Egyszerűsítették az ügyintézést az amerikai magyaroknak

2013. február 15. 09:01

Wetzel Tamás miniszteri biztos a márciustól hatályba lépő Magyary Zoltán Közigazgatás-racionalizálási Program nyugati diaszpórát leginkább érintő változásait ismertette a Boston, New York és Washington környékén élő magyarokkal.

2013. február 15. 09:01

A program egy egész sor törvényt, illetve végrehajtási rendeletet módosít, és bizonyos részei hatalmas könnyebbséget jelentenek a nyugati magyarság számára” – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Wetzel Tamás a Magyary Zoltán Közigazgatás-racionalizálási Programról. 

A miniszteri biztos a programmal és az állampolgársági ügyintézéssel kapcsolatban kifejezetten a nyugati magyarságra vonatkozó részekre, a hazai anyakönyvezésre, valamint személy- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos változásokra hívta fel a figyelmet. Wetzel Tamás elmondta, hogy az új szabályozás értelmében a magyar útlevél a lejárta után még legalább egy évvel érvényes az állampolgárság igazolására.

Emellett olyan konszolidált informatikai rendszer jött létre a magyarországi személyi és lakcím-nyilvántartás keretén belül, amely alapján a külképviseletek is meg tudják állapítani, hogy valaki magyar állampolgár-e.

Rámutatott, hogy külföldön élő magyar állampolgároknak célszerű kérni felvételüket a személy- és lakcímnyilvántartásba, mert akkor évek múltán is egyszerűbben tudják intézni a hatósági ügyeiket, mert a nyilvántartás közhitelesen igazolja a magyar állampolgárságukat. Ha hazai anyakönyvezés történik – ilyen van tipikusan egy gyerek születésének bejelentésekor – akkor az új magyar állampolgár már hivatalból kerül be a személy- és lakcímnyilvántartásba.

Lerövidültek a határidők és leegyszerűsödtek a formanyomtatványok is. Több kérdésre a választ ezentúl hivatalból magának kell megállapítania a magyar közigazgatásnak, vagyis az egyik hivatalnak kell megkeresnie egy másikat.

Wetzel Tamás példaként hozta fel, hogy állampolgársági kérelem esetén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal meg tudja kerestetni a települési anyakönyvi hivataloknál az esetlegesen hiányzó születési anyakönyvi kivonatot. Az egyszerűsített honosításkor bizonyos esetekben lehetővé vált, hogy azok a magyar felmenőkkel nem rendelkező személyek is egyszerűsített módon kérjék a magyar állampolgárságot, akik tíz évig éltek házasságban egy magyar állampolgárral, vagy öt évig voltak házasok, de a frigyből egy közös gyerek is született.

A miniszteri biztos jelenlétében Bostonban ketten, New Yorkban 42-en, Washingtonban pedig kilencen tették le az állampolgársági esküt. Wetzel Tamás pénteken fejezi be egyhetes egyesült államokbeli látogatását.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!