„Mit keresett Gyöngyösi Márton egy antiszemitizmus elleni brüsszeli konferencián?”

2023. április 11. 06:17

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára is megszólalt a Pressman-féle, botrányos szédereste kapcsán, miután a napokban Brüsszelben futott össze a Jobbik-elnökkel. Szalai úgy véli, bizonyára akadnak olyanok, akik a jelenlegi kormány leváltására készülve szeretnének egy baráti jobboldali-konzervatív formációt. Csakhogy a Jobbik erre nem lesz alkalmas.

2023. április 11. 06:17
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Amikor megláttam Gyöngyösi Márton kipás fotóját a peszahi széderestéről, meg is döbbentem, meg nem is. A meglepetés nem volt teljes, mert egy héttel korábban már hidegzuhanyként ért, amikor egy brüsszeli antiszemitizmussal foglalkozó konferencián futottam össze a politikussal. Gondja volt rá, hogy észrevegyem, de mit keresett Gyöngyösi egy konferencián, amelynek az antiszemitizmus elleni hatékony fellépés volt a témája?” – nyilatkozta a Mandinernek Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

A Mandiner is megírta: nagy port kavart a minap, hogy David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete múlt héten pészah ünnepe alalmából szédervacsorát szervezett, amire valahogy a zsidólistás botrányával elhíresült Jobbik-elnököt is sikerült meghívnia. Sőt,

a politikus így egy asztalnál ült Heisler András Mazsihisz-elnökkel is.

Heisler később tisztázta, a zsidó közösségek számára Gyöngyösi továbbra is nemkívánatos személy, ám a helyszínen nem akart botrányt csinálni. Az eset miatt többen, köztük a fideszes Deutsch Tamás is kiborult.

 

Gyöngyösit nehéz lesz nyugatos konzervatívnak eladni

A történtek kapcsán Szalai Kálmán kifejtette, „Gyöngyösi zsidólistázós parlamenti felszólalásával 2010 óta egyedüliként volt képes a kormány és az ellenzék vezetőit egy tüntetés erejéig közös fellépésre késztetni, később pedig hol megmagyarázni akarta, hol meg Vona Gáborra kente volna a megmagyarázhatatlant, de őszinte bocsánatkérésre nem emlékszem. Arra ellenben tisztán emlékszem, hogy megkérdőjelezte a holokauszt több mint 400 ezer magyarországi áldozatának számát, szerinte a zsidók gyarmatosítják Magyarországot, és Izrael náci módszereket alkalmaz a palesztinokkal szemben.”

A TEV titkára úgy fogalmazott: „Aztán amikor egy héttel később Gyöngyösi – a nyilvánosságra hozott fotók tanúsága szerint – egyetlen pártpolitikusként virított a széder-asztalnál, nem tudtam nem arra gondolni, hogy tendencia van a dologban, és Gyöngyösi tisztára mosása egy politikai konspiráció része.

amely a Fidesz alternatívájaként otthona lehet a baloldali pártokra nemigen szavazóknak. Az éppen a Jobbik-Konzervatívok névre váltó (!) párt talán alkalmasnak tűnhet erre a célra, de Gyöngyösi személye súlyos probléma. A zsidólistázós, holokauszt-tagadásért korábban feljelentett politikust ugyanis nehéz lesz hiteles, nyugatos konzervatívként eladni. Nehéz, de nem lehetetlen, gondolhatják a mesterterv kieszelői: egy pár kipás, maceszes kép széderestén, megjelenés egy antiszemitizmus elleni konferencián és Gyöngyösi az antiszemitizmus elleni küzdelem élharcosává válik.”

A Jobbik aligha lehet a Fidesz jobboldali alternatívája

Nos, a pragmatikus és rövid emlékezetű európai politikusok talán készek egyik napról a másikra elfelejteni, ami érdekükben áll – folytatta –, de szerinte a Jobbik aligha lesz a Fidesz jobboldali alternatívája. Olyan szociológiai, politikai tényezők, helyi sajátosságok játszanak ebben szerepet, amelyeket feltehetően nem teljesen értenek Washington vagy Brüsszel ügyeletes bürokratái.

„Lesz azonban ennek a konspirációnak egy borzasztó mellékterméke. Egy olyan következménye, ami a globális kultúrharc perspektívájából nézve talán mellékes, de nekünk, a zsidó közösség tagjainak fájdalmasan húsbavágó. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet ugyanis az ilyen konspirációk a végletekig erodálják. Mérhetetlenül kínos és megalázó lehetett a Mazsihisz elnökének és a többi zsidó szervezet képviselőjének a széder-asztalnál szembesülni az asztaltársaság vállalhatatlan tagjával.

és aligha saját akaratából. Az idei pészah ünnepén egy eleve kudarcra ítélt politikai akció egyszerre instrumentalizálta megalázó módon a zsidóságot, a széderestét és Heisler Andrást, miközben az antiszemitizmus elleni küzdelem is kapott egy jó nagy pofont” – foglalta össze véleményét Szalai Kálmán.

Az ügyben cikkünk megjelenéséig nem szólalt meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége!

Nyitókép: Facebook

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunmagyar
2023. április 11. 14:42
Gyöngyösi liberális: hol erre, hol arra fordúl. Lehet, hogy oláh. Mindig átáll.
itsipia
2023. április 11. 11:22
oda akart pukizni ,mint a nagy főnök...:) szerintem meg is tette..:)
balbako_
2023. április 11. 10:39
Modellt állt, hogy lássák ki az antiszemita, aki ellen harcolnak....
Tidal_wave
2023. április 11. 10:27
Egy batáti jobboldali párt... Tisztára ugyanaz a sztori, mint amikor Dávid Ibolyát próbálták külföldről felépíteni Orbán ellen. Akkor is ott ügyködött Somogyi Zoltán, meg akkor is ment a duma az "európaiértelembenvettmodernkonzervatívokról"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!