Megint választ Izrael – most visszatérhet a hatalomba Netanjahu?

2022. november 01. 09:01

Izrael három és fél év alatt az ötödik választás előtt áll. Az arabok nélkül nem lesz baloldali kormány, de Netanjahu koalíciója is billeg, eközben előretört a szélsőjobb. Mi folyik a Szentföldön?

2022. november 01. 09:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mint emlékezetes, Naftali Bennett jobboldali-vallásos miniszterelnök idén június végén lemondott, miután nem tudta irányítani nyolcpárti koalíciós kormányát, mely a vallásos jobboldaltól a szélsőbalon át az arabokig foglalt magába pártokat. Ezt követően az izraeli parlament, a Kneszet feloszlatta magát, az ügyvezető miniszterelnök a centrista Jair Lapid lett, és

Izrael 2019 márciusa óta – három és fél év alatt – az ötödik választás előtt áll. 

Kik indulnak?

A Likud élén továbbra is a volt jobboldali miniszterelnök, Benjamin Netanjahu áll, Lapid pedig centrista pártját, a Jes Atidot vezeti – kezdi felsorolását a Jerusalem Post. 

A több párt terén annyi változás történt, hogy Beni Ganc védelmi miniszter Kék-Fehér pártja egyesült Gideon Szá'ár igazságügyi miniszter Új Remény pártjával. Ezután bevették Gadi Eizenkot volt vezérkari főnököt és Matan Kahana volt Jamina-tagot és vallásügyi minisztert, létrehozva az új Nemzeti Egység pártját.

Bennett volt miniszterelnök pártja, a Jamina lényegében megszűnt létezni, hiszen Bennett nem indul a választáson, jobbkeze, Ajelet Saked pedig a Zsidó Otthon párt élére került, melyet még ő és Bennett 2018-ban hagyott el. (Érdekesség, hogy három párt élén is magyar-zsidó származású politikus áll: a jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, Lapid, de magyar felmenőkkel rendelkezik Ganc és a Munkapártot vezető Merav Michaeli is).

A szélsőségek terén: a szélsőbaloldali Merec élén vezetőváltás történt, miután Nican Horovic egészségügyi miniszter távozott a párt éléről, új vezetőjük Zehava Galon. A szélsőjobboldalon az Ocma Jehudit (Itamar Ben-Gvir pártja) és a Noam párt egyesültek, és közösen indulnak a Vallásos Cionistákkal (Becalel Szmotrics pártja).

A szélsőjobb megerősödése egyébként látványos,

míg szeptember elején 10-11 mandátumra mérték őket, most már 15 széket jósolnak nekik – ha nem mérik őket alul. 

Az izraeli-arab pártok, melyek 2020-ben még együtt indultak és 15 mandátumot nyertek, majd kettéváltak, most tovább szakadtak: most már hárman vannak, a Hádás-Tá'ál, a Rá'ám és a Bálád. 

Miről szól a kampány?

A főbb kampánytémák a magas megélhetési költségek, s talán nem meglepő, hogy

a Likud azonnali rezsicsökkentéssel (áram, üzemanyag, víz) és az alapvető élelmiszerek árának csökkentésével kampányol,

továbbá az ingatlanadó mértékét is csökkentenék. A Jes Atid is kampányol a gazdaság versenyképességének növelésével, de ők közben a nemek közötti egyenlőség és a klímavédelem ügyeit is kiemelik, pl. 2050-re elérnék a szén-dioxid-semlegesítés Izraelben, és létrehoznának egy klímavédelmi tanácsot.

Mivel a szélsőjobboldal fontos tényező, az ő követeléseiket is érdemes felsorolni: ezek többek között az igazságügyi rendszer megreformálása, halálbüntetés a terroristáknak, immunitás a szolgálatban terroristákat lelövő izraeli katonáknak, vagy éppen a terrorizmust nyilvánosan támogatók deportálása.

De persze a szélsőbal sem marad el meredek követelések terén, a Merec affirmatív akció keretében vonná be az arabokat az izraeli közéletbe és

eltörölné az Izraelt a zsidó nép hazájának nevező nemzetállam-törvényt.

Az idén márciusi terrorhullám után a biztonság is fontos kérdés, a Likud szerint a Rá'ám párt kormánykoalícióba való emelése buzdította fel a terroristákat, míg a kormány a szélsőjobboldal retorikáját okolja. Szintúgy előkerül a Libanonnal kötött friss szerződés, melyet Lapid történelmi sikernek, a Likud pedig a terroristákkal való megalkuvásnak nevez.

Ki fog nyerni?

A legfrissebb felmérések relatíve stabil Likud-győzelmet mutatnak, mintegy 30-31 székkel, mögötte szorosan a Lapid által vezetett Jes Atid centrista párt jön, 25-27 székkel. 

De persze Izraelben az alacsony bejutási küszöb miatt minden a koalícióképességről szól.

A vallásos pártoknak (Egységes Tóra Judaizmus és Sász) stabilan 14 széket jósolnak, a szélsőjobbnak 14-15 széket. Egy pozitívabb forgatókönyv szerint is tehát pont 60 képviselője lenne a Netanjahu személyét támogató jobboldali-vallásos tömbnek, ami egy fő híján kevés a kormányalakításhoz a 120 fős Kneszetben. A Zsidó Haza pártot egyelőre bejutási küszöb alá mérik, de ha bejutna, Saked pártja nem zárta ki az együttműködést a volt miniszterelnökkel:

Ha Saked nem jut be, még akkor is találhatnak egy a kórusból kiéneklő ellenzéki képviselőt, noha ez ingatag kormányhoz vezetne.

A túloldalon nehezebb a helyzet, hiszen a Jes Atidnak jósolt – pozitív esetben – 27 szék mellett a a baloldali Munkapárttal és a Mereccel, illetve a Nemzeti Egységpárttal együtt is csak 47 székük lenne. Lehetséges csatlakozó az Izrael az Otthonunk párt, mely az oroszajkú bevándorlókat képviseli, és mely elutasítja az együttműködést minden vallásos párttal (tehát Netanjahu oldalán sem fognak felbukkani), de nekik is csak 5-6 széket jósolnak, ez még így is csak 53. 

A Netanjahu-ellenes tábornak tehát mindenképpen szüksége van az arabok támogatására,

de a Hádás-Tá’ál párttal a teljes jobboldalon kívül a Nemzeti Egységpárt és az Izrael az Otthonunk párt is elutasítja az együttműködést, minek utána ez az arab párt az izraeli „megszállás" végével, a telepek felszámolásával és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárossá tételével kampányol. Így csak a Rá’ám marad, mely párt már a korábbi egységkormányban is erősen zsarolta Bennettet, illetve a Bálád, melyet bejutási küszöb alá mérnek.

Persze ha ez össze is jönne, az újabb szivárványkoalíció ismét nagyon instabil lenne, mint Bennett alatt is, az egyetlen összekötő kapocs az lenne, hogy elutasítják Netanjahu személyét.

A harmadik forgatókönyv, amely nagyon is valószínű, az, hogy senki sem alakít kormányt,

és Izrael ismét választások elé néz, a hatodikra négy év alatt. Lapid maradna a miniszterelnök, a jelenlegi ügyvezető kormány folytatná tevékenységét jövő évi költségvetés nélkül, és az ország ismét patthelyzetben senyvedne – jegyzi meg a Jerusalem Post.

 

Fotó: Mandiner archív

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2022. november 01. 12:03
Izrael nekem nem szentföld. Még jó, hogy néhány marha szétbaszta a cikket.
korona.2.0
2022. november 01. 11:47
Ez aztán tudományos esszé ertekezes.
Kegyes urunk KaroIus
2022. november 01. 11:00
Gyere, Bibi, mert a judapesti lipsik már megint nem férnek a bőrükben.
Namond
2022. november 01. 10:50
Kit érdekel a kampány program, az izraelieken kívül? A magyarokat legfeljebb az, hogy Orbán barátja Bibi nyer vagy veszít?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!