Bevált az ukránoknak, Magyarországnak is jó lesz? Tankpusztító fegyverekkel gyarapszik a honvédség

2023. július 25. 06:05

Mit kell tudni a kamikaze drónokról? Drónok ezek egyáltalán? Íme, itt vannak a válaszok!

2023. július 25. 06:05
This photograph shows portable anti-tank loitering munition systems, including a Hero-400 (R) developed by the Israeli company Uvision Air Ltd, displayed during the International Paris Air Show at the Paris–Le Bourget Airport, on June 20, 2023.
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Öngyilkos eszközöket vásárol Magyarország – derült ki Rheinmetall AG közleményéből, amelyről a Mandiner.hu is beszámolt. A megrendelést nemrég írta alá a német hadiipari óriás, illetve a Magyar Honvédség. A szállítások 2024-ben kezdődnek és várhatóan 2025-ben fejeződnek majd be. A beszerzendő pontos típusokról – valószínűleg a HERO-család termékei érkeznek –, darabszámokról információt viszont nem közöltek, ahogy a kontraktus értékére is csupán tippelni lehet.

Hiszen a beszerzést már tavaly elkezdték pedzegetni különböző szakmai fórumokon, így a Haditechnikai Kerekasztal oldalán; ott szúrták ki a Rheinmetall negyedéves üzleti jelentésében, hogy a Magyarországgal kötendő szerződések legérdekesebbike az a negyedmilliárd eurós tétel (átszámítva 100 milliárd forint), amely öngyilkos drónok, pontosabban „lézengő lőszerek” (loitering munition), cirkáló rakéták hazai vásárlásával számol.

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni a kamikaze drónokról? Drónok ezek egyáltalán? Itt vannak a válaszok!

Magyarország a Rheinmetall–UVision konglomerátumtól vásárol modern, hihetetlen pontosságú, csendes, meglepetésszerű csapásmérő képességgel rendelkező, célpont híján visszavonható harci eszközöket – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén.

A tárcavezető kiemelte, hogy az izraeli technológián alapuló – német-izraeli koprodukcióban gyártott – eszközre a szomszédban dúló háború miatt esett a választásuk.

Ezek az eszközök egy külön fegyverkategóriát képviselnek; közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a pilóta nélküli repülőgépekhez. Ennek oka, hogy a lövedékekhez hasonlóan ezek az eszközök is mindössze egyszer használatosak (bár képesek visszatérni, amennyiben szükséges); célpontazonosítás után becsapódással robbannak fel, megsemmisítve a célobjektumot.

Gyakorta kamikaze eszközöknek hívják ezeket a „lézengő lőszereket”, amelyek irányítása történhet személyzettel, azonban önálló döntést is képes meghozni az eszköz, olvasható a Rakéta.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek

A Rheinmetall honlapján azt írják, a HERO szárazföldön, tengeren, de akár levegőből indítva is bevethető. Idehaza inkább a legelső „felhasználási terület lesz a legjellemzőbb”; a szárazföldről indított cirkáló rakéták előbb az előre megadott műveleti terület felett köröznek, majd azonosítják az ellenséges objektumokat (a HERO segít kiválasztani a legértékesebb célpontokat), követik azok mozgását, mindeközben kiszámolják a precíziós csapásmérésre legmegfelelőbb időt, irányt és támadási szöget, és amennyiben a parancsnokság (az összes rendszert ugyanaz a földi kezelőegység és adatkapcsolati terminál üzemeltetheti) úgy dönt, becsapódással likvidálja az ellenfelet.

Nem mellékes az sem, a HERO rendszerét úgy tervezték, hogy az olyan harctéri körülmények között is üzemelhessen, ahol kihívást jelent a GPS-kapcsolat, vagy más kommunikációs zavarok állnak fenn.

  • A német-izraeli konglomerátum legkisebb terméke az úgynevezett HERO-30, amely egy mindössze 3 kilogrammos harci eszköz, 10 kilométeres hatótávval, 30 perces repülőidővel.
  • A HERO-120 tizenkét kilogrammos „lézengő lőszer”, 4,5 kilogrammos robbanófejjel, 40 kilométeres hatótávval és hatvan perces repülőidővel.
  • A HERO-400EC már 40 kilogrammot nyom, 10 kilós robbanófejjel szerelhető fel, hatótávolsága pedig 60 kilométer. Ez, illetve a fenti két cirkáló rakéta meghajtásáról elektromos motor működik.
  • A HERO 900 viszont már dízelmotorral mozog, súlya 90 kilogramm, a robbanófej tömege 25 kilogramm, a hatótávolság 150 kilométer.
  • A legnagyobb kamikaze eszközt HERO-1250-nek hívják. Tömege 125 kilogramm, 50 kilogrammos robbanófejjel szerelhető fel, 200 kilométernyi hatótávja van, illetve hat órát képes a levegőben tartózkodni.

Kapcsolódó cikkek

Mik ellen lehet bevetni az öngyilkos eszközöket? Ami az ukránok jó, Magyarországnak is?

A Rakéta.hu cikke idézi a War on The Rocks kapcsolódó konklúzióit; ebből kiderül mások mellett, hogy a „lézengő” lövedékek kiegészíthetik a jelenlegi nagy hatótávolsági tüzérségi megoldásokat, különösen, ha ezek esetén hiányzik a tankelhárító képesség.

Az öngyilkos eszközök kiterjeszthetik azt a műveleti területet is, amelyen a jelenlegi tankelhárító rendszerek működnek; merthogy a HERO-hoz hasonló eszközök ugyanis a látótávolságon kívül, és a védelmi helyzetben állomásozó tankokra is képesek hatékonyan csapást mérni. Az eszközök relatíve egyszerűek, olcsóak, mégis képesek áthatolni a legfejlettebb légvédelmi rendszereken, ami további előnyt jelent.

Kapcsolódó cikkek

Nyitókép: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 25. 20:51
"Galsó Atya 2023. július 25. 09:11 Igen. Nos, azért nem ártana a távolkeleti dagadt óvodással boltolni néhány atomtöltetet, plusz a rakétákat is hozzá." Bibi úréknak is van ilyesmi.
B_kanya
2023. július 25. 16:50
"drogqueen 2023. július 25. 08:46 Miért van az, hogy az ukrajnai háborúban vesztes nyugati haditechnikát fogjuk megvenni..?" Izrael első vadászgépe is egy cseszkó Me109 volt, meg hát nem három hét lesz a kiképzés. Na és balfasz, mikor jelented fel magad? Tudod, hogy én olvastam tiltott toborzásról és nem tettél feljelentést. Indulj balf444sz :)
B_kanya
2023. július 25. 15:07
"Narancsisten 2023. július 25. 11:01 Nagyon fegyverkezik a fidesz, hogy megvédje magát a lázadó tömegektől. " Volt már, hogy 150 főt meg tudtatok mozgatni, f444szt szopó lilikével?
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 25. 14:46
2050-re 7 millió magyar, 2 millió kivándorolt, 4 millió migráns tartja fenn a nyugdíjrendszert és a szociális hálót. 2100-ra a kisebbségi magyar maradvány beleolvad a többségi társadalomba. Erre a kis időre minek fegyverkeztek? Menjetek nyaralni, élvezzétek a maradék életeteket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!