Fürjes élő adásban magyarázta el Baranyinak, miért visszás újságírókat listázni

2022. november 08. 20:30

A Miniszterelnökség államtitkára az Egyenes beszédben vitatkozott a balliberális polgármesterrel. Célkeresztben a vélemény- és szólásszabadság, valamint a sajtó szabadsága.

2022. november 08. 20:30
null
Nagy Gábor

Kedd este az ATV Egyenes beszéd c. műsorában vitázott Baranyi Krisztina (Ferencváros balliberális polgármestere) és Fürjes Balázs (miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára). A beszélgetés apropóját a tévécsatorna múlt pénteki Szigorlat c. műsora adta, ebben Baranyi nem volt hajlandó Szalai Szilárd (PestiSrácok.hu) vendégújságíró kérdéseire reagálni.

A kerületi vezető azzal érvelt, „propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak” soha nem nyilatkozik; s csodálja, hogy „ez a televízió egyáltalán beenged ide ilyen embereket,

Az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd az elhangzottakra, valamint az ügyre adott kommentárokra úgy reagált: a csatorna „stúdióiban a kérdezők korrekt kérdéseket tesznek fel politikusoknak, akiket nem ér atrocitás az interjúk során”. Kifejtette, személy szerint neki sem volt lehetősége az egyetemen megválogatnia a vizsgabizottságot egy szigorlaton, ennek a műsornak sem véletlenül Szigorlat a címe; de hozzátette: elfogadja a szerkesztők azon javaslatát, hogy a jövőben előre jelezzék a vendégek számára, hogy kik lesznek a kérdezők. A PestiSrácok.hu szerkesztősége pedig azt írta, álláspontjuk szerint helyesen jártak el az ATV műsorvezetői, amikor figyelmeztették a közszereplő és közmegbízatást betöltő Baranyit tettei súlyára és elutasították a Szalai szakmai becsületében és emberi méltóságában súlyosan sértő vádakat.

***

Baranyi és Fürjes eddig nyílt levelek formájában vívott szópárbajt. Ezeket ITT, ITT és ITT olvashatják.

„Nem új keletű dolog, hogy nem nyilatkozom szennymédiának, propagandamédiának”,

kezdte Baranyi, aki ezúttal is leszögezte: nem tudta, hogy a PS egyik újságírója is feltesz majd neki kérdéseket. „Azt sem feltételeztem, hogy az ATV-ben itt lehetnek a Pesti Srácok munkatársai.” Az ATV műsorvezetője azonban rögötön közbe szólt, jelezve, az sem új keletű, hogy a PS újságírói bejönnek a csatorna stúdiójába. Szerkesztőik nem akarták a polgármestert kényelmetlen helyzetbe hozni, mondta a műsorvezető, mire Baranyi úgy felelt: később rá fog kérdezni nem csupán a témákra, az őt kérdező újságírók személyére is.

Ki az újságíró?

Az Egyenes beszédben lezajlott vita abban a pillanatban mozdult el a holtpontról, amikor Fürjes kifejtette: egyetért abban a IX. kerület vezetőjével, hogy még a politikust is megilleti a tartózkodás joga. Ez esetben az, hogy nem reagál a kérdésekre. Ám azt hangsúlyozta, hogy az újságírók, sajtómunkatársak zsűrizése nem a politikusok dolga.

„Rólunk mondhatnak véleményt, választásokon mondjanak is a választók;

Nekem abban vitám a polgármester asszonnyal, hogy rossz út, ha akár bal-, akár jobboldali politikusok azt mondják maguknak, hogy valamilyen felsőbbrendűség alapján mi dönthetnénk el, hogy X kóser, jó újságíró, Y pedig nem újságíró”.

Kinek ad interjút Orbán Viktor?

A műsorvezető ekkor felvetette, hogy vannak olyan médiumok, amelyeknek Orbán Viktor kormányfő sem hajlandó nyilatkozni. De Gyurcsány Ferenc, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője is nyúlt már ehhez az „eszközhöz”.

Erre a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: a regnáló miniszterelnöknél gyakrabban tájékoztatást (legyen szó a saját kormányáról, vagy az általa vezetett politikai pártról) politikust nem ad; „és Orbán Viktornál gyakrabban nyílt, közvetlen, éles politikai vitákba nem megy bele politikus Magyarországon”. Elég csak a kormányinfókra, a nemzetközi sajtótájékoztatókra, vagy a parlamenti kérdésekre gondolni, fűzte hozzá.

A beszélgetés akkor kapott ismét gellert, amikor Baranyi egy táblagép segítségével bejátszotta a már megszűnt Pesti TV Politikai hobbista egy korábbi adását, amelyben becsmérlő módon beszélnek róla.

Itt közügyekről beszélnek, majd jöttek a helyreigazítási perek, amiket meg is nyertem, de mi történt? – vetette fel a balliberális városvezető.

Erre a miniszterhelyettes ismét leszögezte: ezért tartja helyénvaló lépésnek, ha egy politikus nem válaszol. „Megértem, ha ez Önt felháborítja és bántja”, hiszen az felháborító, hogy a polgármester nőiességén nevetgélnek, majd megismételte korábbi állítását, amit egyik politikai ellenfelének mondott:

„Én az utolsó töltényig harcolnék az Ő szólásszabadságáért, (...) de Neki sem hagyná, hogy elvegye a mi szólásszabadságunkat.”

Ezt követően rámutatott, a sajtó működésének egyetlen korlátja Magyarország alkotmányos rendje. Az Alkotmánybíróság 30 éve mutat rá folyamatosan, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük.

Sajtóperek, kinek mennyi, mit is mutat?

A műsorvezető végül, hogy tovább terelje a beszélgetést, felvetette, hogy egyes médiumok hány sajtópert veszítettek el. Erre az államtitkár felvetette: Mit is jelent ez a statisztika?

Azt pontosan, hogy működik a magyar jogállam. Hogy idehaza lehet keresni az igazságot. „Akármit gondolunk Baranyi Krisztina politikai tevékenységéről, ilyet, amit elhangzott a Politikai hobbistában, nem mondunk. Főleg nem egy hölgyről. Ugyanakkor nem szavaznék meg egy olyan parlamenti javaslatot, amely például a sajtóperek alapján számolna fel orgánumokat”, tette hozzá.

A polgármester erre előbb úgy reagált, ha és amennyiben a „szennymédia” megkérdezné a miniszterelnököt, hogy mi van például az orosz gázszerződéssel, a Fudannal, ésatöbbi, tehát valódi kérdéseket tennének fel, akkor nyilatkozna nekik. Majd bedobta a közmédia esetét, ahol állítása szerint nincs pártatlan tájékoztatás, az embereket pedig elzárják a plurális információismeretetéstől.

Fürjes Balázs erre válaszolva emlékeztetett:

Magyarországon sajtószabadság van.

Úgy részletezte: idehaza bárki hozhat nyilvánosságra tartalmakat. Orgánumokat alapíthatnak. Azt közölhetnek, amit akarnak. (Jót és rosszat). És ezek a médiumok elérhetőek. Rámutatott: a médiapiac azt mutatja, hogy elérésben a kormánykritikus médiumok járnak az élen, tehát ma mindent el lehet mondani róluk, kormánypártiakról; ezeket a tartalmakat mindenhol el is lehet érni, tette hozzá.

„Ha mi döntenénk el a szubjektív szempontjaink alapján, hogy ki az újságíró, ki nem, és hogy kit rekesztünk ki, valamint kit nem, annak a szabadság felszámolása lenne vége”

– összegzett Fürjes.

Nyitókép: Mandiner/Fruzsi

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2022. november 09. 16:30
Fürjes Jeszy apukája? Jó, hogy Jeszy ma csak verbálisan meg akarja baszni Baranyit. A Mandiner persze ezt nem meri leírni. Jeszykének egy szexuálterapeutára van szüksége, nem normális, hogy úgy viselkedik, mint egy 14 éves pszichopata hülyegyerek.
syphax
2022. november 09. 16:28
"AKI KÚRVÁNAK--AZAZ POLITIKUSNAK ÁLL BE--AZ SZÁMITSON RÁ, HOGY MEGBASSZÁK"--MONDOTTA VOLT A KEDVES ÉS OKOS "JESZI ZSÓTI" ÉS NAGYON IGAZA VAN. Mindez figyelmébe ajánlatik b.k. nasssaosasszonynak.....
G.Yoda
2022. november 09. 11:54
2021: Évek óta bevett gyakorlat, hogy a kormánykritikus lapok újságíróit kizárják Orbán Viktor évi egyszeri sajtótájékoztatójáról. Nem történt ez másképp idén sem, pedig korábban a TASZ jelezte, ez kétszeresen is jogsértő. Orbán idén még viccelődött is a kizáráson. Tényleg sajtószabadság van Magyarországon.
pumuklik
2022. november 09. 10:01
Kedves Balázs, ennek a prolinak hiába magyarázod, buta mint a segg! ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!