Fenyegető egybeesés: Peking az oroszokhoz közeledik, majd gyanús léggömb tűnik fel egy amerikai támaszpontnál

2023. február 06. 07:44

Washington „ráfordulhat” a kínai konfliktusra, a kínaiak az orosz együttműködésre – Európa meg egyedül maradhat.

2023. február 06. 07:44
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Árulkodó előzmények után érkezett meg az állítólagos kínai kémléggömb az Egyesült Államok légterébe, majd végezte Dél-Karolina partvidékénél a tengerfenéken.

A kínai külügyi tárca nagyjából egy héttel ezelőtt közölte – ahogy arról a Mandiner is beszámolt a távirati iroda nyomán –, hogy

tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal”

azt követően, hogy Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettes odalátogatott, s találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Peking részéről közölték azt is: Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként még tavaly, Moszkvában jelentette be stratégiai partnerségét, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, ugyanakkor

együttműködésükben nem lesznek „tiltott területek”.    

 

Gyanús léggömb 400 amerikai kontinentális rakéta felett

Minap óriási felháborodást váltott ki az USÁ-ban annak a nagy méretű kínai léggömbnek az esete, amelyet Montanában észleltek először. A valószínűleg Kínából indított és időjárási megfigyelő ballonnak mondott szerkezet egy régóta ismert jelenség, az úgynevezett sarki jetstream segítségével jutott el körülbelül 18 ezer méter magasságban a Csendes-óceán északi részein és Kanadán keresztül az Egyesül Államokba.

A napelemeinél 27 méter széles repülő eszköz megállt (!) egy amerikai rakétabázis, a Malmstrom AFB közelében, ahol a közel 400 amerikai interkontinentális rakéta jelentős részét tárolják. Később továbbhaladt, majd a tenger felett az amerikai légierő lelőtte.

 

Bár a kínai fél tagadja a kémkedést, sőt, szerintük a Pentagon „túlreagálta az ügyet”, Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerint egy biztos: a ballon küldése és szándékosan alacsony magassága egyértelmű üzenet.

Ezt itt és most, nyílt forrásokból lehetetlen megmondani. Blinken amerikai külügyminiszter mindenesetre elhalasztotta kínai útját. Figyelembe véve a kibontakozó orosz támadást Ukrajnában, lehet, hogy ez is volt a cél. És ha ez így van, akkor ez erősebb és közvetlenebb orosz-kínai együttműködést feltételez, mint ami nyilvánvalónak tűnt eddig” – írta.

Az eset nyomán mindenképp nő a feszültség a két szuperhatalom között, a POLITICO cikke szerint ezzel párhuzamosan nő a nyomás a Fehér Ház részéről az Európai Unión, hogy „válasszon oldalt”. Ráadásul miközben a Kínával egyre szorosabb viszonyt ápoló oroszok épp nagyszabású offenzívára készülnek Ukrajnában, az amerikai védőernyőre szoruló Európát ez is aggaszthatja a lap informátorai szerint.

Nyitókép: Orosz külügyminisztérium / AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. február 07. 13:31
Az orosz-kínai közeledés pedig nem fenyegetés, hanem esély egy jobb világra. Amerika világuralmát mások nem képesek megakadályozni.
Akitlosz
2023. február 07. 13:29
"Európa" nem politikai egység, nem játékos a világpolitikában. Csak Amerika vazallustérsége saját akarat nélkül. Nem számít. Csak Amerika segéderőjeként kell figyelembe venni.
Akitlosz
2023. február 07. 13:27
Fenyegető egybeesés, kiléptem az ajtó és kisütött a Nap.
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. február 06. 12:52
Téved a cikkíró: Európa egyáltalán nem fog kimaradni, mivel hadszíntér lesz, fehér lakossága meg ágyútöltelék és golyófogó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!