Kádár János utolsó csalódása

2023. február 26. 23:43

Izgalmas történelmi nyomozást rejt Medgyesi Konstantin új könyve, az Apagyilkosság.

2023. február 26. 23:43
null

A szegedi Móra Ferenc Múzeum történésze, Medgyesi Konstantin eddig a közvélemény előtt kevéssé ismert történetet rekonstruál új könyvében. A hangzatos Apagyilkosság című, gondosan adatolt munka a pártállam két fejesének, Kádár Jánosnak és Grósz Károlynak a többszörösen terhelt viszonyát dolgozza fel.

A témaválasztással a szerző arra vállalkozik, hogy Kádár János karakterének olyan vonásait is megrajzolja, amelyek a köz előtt eddig nem voltak publikusak: a tépelődő, utódkereső, politikai hagyatékát továbbruházni kívánó pártfőtitkárét, akinek Grósz Károllyal való első találkozásától (1956 novembere) egészen a haláláig ível a munka.

A részletesen kidolgozott és érzékletes stílusban megírt történelmi tabló felvázolja az utódkeresés nehézségeit, így kiderül, hogy eredetileg Berecz Jánost szánta politikusai örököséül Kádár, azonban felesége hirtelen halála után összezuhant a kiszemelt jelölt. A 80-as évek változáshullámait értő és a politikai vonalvezetést ehhez igazító új karakterre volt hát szükség, így került újfent Grósz Károly a képbe.

Thürmer Gyula úgy fogalmazott, hogy Kádár tisztelte Grószt, noha nem szerette, Pozsgay Imre pedig azzal egészítette ki, hogy Grósz jó machiavellistaként elsősorban a hatalmat akarta. Nem biztos, hogy személyes ambíciók fűtötték, azonban látta Kádár gyengeségét és az utódlásban rejlő lehetőségeket.

A kommunista párt két vezéralakjának összefonódó és eltávolodó történetét a historikus precizitás mellett emberi oldalról is megfesti Medgyesi, akinek munkája bátran ajánlható történelemszerető laikusoknak és szakembereknek egyaránt. 

 

 

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. március 02. 14:13
Elég volt átélni! Túlélni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!