azzal, hogy „no photo, nehogy megtudja otthon a Hadházy, hogy nem parizert fogyasztott a kormányfő”.
Amikor pedig egy ellenzéki gondolkodó azt fejtegeti, hogy mindez a nyíltság érthetetlen, és inkább valamely római luxusétterem különtermében kellett volna szűk körben, kegyes félhomályban étkezni, akkor azért el is szomorodunk kissé. Mi azt tanultuk, hogy az átláthatóság európai érték, erre jön egy felvilágosult értelmiségi, és bizonygatni kezdi, hogy stikában kell a dolgokat intézni. Aztán csodálkozik, hogy a Fidesz szavazótábora nem tódul egy emberként, hogy ezt a sunnyogósabb alternatívát válassza.
Kettő. Noha a kormánypártiak epitheton ornansa a „tájékozatlan bugris”, és az ellenzéki értelmiségiek szokása rötyögni a nyúljás pacalon és példálózni a tengeri népek rafinált konyhájával, úgy tűnik, nekem kell most itt tájékoztatnom a jóízűen kacagókat: a homárt bizony előke mellékelésével szokták felszolgálni. Sőt, még citromos törlőkendőt is adnak hozzá, hiszen fogyasztásához kéz használata is megengedett. És bár lehet hüledezni, hogy mennyi minden van azon az ostiai asztalon, be kell vallanom: a legutóbbi szolid nyaralásunkon egy halászfalu kisvendéglőjében simán beletettek a hétköznapi rizottómba annyi osztrigát, amennyi a miniszterelnök előtt figyel. Aki babrált már rákokkal és kagylófélékkel, jól tudja: ilyen esetben a cél az, hogy az ember egyáltalán kitermeljen magának valami ehető kalóriát a tekintélyes mennyiségű héj, illetve páncél alól.
Akár diétának sem utolsó móka.
Tényleg rengeteg mindenbe bele lehetne kötni – kicsit égő ehelyett egy olyan tengerparti ebéden rugózni, amilyet egyébként az utóbbi időben már magyarok meglehetősen széles tömegei engedhettek meg maguknak. (Beleértve azokat, akik a hosszú téli szünetet kihasználva – háború ide, háború oda – családjukkal épp valamely síterepen töltődnek. Igen, olyanok is akadnak köztük, akiknek hónapokig kint volt profilképén az ukrán zászló.)