Üdvözlet Pekingtől – mi ez a kínai léggömb, amit lelőttek az amerikaiak?

2023. február 05. 13:15

Rejtélyes léggömb okoz újabb feszültséget az Egyesült Államok és Kína között.

2023. február 05. 13:15
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

 

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót és különösen nagy felháborodást váltott ki az USA-ban annak a nagy méretű kínai léggömbnek az esete, amelyet Montanában észleltek először. A valószínűleg Kínából indított és időjárási megfigyelő ballonnak mondott szerkezet egy régóta ismert jelenség, az úgynevezett sarki jetstream segítségével jutott el körülbelül 18 ezer méter magasságban a Csendes-óceán északi részein és Kanadán keresztül az Egyesül Államokba. Ez önmagában nem lenne hír, azonban a napelemeinél 27 méter széles,

nagy méretű repülő eszköz megállt (!) egy amerikai rakétabázis, a Malmstrom AFB közelében,

ahol a közel 400 amerikai interkontinentális rakéta jelentős részét tárolják. A meglepő mozgékonyságot felmutató eszköz később továbbhaladt, az északi Montanából a keleti parton fekvő Dél-Karolina partvidékéhez jutott, aztán a tenger felett az amerikai légierő lelőtte. A történetnek több érdekes eleme is van.

 

 

Forrás: H I Sutton/ Covert shores, https://twitter.com/CovertShores/status/1621808025492242432/photo/1

 

Az első, hogy a régóta használt, ténylegesen az időjárás megfigyelésére használt ballonoknál jelentősen nagyobb eszköz nagyon hasonlított a Japán felett 2020 júniusában és az India felett 2022 januárjában látott léggömbökhöz, amelyekről már akkor gyanították, hogy katonai felderítést végeznek.

Kína elítélte az eszköz megsemmisítését,

a hivatalos közlemény szerint az amerikai fél „túlreagálta helyzetet”, és „a nemzetközi gyakorlatokkal ellentétes” döntésével kapcsolatban határozottan tiltakozott. Az esetnek különös pikantériát ad, hogy a 10-12 ezer méter magasan zajló civil légi forgalom mellett a katonai repülők 13-15 ezer méter, ritkábban 18 ezer méter magasságig jutnak fel, addig a 18 ezer méteren észlelt eszköz a ballonok repülési magasságának legalján repült. Elemzők szerint a Kína által sajátjának elismert légijármű útvonalával és magasságával is egyértelműen az volt a szándéka, hogy észrevegyék.

Második észrevétel, hogy a jetstreamet felfedező japánok 1944-től, a jelenséget kihasználva hidrogén töltetű gyújtó ballonokkal támadták az USA nyugati partját. A felbocsátott közel 10 ezer ilyen szerkezetből mindössze 300 érte el az Egyesült Államok területét, néhány halálos áldozatot és számos erdőtüzet, kisebb károkat okozva ezzel. Ez az egyértelmű figyelmeztetés egy olyan közvetlen fenyegetést jelent, amelyre az amerikai fegyveres erőknek egyértelműen reagálniuk kell.

Harmadik szempont, hogy

Közép-Amerika felett is észleltek egy ilyen eszközt,

amely a sarki jetstream helyett a szubtrópusit kihasználva akár 160 km/órás sebességgel halad északra. Figyelembe véve a léggömb ismeretlen eredetű meghajtásából fakadó meglepő mozgékonyságát, várható, hogy hamarosan ez is amerikai légtérbe lép. Azonban hasonlóan a Magyarország felett átrepült ismeretlen eredetű cirkálórakétához, amely végül üzemanyaga kifogytával Horvátországban zuhant le, ilyen típusú, közvetlen fenyegetést nem jelentő repülőeszközökkel szemben ritkán alkalmaznak fegyveres erőt, egy esetleges szennyezéstől tartva.

 

 

Azt érdemes kiemelni, hogy ezek a léggömbök héliummal vannak töltve, amely egy semleges gáz, így sem felgyújtani, sem felrobbantani nem lehet. Amikor 1998-ban egy saját időjárási léggömb Kanada és az Egyesült Államok határánál több repülőtér légterébe sodródott, lelövése nagyon nehéznek bizonyult. A vadászgépek gépágyúi ugyanis hiába luggatták ki több helyen a ballon vásznát, a hélium csak olyan lassan kezdett elszivárogni, hogy végül többször kellett rácsapni, és eközben a repülőeszköz jelentős távolságot tett meg.

A most lelőtt tárgyra az elismerésre méltó, 19 ezer méteres csúcsmagassággal rendelkező amerikai F-22-esek egyike egy Sidewinder rakétát indított. Az infravörös irányítású, indításakor Fox two! (Róka kettő!) rádiókódú levegő-levegő rakéta robbanófeje úgy van kialakítva, hogy számtalan szilánkra robbanjon,

így akkora lyukat tépett a léggömbbe, hogy az a felvételek tanúsága szerint azonnal zuhanni kezdett.

Hogy a normál esetben aktív hőkibocsátással nem, azonban jelentős radarvisszaverő felülettel rendelkező ballonra miért nem radarvezérlésű (Fox Three!) AMRAAM-ot indítottak, arról még csak ötletem sincs, de bőven előfordulhat, hogy szándékos dezinformációról van szó.

 

 

Ami viszont biztos, hogy a ballon küldése és szándékosan alacsony magassága egyértelmű üzenet. Hogy pontosan mit üzentek a kínaiak, és hogy mit akartak megérteni belőle az amerikaiak, az egy másik kérdés. Ezt itt és most, nyílt forrásokból lehetetlen megmondani. Blinken amerikai külügyminiszter mindenesetre elhalasztotta kínai útját. Figyelembe véve a kibontakozó orosz támadást Ukrajnában, lehet, hogy ez is volt a cél. És ha ez így van, akkor ez erősebb és közvetlenebb orosz-kínai együttműködést feltételez, mint ami nyilvánvalónak tűnt eddig.

 

Nyitóképen: A kérdéses léggömbről készült felvétel. Fotó: Chase Doak / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2023. február 06. 18:28
Orbán miatt van.
MZperXXL
2023. február 05. 21:06
"...a sarki jetstream helyett a szubtrópusit kihasználva akár 160 km/órás sebességgel halad északra. Figyelembe véve a léggömb ismeretlen eredetű meghajtásából fakadó meglepő mozgékonyságát..." Na most akkor a szél fújja a léggömböt, vagy van valami meghajtása, amivel azt a bömszli ballont 160 km/h-val mozgatják több ezer km távolságra? (Szerintem a szél fújja, az az "ismeretlen eredetű meghajtás" újságírói ... butaság.)
Egyelőre
2023. február 05. 19:21
Lavrov mostanában nyilatkozta, hogy Kínával nincsenek szövetségben, a két ország kapcsolata annál mélyebb.
szgbj
2023. február 05. 18:31
Minthogy 1 láb 30,48 cm, az 50 ezer láb magasan szálló léggömb nem 30, hanem kb 17 km magasan volt. A szakértő úr minden további, erre építő szakértése nyilván hasonló színvonalú. Miként a Mandi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!