyes országok belpolitikai fejleményeinek értékelésére megvannak a megfelelő európai intézmények. „Bár vannak országok, amelyek véleményt nyilvánítanak, mi nem kívánunk véleményt mondani, mert Budapesten ezt sokféleképpen értelmezhetnék” – szögezte le Lajčák a cseh lapoknak adott interjújában.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2013. március 18. 15:04
Eleve nem ertem mirol kell egyezkeni, a kirekeszto szabalyok mar nincsenek hatalyban, mellesleg alany sincs, akin alkalmazni lehetnem, visszacsinalni, karpotolni nem lehet, az a hajo mar regen elment, ez muhiszti, semmi tobb. 2013-ben ez nem kerdes, csak a mindket oldalon jelenlevo nacionalistak, szelsojobboldaliak kulon haboruja.
ebek harmincadja
2013. március 18. 14:49
Felvidékiként mondom: szlovák politikus, ha békülékenységet színlel a magyarokkal, akkor hátsó szándéka van. Most is csak Magyarországgal akar megegyezni és nem a saját magyar állampolgáraival. Ködösítés, hazugság, mocsokság és embertelenség jön a szlovákság felől a magyarság felé, ha politikáról van szó!
Wazze
2013. március 18. 13:52
"holott a szlovákok a magyarokat nem űzték el és szinte vagyont sem kellene nekik visszaadni." És ezt a faszságot még leírják!!! Wazzeg! Itt óriási bajok vannak!!! Gratulálok Magyar Talmudista Iroda!
Wazze
2013. március 18. 13:49
Lajčák: Mienk Györ- Moson és Esztergom megye, szarbeké a Nagy- Baranya, a románoké a Tiszántúl! Épp úgy, ahogy eredetileg a franciák akarták! Miután aláírtuk a szerzödéseket bildenberges Martonyi óriási sikeréröl a kormány sajtótájékoztatót tart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!