Íme a kormány pénzügyi tervei 2023-ra, a parlament is tárgyalni fog róluk

2023. január 19. 20:24

Az előző év végi rendeleti módosítás után az Országgyűlés elé is beterjesztette a 2023-as költségvetés átírását a kormány. Az indoklásával együtt 166 oldalas törvényjavaslat megerősíti azt a kormányzati várakozást, hogy hazánk elkerüli a recessziót, sőt az államadósság a tervezettnél valamelyest nagyobb mértékben csökkenhet.

2023. január 19. 20:24
null
Helmeczi Zoltán

Csütörtökön több elemző is arról beszélt különböző sajtó-háttérbeszélgetéseken, hogy Magyarország várhatóan nem süllyed recesszióba idén. A Raiffeisen Bank szakértői például 1, az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei pedig éves átlagban 0,5 százalék körüli növekedést prognosztizálnak. A kormány még ennél is optimistább: 1,5 százalékra teszi az idén várható bővülést, ha pedig jól állnak a csillagok, és a növekedés volumene még ezt is meghaladja, akkor az így keletkező többletbevételt a hiány csökkentésére tervezik fordítani. A 2023-as deficitet egyébként a GDP 3,9 százalékára kalkulálja az előterjesztés. Az államadósság szintjét szintén határozott ütemben – a december végi kormányrendeleti módosításban foglaltaknál is nagyobb mértékben – mérsékelnék: a 2022 végi 73,5 százalékról 69,7-re.

Rezsivédelmi és nyugdíjemelési költségvetés

A kabinet által a rezsivédelem költségvetésének nevezett büdzsében jócskán meg kellett növelni a rezsivédelmi alap forrásait az energiaköltségek elszabadulása miatt. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az alap összegét az eredetileg tervezett csaknem négyszeresére, 2610 milliárd forintra kellett emelni ahhoz, hogy az átlagos gáz- és áramfogyasztás szintjéig minden magyar család számára továbbra is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Ütésállóbbá tenné a költségvetést a kormány

„A 2023-as büdzsé továbbra is a rezsivédelem költségvetése" - hangoztatta a Pénzügyminisztérium a költségvetés december végi rendeleti módosítása után a nyárról már jól ismert szlogent, amely sajnos azóta sem veszített jelentőségéből, sőt. Az idei költségvetés júliusi parlamenti elfogadásakor még úgy tűnt, a rezsicsökkentés - limitált szintű - fenntartásához elég lehet 670 milliárd forintot elkülöníteni.

A kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a központi tartalékot ugyancsak megemelték a tervezett 170 milliárdról 255 milliárd forintra. Ezen felül a nyugdíj- és kamatkiadások is számottevően magasabbak lesznek, mint az eredeti költségvetésben. Előbbivel kapcsolatban deklarált kormányzati cél, hogy a gazdasági növekedésből a nyugdíjasok is minél nagyobb arányban részesüljenek.

A költségvetés garantálja 2023 januárjától a nyugdíjak 15 százalékos emelkedését, amely a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, ha pedig az infláció meghaladná a 15 százalékos mértéket, év közbeni inflációkövető nyugdíjemelést ígér a kabinet.

Béremelések

A kormány ígérete szerint idén folytatódnak az életpályaprogramok. A 2021-től elindult, több évig tartó átfogó orvosi bérfejlesztési program mellett az egészségügyi szakdolgozóknak első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben pedig 2024. március 1-jével érkezik béremelés. Így utóbbi időpontra az érintettek átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlagalapbér 37 százalékát, amely arány – mint írták – megegyezik az európai átlagos orvosi és szakdolgozói bérek egymáshoz viszonyított arányával. A szakdolgozókkal azonos mértékű béremelésben részesülnek az egészségügyben dolgozók is.
A sok vitát és tüntetést kiváltó tanárbéremelésre is kitér a Pénzügyminisztérium a költségvetés-módosítás indoklásában, megerősítve, hogy „a kormány elkötelezett a pedagógusok béremelése mellett, ennek megfelelően az újabb emelés első lépcsőjeként 2023. január 1-jével 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése azzal, hogy év közben újabb korrekcióra kerülhet sor az uniós források rendelkezésre állását követően”.

Optimista a kormány a folytatást tekintve

A költségvetés-módosítási törvényjavaslathoz csatolt gazdasági kitekintésből az is kiderül, hogy a kormány 2023 „átvészelése” után optimista forgatókönyvvel számol a következő évekre. Eszerint

a hiányszám 2024-ben már csak 2,5, 2025-ben 1,5, 2025-ben pedig mindössze 1 százalékos lesz.

Az európai uniós programok bevételeit illetően úgyszintén bizakodó a kabinet: már erre az esztendőre nagyságrendileg 2200 milliárd forinttal kalkulál – amelyből 325 milliárdot tenne ki a helyreállítási alapból származó forrás –, 2024-re pedig mintegy 2600 milliárddal.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. január 20. 01:16
meredjetekmeg reggelre! Magyarországon 24%-os sz infláció ( hivatalosan) a nem hivatalos közel van a 100%-hoz , és az ÁFA világ rekord 27-%! Ami azt jelenti Orbánéknak direkt jó mind a kettő, mert hónapról, hónapra egyre több adót tudnak beszedni ezek miatt ! A rohadás a mejjükre! Retkes nyakú Orbán, és csapata a büdös életbe nem fog tenni ezek ellen semmit, kell a pénz, mert ugye az EU nem kűld..
Namond
2023. január 20. 00:18
Ezek csak szavak, Orbén legfrissebb szlogenjei. Mit fog tenni a kormány az infláció ellen, a forint vásárlóértéke legalább 100 Ft-al javításáért, a banki kamatok, az árszínvonal és az ÁFA csökkentéséért? Ezek nélkül a rezsitámogatás - amit miért is kapnak meg a milliárdosok? - nyugdíj és béremelés szart se ér. Azok csak, általában egy éves késéssel, futnak az infláció és az árak után.
Camael
2023. január 19. 23:03
értem én hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, de azért jó lenne legalább 3% GDP növekedést összehozni
Házam Hazája
2023. január 19. 21:27
És ha Ukrajnából "kikopik" végre a nyugati lendület?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!