Donáth, a Momentum egyre kvázibb elnöke

2023. február 04. 20:49

Donáth Anna a hivatalos pártelnök jelenlétében és őt megalázva tartott olyan "jövőértékelő" beszédet a Momentum kongresszusán, mintha ő volna a párt első számú elnöke és az ország reménysége.

2023. február 04. 20:49
null
Joó István
Joó István

Viccesen hamis történetet ad színdarabként elénk a Momentum. A vicceség több osztatú, egyrészt már megint el akarja a hitetni, hogy mintaadó és hiteles ellenzéki erő ez a párt, mi több kormányváltó erő, másrészt nem vesz figyelembe a történetszövésben egy értelemzavaró „momemtumot”. Hiszen van egy elnöke bizonyos Gelencsér Ferenc személyében, mégis szuggerálja a párt, hogy ne Gelencsérre, hanem Donáth Annára figyeljen az ország, mert ő a Momentum alfahímje és az ország megmentője.

Szombaton tetőzni látszott a komédia, amikor is „jövőértékelő kongresszust” tartott a Momentum. Megnéztünk volna élőben egy jövőértékelési szeánszt, annál is inkább, mivel

ilyen a Földön még senki sem sikerült: értékelni a kiszámíthatatlan, be nem következett jövendőt.

Valami új filozófia és egyben vajákosság lehet születőben, gondolhatnánk, ha nem nézhettük volna meg a Momentum-kongresszust – élő pártvideón.

Ez a rendezvény folytatása volt annak a pártpromóciós hadműveletecskének, melynek első felvonása egy plakátkampány volt. A január közepén kitett plakátokon Donáth legendás, vagy legalábbis felismerhető sziluettjével ez a plakátfelirat tűnt fel országszerte: „Drágulás, gázáremelés, tanárhiány – Vezessük új útra Magyarországot!” Utóbb meg olyan plakátok tűntek fel, melyeken már nemcsak sejtetően fantomizálva, hanem konkrét alakban és arccal tűnt fel az EP-képviselő asszony.

Egyébként ez a „Vezessük új útra Magyarországot” kicsit hajaz Madách Az Ember tragédiájára, hiszen ott Ádám ezt mondja a különféle színek végén: „Vezess új utakra, Lucifer!”. De mi ne törődjünk a rossz áthallással, hanem lássuk meg a Momentum-darab forgatókönyvének képtelen szombati epizódját.

A kongresszust a setesuta Gelencsér nyitotta meg, akinek alkalmatlanságán a fél ország derül, amióta Donáth Annát váltotta az elnöki székben. Gelencsér elmondta rövid, érdektelen elnöki beszédét, majd az

Majd megjelent maga Donáth Anna, mint aki az „elemzett” jövőbe ugye biztos kézzel, kellően pátoszos szavalattal bevezet minket…

Az a Donáth Anna lépett mikrofonhoz pontosan, aki, emlékszünk, először Fekete Győrt váltotta annak idején az elnöki székben egy időközi, 2022 őszi tisztújításon. Aztán amikor az ő vezetésével roppant kudarcot vallott az ellenzék, benne a Momentum is, ugyanő nagyon ügyesen oldotta meg, hogy ne kelljen lemondania. Bejelentette tavaly májusban, hogy gyermeke fog születni, ezért nem fog elindulni egy hónap múlva a rendes elnökválasztáson. Maga helyett Gelencsért ajánlotta, aki első nyilatkozatában kijelentette, úgy akarja gatyába rázni pártját, hogy neki ne kelljen következő ciklusra elnök maradnia… Tehát a show már akkor elkezdődött.

Donáth Anna a most szombati kongresszuson, átható  jövőelemzésébe ízlésesen beleszőtte stílusfordulatként a saját kisfiát, mondván, ránézett a kicsinyére, hogy milyen jövője lesz szegénykének vajon. Hiszen egy egész ország lett szorongó az Orbán-kormány tizenkét évétől, nőtt az elszegényedés is, nagy demokráciahiány közepette. Szerinte ide egy őszintévé váló Momentum kell, amely önkritikát gyakorol, hiszen az utóbbi választáskor előre vette saját érdekei helyett az ellenzéki egységet. Szerinte az pártjának (ne feledjük: azt még Gelencsér vezeti!) szakítania kell a régi fajta ellenzékiséggel, amelynek lényege, hogy mindenben ellentettjét mondják annak, amit az Orbán-kormány csinál.

A bátor őszinteséget ígérő Donáth látásmódja: elég abból, hogy az ellenzékiek közül némelyek populizmusban túllicitálnák a miniszterelnököt. Igen, ebben a kiszólásban

Iskoláslányos hanghordozásával eljutott a főszónok, jövőelemző „egy emberséges Magyarország” követelményéhez, de azt is ígérte – hogy izé… nem ígér semmi lényegeset. „Nem ígérem, hogy holnapra megforgatjuk a világot, nem ígérem, hogy leváltjuk az Orbán-kormányt.” Őszinteségi rohammal elegy jövőelemzéséből annyit lehetett összerakni, hogy az Orbán-korszak meghatározhatatlan időpontban magától fog egyszer összeomlani, „mint a Horthy- a Rákosi- vagy a Kádár-rendszer”. Ezért a Momentumnak készen kell állnia, hogy mikorra megbukik a rezsim, rendelkezésre álljon a válságból való kivezetés módszere, de úgy, hogy semmi valótlant ne ígérjenek az embereknek.

„Itt állok, másként nem tehetek” – vonatkoztatta magára a lutheránus lelkész (és volt MSZP-képviselő) immár nem plakátfantom, hanem húsvér leánya, Donáth Anna Luther Márton szavait, aki valaha kiszögezte tételeit a wittenbergi templom ajtajára. Hogy miért nem tehet másként, azt nem bontotta ki. Mindenesetre

még most sem lett elnök, vagyis: csak tovább csigáztak egy megújuló Momentumra csillapíthatatlanul éhes össztársadalmat!

Na jó, azt, ha lehet, még egyértelműbben engedte sejteni, hogy Gelencsér nem örökké hebehurgyáskodik tovább. Meg talán azt is nyomatékosította tikon, hogy ő csak listavezető lehet a Momentum 2024-es európai parlamenti választási kampányában…

Mi meg elmerenghettünk egy pillanatra, hogy Dobrev hatásosabb, rafináltabb szónok, mint Donáth Anna. Illetve hogy a Momentum ilyen vezetőréteggel, ilyen személyi politikával és kommunikációs végiggondolatlansággal, bizony sosem lesz az ellenfeleit sikerrel, sorra befaló Gyurcsány-párt érdemi ellenfele. Örülhet, ha egyetlen képviselője – a Cseh Katka helyett esélyes listavezető – bejut a következő Európa Parlamentbe, ágálni a nemzeti kormánnyal szemben.

Nyitókép: Facebook

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CirmoS
2023. február 05. 11:29
Ez a külföldről fizetett cseléd az újabb reménység?.... :-)))))))))))))))))) Akkor milyen lehet a többi??.... Egyáltalán mit képzel ez a komcsi fattyú? Összegyurcsázza magát a momentum, majd' a brutális választási vereség után most úgy tesz mintha a momentum , külön ' lenne?! Szánalmas! Továbbá! Vidék nélkül nem lehet választást nyerni! Márpedig a DK és a momentum a legnagyobb vidékgyűlölő! Semmibe nem veszik a vidékieket, lenézik és utálják a dolgos magyar embereket ezek a magyarellenes, semmirevaló, élősködő paraziták! Persze a vidéki szavazata az kellene! Hát arra várhatnak!... A vidékiek utálják ezt az ingyenélő, okoskodó, semmirevaló, nagyképű csürhét! Donáth az EP- ben megállás nélkül és nyíltan Mo. és a magyarok ellen dolgozott! Az uniós öt milliárdot lopó CseKKatival együtt! Ezekután mer ez a cseléd ribanc kiállni, meg kormányváltást emlegetni? Hiába, a komcsi vastag bőr......... Azt meg már hagyjuk is, hogy igazából semmit nem mondott! Ez nem csoda, hiszen nem értenek semmihez a hazudozáson, uszításon kívül! Donáth takaródj! Azon agyaljatok, hogy ha egy kormánynak folyamatosan 2/3-a van, akkor , milyen ' lehet az ellenzék????...... a hibát magatokban..... csak magatokban keressétek te idióta!
basti64
2023. február 05. 10:14
Donáth Anna, idézem: "nőtt az elszegényedés is, nagy demokráciahiány közepette." Aki ilyen panelekkel szövi tele a pofázmányát, az mehet a moslékba, de azonnal! Magyarországon nagyságrendekkel nött a jólét, különben nem választották volna negyedszer is kétharmaddal Orbánékat, és ami a demokráciát illeti, ha Ausztriában, vagy Németországban mondaná el Annácska ugyanezt a szöveget, akkor elbeszélgetne vele teljes joggal a rendörség illetve az elmegyógyintézet (Svédországban régen a sitten ülne drágalátos papájával egyetemben). A momentumféléknek ajánlanék némi úttörötábort a 70-es évekböl, KISZ-gyüléseket, akkor megtudnák, hol lakozik a kommunizmus. Túl jól élnek, ez az igazság.
vip era
2023. február 05. 10:06
A tanú című filmből. "Egy brancs maguk.."
sejobb-sebal
2023. február 05. 09:08
Azért az tetszik, hogy itt napi szinten osztjátok az ellenzéket, mintha Orbánék háza táján minden rendben lenne. Mégis, hogy veszi a bátorságot Donáth, hogy Orbán rendszerével szemben alternatívát kínáljon? Ilyen "sikeres" kormányzás után? Európa sereghajtói lettünk, szembenállva a "hanyatló" nyugattal, akinek pénzéért könyörgünk, hogy elkerüljük a gazdasági összeomlást. Szenzációs politikájuk oda vezetett, hogy mára egyetlen ország sem maradt, amellyel baráti viszonyt ápolnánk, csak a furcsa érdekszövetség az elmebeteg putlerrel. És a jóságos Viktorunk ha kell, tűzzel-vassal is, de telerakatja az országot akkugyárakkal, hiába nem tetszik a népnek. Persze erről nem nyit nemzethy inzultációt :) Előbb-utóbb azért ennek is vége lesz, és remélem nem úgy, hogy putler barátotok felégeti a világot. Hogy Donáth, vagy más valaki vezetésével, az mindegy. Annak is örülni kell, hogy van aki vállalja a romeltakarítást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!