Jogállam EU-módra

2023. április 15. 10:31

Minek kellene történnie ahhoz, hogy ne lehessen kétségbe vonni azt, hogy a halászlé az halászlé?

2023. április 15. 10:31
null
Szmodis Jenő

„Hogy a jogállamiság körüli viták abszurditását világossá tegyem, tételezzük fel, konszenzus alakulna ki, hogy valamely nemzeti ünnepen minden településen halászlét kell főzni. Az akcióban maga a kormányzat is szerepet vállalna. Tételezzük fel, minden település örömmel meg is főzi a maga ünnepi eledelét. De mondjuk egyik folyóparti városnak valamely, mondjuk oktatási kérdésben, eltérő álláspontja alakulna ki a központi kormányzattal, és erre a hatalom válasza az volna, hogy az ottani halászlé nem is halászlé, szemben mondjuk egy pusztaival, amelyet ugyan marhából főztek, és sokkal inkább gulyás, mint halászlé, viszont oktatási kérdésekben az ottani álláspont kompatibilis a központi kormányzatéval. Mármost képzeljük el azt is, hogy egy esetleges vita esetén egy, a központi kormányzathoz informális szálakkal kötődő bíróságra hárulna a döntés abban a kérdésben, hogy mi tekinthető halászlének és mi nem. Minek kellene történnie ahhoz, hogy ne lehessen kétségbe vonni azt, hogy a halászlé az halászlé?

(...)

Meggyőződésem, hogy ezeknek a problémáknak a megvilágításában nem csak a tagállami kormányoknak van szerepük, de az egyes alkotmánybíróságoknak is, amelyek az európai, római alapú jogi kultúra talaján állva tükröt kell, hogy tartsanak az integráció során egyre gyakrabban tetten érhető torzulásoknak.

Alighanem szükséges volna az EU egész elmúlt nyolc éves működésének felülvizsgálata, kezdve a migrációs válság során kifejtett tevékenységtől, a COVID idején megvalósult vagy épp meg nem valósult cselekményeken át, egészen a mostani háborúval kapcsolatban tett intézkedésekig.

Az Unió deklarált célja és létjogosultságának alapja a gazdasági prosperitás előmozdítása és a tartós béke biztosítása volt. Függetlenül attól, hogy évtizedekkel ezelőtt mindez valódi célnak minősült-e, vagy csupán egyfajta hívó szónak az integráció – mint öncél – előmozdítása érdekében, az kétség kívül megállapítható, hogy az Unió az egykor meghirdetett célokkal ellentétben most a háború és a gazdasági recesszió elmélyítésében tünteti ki magát.

Mármost egy olyan szervezet, amelyik a megalapításának indokául szolgáló célokkal ellentétesen cselekszik, nem meglepő, ha az egyéb megállapodásokat sem tartja be.

(...)

A föderalisták az „egyre szorosabb unió” szerződésbe emelt mozgó célpontjára hivatkozva igyekeznek a tagállami szuverenitásokat erodálni, és egy uniós szuverenitást kreálni, hogy azt később valaminő globális főhatalomra ruházzák át, amint erről Jacques Attali már 2003-as könyvében meditált. A szuverenista kormányzatok ehhez képest a szerződések egészét és nyilvánosan meghirdetett céljait, a békét, biztonságot és a gazdasági prosperitást tartják szem előtt. Szerencsére a Lisszaboni Szerződés – amint említettem – figyelemmel van az alkotmányos identitásra. Önmagában már ez azt feltételezi, hogy alkotmányunk, így szuverenitásunk nem elvitatható.

(...)

Magyarország ráadásul egy olyan, több mint ezer éves alkotmányos hagyománnyal rendelkezik, ami az Unióban kivételesnek tekinthető. Külön értéket képvisel Alaptörvényünk, amely azzal, hogy történeti alkotmányunk vívmányait, mint a jogértelmezés keretét határozta meg, egyúttal megemlékezett a Szent Koronáról is, lehetőséget nyitott arra, hogy páratlanul gazdag alkotmányos hagyományunkból meríthessünk.

Nem arról van szó, hogy egy kartális alkotmány paradox módon visszaállította volna a történeti alkotmányt, hanem arról, hogy egy kiemelkedő jelentőségű törvény, az Alaptörvény megteremtette a kapcsolatot modern jogrendszerünk és ősi alkotmányos hagyományunk között.

Nem intézményeket „támasztott fel”, és helyezett újra hatályba, hanem olyan alkotmányos értékeket tett a jogi érvelésben hozzáférhetővé, amelyekre a jog értelmezése során kötelezően tekintettel kell lenni. Mégpedig az Unióval és annak szerveivel folytatott tárgyalások során is.”

A szerző jogfilozófus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karának egyetemi docense

Nyióképünk illusztráció. A fotón: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hivatali esküt tesz 2020. január 13-án, az Európai Unió Bíróságának tárgyalótermében, Luxembourgban. Fotó: JOHN THYS / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. április 15. 19:01
ez a zEU egy totalitarius rendszer, egy burokrata diktatura ! jot nincs mit varni toluk ! Korrupt banda az egesz EP es eB
Krupp Skya
2023. április 15. 16:44
Az a helyzet, hogy ha az ÁVH-s üdvöske Gyurcsány Ferencné felkéri az Uniós vezetőket hogy Orbán csak akkor buktatható meg meg ha az uniós vezetők a halászlére azt mondják, hogy krumplistészta Van de még Lejebb meg is teszi Soros inspirációra. Szargentini azóta is Soros zsebéből kandikál ki nézve azt hogy mit lehetne még jól elbaszni.
tapir32
2023. április 15. 16:05
"Aki Magyarországra látogat, megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság." Novák Katalin Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék alkalmatlan. Külföldön pénzt tarhálnak miközben az elnyomott áldozat szerepében tetszelegnek. Ugyanakkor, felelőtlenül terjesztik demagógiájukat.. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3 Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat. A nemzeti kultúrák jelentik Európa kulturális a sokszínűségét. Ott kell állandóan a fair play-re hivatkozni, ahol nem az a természetes. Ott kell állandóan a rasszizmust elítélni, ahol nem az elítélése a természetes. Ott kell állandóan a másság elfogadását propagálni, ahol a másság elfogadása nem természetes. Magyarországon a másság elfogadása és a rasszizmus elítélése magától értődő és értetlenül állunk az előtt, hogy ez miért téma. /Érett személyiségű felnőtt emberekről van szó./ A nyilvánvaló, természetes, magától értetődő dolgoknak nincs információ, illetve hír értéke, azokról nem, vagy ritkán beszélünk. A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől, a DK- tól és a Momentumtól kell megvédeni.
kulalak
2023. április 15. 15:04
Sajnos az EU technokratáit ilyen magasztos célok nem érintik, mint jog meg történelem. Pénz és a gazdasági szereplők volt az igazi erő, ami buktatni tudott vezetést ha kellett. A mostani ideológiai politikai harc hajmeresztő és a cikk jól mutatja be, hogy az EU visszájára fordult, háborút és szegényedést okoz. De hogy mit lehetne tenni, amellett, hogy német-francia választást nyerni és legyőzni a brüsszeli Gólemet ... Nincs válaszom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!