Lincshangulat Erdélyben

2011. április 11. 18:29

Romák és nem romák kerültek tettlegességig fajuló összetűzésbe a Brassó megyei Alsórákoson.

2011. április 11. 18:29

Lincshangulat alakult ki a Brassó megyei Alsórákoson, miután a másfél ezres, románul beszélő cigány közösség több tagja és a község lakói között tettlegességig fajuló konfliktus tört ki - írta hétfői számában a Krónika. A településen fokozott rendőri készültség biztosítja a nyugalmat. Pénteken ugyanis verekedésbe torkollott a már amúgy is pattanásig feszült viszony.

A polgármester háza előtt várakozó romák ugyanis leütöttek egy fiatalembert, aki azért jött ki, hogy leállítsa egy kocsi riasztóját, majd az ő segítségére siető másik két fiatalt is megverték. Mire a helyszínre érkeztek a mentők és a rendőrök, addigra a faluban elszabadultak az indulatok. Az összecsődült mintegy ötven ember ugyanis különféle eszközökkel felfegyverkezve akarták megleckéztetni a romákat. A rendőrség, a lelkész és néhány helyi lakos azonban elállta a cigányok által lakott Borbáth-telep felé vezető utat, hogy megakadályozzák az önbíráskodást. A tömeg kénytelen volt kerülni, de a korábban riasztott csendőrök és rohamosztagosok azonban közbeléptek.
A falusiak végül nem jutottak el a cigánytelepig. Szemtanúk szerint a romák felkészültek a támadásra. A rendfenntartókra és az addigra megfékezett tömegre a cigányok kőzáport zúdítottak. Lincselés végül a csendőrség közbelépése miatt nem történt.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. április 12. 20:30
Honfi-fi ! Nem akartalak oktatni, de legutóbbi hargitai utamon Marosvásárhely és Szováta között vettünk tőlük lilahagymát /nem lett olyan jó, mint gondoltuk/ és Korondtól Farkaslakig sokan árulták a friss áfonyát. Lényeg: magyarul beszélnek./Ugyanugy, mint a Korond,Farkaslak, Parajd és Szováta térség kirakós kereskedői /Sajnos, ma már sokan bóvlit árulnak/
de karatna
2011. április 12. 11:42
"Ceterum censeo Ciganem esse delendam" /Porcius Cato helyett de Karatna/
HSL
2011. április 11. 20:55
Mocskos többségiek, képtelenek felfogni, hogy a romáknak (akik meglehet, ott se voltak) hevesebb a vérmérséklete. Kimunkált szociointegrablablás empátiafokozó programok révén kell mérsékelni az előítéletességből fakadó interperszonális deficiteket. Remélem, az Amnesty International jól beolvas a szemét kirekesztőknek. Sőt, mit teszik az ilyen diszkriminatív felhangú híreket a mandinerre? Újabb rasszista főszerkesztő. Fúj.
Öreg
2011. április 11. 20:02
Honfi-fi! Nem jól emlékszel, egyébként ha ezt a cikket figyelmesen olvastad, románul beszélő cigányokról van szó. /Nem a nyelv a lényeg ebben az esetben, hanem a törzsi megoszlás/. Marosvásárhelyen környékbeli cigányok álltak a magyarok mellé, akik más csoporthoz tartoznak és magyarul beszélnek./az utak mentén áfonyát, lila hagymát és más egyebet árulnak a turistáknak és anyanyelvi szinten -mint a borsodi cigányok- beszélnek magyarul/ Mellesleg Brassó nincs közel Marosvásárhelyhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!