Új esély egy régi arcnak: visszatérhet Netanjahu Izraelben?

2022. július 07. 12:01

Egy év után visszatérhet a hatalomba Benjamin Netanjahu – de vajon megakadályozzák-e a korrupciós vádak a koalícióépítésben? Elemzésünk az izraeli jobboldal nagy visszatérőjéről!

2022. július 07. 12:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mint emlékezetes, a markánsan nemzeti-szuverenista Benjamin Netanjahu, Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke tavaly nyáron veszítette el hivatalát. Netanjahu ugyan már tavasszal azt ígérte híveinek, hogy vissza fog térni, de most, hogy az őt leváltó koalíció összeomlott, akár tényleg újra el is foglalhatja a miniszterelnöki széket. 

A Naftali Bennett által vezetett, nyolcpárti koalíció bukása (melyről itt írtunk)

három éven belül az ötödik választáshoz vezet Izraelben,

ami lehetőséget adhat Netanjahunak – aki jelenleg az ellenzék vezetője – hogy elég mandátumot szerezzen a visszatéréshez.

Míg az előző kormány olyannyira sokszínű volt, hogy már szinte alapvető világnézeti kérdésekben sem tudtak kiegyezni, Netanjahu alatt visszatérhet a homogén, jobboldali-vallásos irányvonal – emlékeztet a New York Times.  

Az új választás eredménye természetesen nem borítékolható, a 2019 és 2021 közötti, korábbi négy választás sem hozott egyértelmű győztest, s könnyen lehet, hogy az új szavazás is holtponthoz vezetne. „Netanyahu visszatérése semmi esetre sem elkerülhetetlen, de ha politikai karrierje mutatott valamit az évek során, akkor az az, hogy jobb, ha nem becsüljük alá”írja Aaron David Miller, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért vezető munkatársa.

Ennek ellenére szólnak érvek Netanjahu erősödése mellett is. Mint azt egy korábbi cikkben egy névtelenséget kérő Kneszet-tag jelezte, már nagyon unták, hogy folyamatosan az arab képviselők zsarolása mellett kellett szavazni a szivárványkoalíciónak. Könnyen lehet, hogy sokan belátták:

egyszerűbb elfogadni Netanjahu kormányzását,

mint egy szétszakadozott, megegyezésre képtelen kormánnyal evickélni a Közel-Kelet zavaros vizein. 

Jelenleg több hír is szól továbbá arról, hogy olyan, alapvetően jobboldali politikusok, akik eddig teljesen kizárták a Netanjahuval való megegyezést, már tárgyalásban is vannak a Likuddal. Ajelet Saked belügyminiszter, aki átvette a Jamina párt vezetését Naftali Bennettől, továbbá Gideon Szá'ár igazságügyminiszter is tárgyaltak hírek szerint Netanjahuval. Míg Szá’ár pártját jelenleg a parlamenti küszöb alá mérik, addig a Jamina (ismét) királycsináló is lehet. Megint mások persze szintúgy a küszöb alá mérték a Jaminát is.

Netanjahu januárban azt fontolgatta, hogy elfogad egy vádalkut a régóta húzódó korrupciós perében, amelynek feltételei miatt több évre arra kényszerülhetett, hogy elhagyja a politikát. Netanjahu 2020 óta áll eljárás alatt, azzal vádolják, hogy kedvező üzleti feltételeket kínált nagy médiumok tulajdonosainak a pozitív médiavisszhangért cserébe, és ajándékokat fogadott el politikai szívességért cserébe. A vádak, amelyeket Netanjahu tagad, fő okai annak, hogy korábbi szövetségesei ellene fordultak.

A közelmúlt eseményei azonban javították kilátásait.

Múlt héten a bíróságon ügyészei zavarba jöttek az egyik legfontosabb állami tanú vallomásának következetlenségei miatt, ami arra késztette az ügyészséget, hogy kérje a Netanjahu-vádirat szövegezésének megváltoztatását – írja a New York Times. 

Az ügyön nyilván nem segített, hogy júniusi hírek szerint az izraeli rendőrség tiltott módszereket vethetett be a nyomozás során. Ha bebizonyosodik, hogy a rendőrség illetéktelenül használt kémprogramokat a kulcstanúk ellen, az az egész eljárást veszélybe sodorhatja – jelezte a Ynet. A Jerusalem Post egyenesen szerkesztőségi cikkben tiltakozott: „A rendőrség nem kaphat felhatalmazást arra, hogy bűncselekményeket elkövetve küzdjön a bűnözés ellen”. 

Netanjahu ennek tudatában láthatóan már készül az őszre várható megmérettetésre.

Nyilatkozataiban máris a megélhetési krízisre és az inflációra koncentrál, adó- és árcsökkentést ígért, mely nyilván jól rezonál a szállítási nehézségek által hatványozottan érintett izraeliek előtt. 

Jellemzőnek tűnik, hogy már márciusi felmérések szerint is az izraeliek többsége Netanjahut tartotta a miniszterelnökségre alkalmas politikusnak. Frissebb felmérések Netanjahu Likudjának 34 széket, a jelenleg kvázi ügyvezető miniszterelnök Jair Lapid Jes Atidjának pedig 21 széket jósolnak a 120 fős Kneszetben, noha Izraelben mindig a koalícióképesség a fő kérdés. Mindenesetre Netanjahu a jelek szerint jobb helyzetből indulna egy nyertes választást követően, mint legutóbb. 

Amennyiben Netanjahu visszatérne a kormányfői székbe, az az baloldali-antiszuverenista szivárványkoalíciók nemzetközileg bevetett modelljének végét, és

egy meghatározó 21. századi nemzeti vezető politikai feltámadását jelentené

– ez pedig nem elhanyagolható történelmi mozzanat lenne. 

Kép forrása: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alaric
2022. július 08. 10:25
Érdekes, hogy a (viszonylag) normális politikusokat folyvást korrupcióval vádolják (egy olyan világban, ahol a korrupció a hétköznapi üzemmód). Kurz, Sargentini, Netanjahu, Le Pen ... Orbán. Úgy tűnik, a DS mozgatóiban kb. annyi a fantázia, mint az itteni trollokban. Van remény.
Brüsszelidemokrata
2022. július 07. 18:42
Nem lehetne ott is egy ilyen jó miniszterelnök mint itt ? 12 éve itt van Sokan szeretik Ellop mindent Hazudik Médiabirodalma van Az EU-ban utálják De legalább stabil
Málaga21
2022. július 07. 17:21
Hajrá Bibi!
01234567890
2022. július 07. 14:12
Mi keres itt a nemzetiszocilista, antiszemita, nyilasocska @MayorAnna 03?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!