Háború háború hátán – a lehető legrosszabbkor jött Európának a kínai ballon-botrány

2023. február 06. 12:00

Egyre komolyabb nyomás érheti az Európai Unió vezetőit Washington részéről, miután az amerikai légierő lelőtt egy valószínűleg üzenetértékkel a légterébe küldött kínai megfigyelőballont (hogy meteorológiai vagy katonai, az értelemszerűen attól függ, kínai vagy amerikai megszólaló értékeli az egyébként amerikai rakétaállomás fölött időző eszközt), értékelt a Politico.

2023. február 06. 12:00
null
Veczán Zoltán

Elemzést közölt a brüsszeli lap, amely korántsem mondható optimistának. A cikk középpontjában az amerikai-kínai ballon-botrány áll, illetve hogy ez milyen következményekkel járhat Európa, kiemelten az Európai Unió számára.

A nem kis diplomáciai botrányt kavaró eseményről készült felvételek bejárták a világot, s a European Policy Centre nevű agytröszt megszólaltatott vezetője is arról beszélt: az európaiakon is erősödik a nyomás, hogy döntsék el, ki mellett állnak a világot domináló, s egymással rivalizáló két szuperhatalom – az Egyesült Államok és Kína – között,

mialatt a kontinens biztonsága az amerikai védőernyőtől függ.

 

A ballon-incidens a Politico szerint éppen a legrosszabbkor történt, hiszen a beharangozott nagy orosz támadást megelőzően vonta el az Egyesült Államok figyelmét az orosz-ukrán háborúról; ezt egy vezető EU-diplomata is megerősítette a lapnak, hozzátéve a nyilvánvalót: ez nem jó hír Európának, ahol továbbra is az oroszok jelentik a nagyobb fenyegetést.

Ráadásul éppen akkor, amikor a Politico szerint éppen óvatosan rendezni próbálták a kínaiakkal való viszonyt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője éppen tervezte az áprilisi G7-es japán találkozóról való pekingi kitérőt, Emmanuel Macron francia elnök pedig közölte, szívesen találkozna Hszi Csin-pinggel ugyanott (s hazánk ugyancsak a megegyezést sürgette, tehetjük hozzá). Egy név nélkül beszélő diplomata szerint most az európaiaknak kiemelten figyelnie kell arra, ne erősítsék a kínai álláspontot egy rosszul időzített, a kínai propaganda által jól eladható látogatással.

Reinhard Bütikofer, az Európai Parlament kínai kapcsolatokért felelős vezetője azt mondta, a Kínával szembeni kooperáció gyengült, Európa – Brüsszel, Berlin, Párizs – hezitált beleállni a konfliktusba. Eközben Kínának egyértelműen nem érdeke segíteni a Nyugatot abban, hogy az nyomást gyakoroljon Putyinra – már csak azért sem, mert Kína lett a vezető beszállítója az orosz hadseregnek navigációs berendezésekben és vadászrepülőgép-alkatrészekben, ami miatt az európai vezetők sűrűn tiltakoztak.

Mindennek nyomán a Politico úgy tudja, Kína legfelsőbb külpolitikai tisztviselője, Wang Yi lemondta brüsszeli látogatását, noha részt vesz a februári müncheni biztonsági konferencián.

Pedig az EU igen puhán reagált a léggömb-ügyre, szóvivője annyit közölt, hogy az Egyesült Államoknak jogában áll megvédeni légterét.

Az észteken kívül a tagállamok sem siettek Washington védelmére, ami a Politico szerint az általános vonakodás jele; nem úgy az öreg kontinensen kívüli szövetségeseik, mint Kanada és Dél-Korea. A britek ezzel szemben szkeptikusabbak voltak: Tom Tugendhat biztonsági miniszter inkább az egyéb kémkedési lehetőségekre hívta fel a figyelmet, jelesül a kiberbiztonsági fenyegetettségre „aggódik amiatt, hogy az égből kémkednek? Nézze meg, mit gyűjtenek egyes alkalmazások a telefonján.

Ennek alapján a Politico szerint a 2023-as év EU-külpolitikáját az határozhatja meg, hogy meddig húzza Európa csatlakozását a Kína-ellenes, Amerika-vezette koalícióhoz, illetve az amerikaiak meddig hajlandóak ennek hiányában megvédeni Európát.

Nyitóképen: A kérdéses léggömbről készült felvétel. Fotó: Chase Doak / AFP

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Báthory Ödönke
2023. február 06. 17:47
Koreai lufi is repkedett északról délre Lehet, hogy az usai is koreai?
pandalala
2023. február 06. 17:37
".... az EU igen puhán reagált a léggömb-ügyre, szóvivője annyit közölt, hogy az Egyesült Államoknak jogában áll megvédeni légterét " jaja, gázvezetéket is megmördelhetnek akár, bármit ami útjukban van ....
O5-1-A
2023. február 06. 17:35
Egyre nevetségesebben viselkednek ezek a bohócok, egy lufitól fosott be a világ elvben első hadserege?
pollip
2023. február 06. 17:28
Most akkor előfordulhat, hogy az uniónak egyedül, az USA nélkül kéne dönteni akár valami kicsi dologban ? Valóban ijesztő, egyenesen félelmetes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!