Mesterségesen elhomályosítani a Napot?

2023. július 03. 00:00

A klímaváltozás a távoli jövőbe képzelt fenyegetésből aktuális és visszafordíthatatlan károkat okozó jelenséggé vált az egész bolygón.

2023. július 03. 00:00
null

A klímaváltozás a távoli jövőbe képzelt fenyegetésből aktuális és visszafordíthatatlan károkat okozó jelenséggé vált az egész bolygón. Az eufemisztikusan globális változásnak nevezett folyamat olyan ütemben zajlik, amilyenre alig akad példa a Föld történetében. A legutóbbi ilyen mértékű változást egy aszteroida idézte elő, amely hatvanhatmillió évvel ezelőtt véget vetett a dinoszauruszok uralmának.

Miként próbálják az emberek megoldani azokat a problémákat, amelyek amiatt keletkeztek, hogy az emberek megpróbálták megoldani a problémákat? Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik Elizabet Kolbert Pulitzer-díjas újságíró könyve, A fehér ég alatt. A világ különböző kritikus helyszíneiről készült lenyűgöző esettanulmányaiban írja meg tapasztalatait. Mérnökök, genetikusok, biológusok, mikrobiológusok, légkörszakértők, geológusok avatták be munkájukba, amellyel menteni igyekeznek a menthetőt. Kivétel nélkül mindannyian lelkesen beszéltek tevékenységükről, ám nem a technooptimizmus, hanem inkább a technofatalizmus hangján mutatták be megoldásaikat. „Olyan világban élünk – mondta neki a napsugárzásmenedzsment-irányítási kezdeményezés névre keresztelt projekt vezetője –, ahol kevésbé tűnik kockázatosnak szándékosan elhomályosítani azt a rohadt Napot, mint az, ha nem tesszük.”

Ebben az összefüggésben kell tehát értékelni az olyan ötleteket, mint az asszisztált evolúció, a génkiszorítás vagy azt, hogy ássunk több millió árkot, hogy azokba több milliárd fát temethessünk. Lehet, hogy az a geomérnöki tevékenység, amely mesterségesen homályosítaná el a Napot, fehérré festve az égboltot, kész őrültség, de ha le tudná lassítani a grönlandi jégtakaró olvadását, vagy segítene megelőzni a már nem teljesen természetes ökoszisztémák összeomlását, nem kellene mégiscsak fontolóra venni? – kérdezi a Pulitzer-díjas újságíró.

 

Fotó: Pallas Athéné Könyvkiadó
Fotó: Pallas Athéné Könyvkiadó

 

A Bolygónk jövője című kötet szerzője, Eric Holthaus meteorológus és klímaújságíró tovább megy a látleletadásnál, és kimondja: a klímaváltozás nem pusztán tudományos kérdés, hanem becsületbeli ügy is. Túlélési vészhelyzet, amelyben a társadalom minden egyede érintett. Felvázolja, milyen lenne a változás évtizedről évtizedre, amíg felépítjük a minden tekintetben virágzó világot. Megmutatja azt is, milyen lesz egy olyan radikális változás részesévé válni, amely a tudomány szerint szükséges a stabil klímaviszonyok fenntartásához. Állásfoglalásának alapja a változás élharcosaival készített több tucat interjú, valamint az a több száz beszélgetés, amelyet a világ különböző klímaváltozás sújtotta vidékein folytatatott.

Az ismertetett kötetek a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Fehér ég alatt, valamint a Bolygónk jövője című kötetek exkluzív kiadói áron vásárolhatók meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcast csatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

 

(X)

Fotók: Pallas Athéné Könyvkiadó

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 11. 18:10
Mi ez a fehér ég hülyeség? Nem a Napot kell homályosítani hosszú távon, hanem a Földet kell a Naptól távolabbi pályára állítani. Tessék egy várost építeni a világűrbe a Nap-Föld rendszer L2-es pontjába és az a tömegvonzásával folyamatosan kifelé fogja húzni a Földet a Naptól! Nem valami nagy erővel, de sok kicsi sokra megy és az idő ingyen van. Még évmilliók állnak rendelkezésre. Sőt több. Az a hely azért is jó, mert a város pályán tartásához nem kell energia, ott a pálya stabil. Globális felmelegedés tényleg van, csak nem az ember csinálja, hanem a Nap. A Nap - mint minden csillag - egyre több energiát bocsát ki - ahogyan öregszik. A Nap elhomályosítgatása erre nem megoldás. A megoldás a Föld Naptól távolabbi pályára állítása.
Akitlosz
2023. július 11. 18:01
"Miként próbálják az emberek megoldani azokat a problémákat, amelyek amiatt keletkeztek, hogy az emberek megpróbálták megoldani a problémákat?" Ezt hívják fejlődésnek.
Oldalkosár
2023. július 11. 17:33
Szerintem a növények kurvára nem örülnének neki. Se a napállás alapján tájékozódó állatok. Add vissza a Pulitzer-díjadat, hülye barom.
falcatus-2
2023. július 11. 16:00
fideath-7 Ben Jeremiah 2023. július 11. 15:00 Csakhogy a mostani felmelegedést az ember okozza. 5 évente 1 Celsius fok növekedés köszönhető az embernek. Persze lehet leszarni ezt is, nem az a baj hogy ki fog pusztulni az emberi faj, hanem az hogy már rövidtávon olyan társadalmi folyamatokat indít el ami visszaveti az emberi civilizációt (éhínség, migráció, háborúk, terrorizmus....) Ez már most elkezdődött, a legtöbb afrikai és közel-keleti ország kezd élhetetlenné válni.....>>>Aranyszívű tökfejem. Meseország mindenkié. Így azt sem mondhatom, hogy minden sor hazugság, de azt igen, hogy kétségbeejtő szamárság. Drága Ildikó...... folytassam, vagy már kívülről fújja,úgy beleégett az 1 bites központi egységébe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!