Demkó Attila: Árnyalódik a kép, miszerint Ukrajna a hófehér lovag, Oroszország pedig maga a gonosz

2022. október 20. 18:41

Új jelentések árnyalják a képet az orosz-ukrán háború kapcsán; egyrészt az orosz kegyetlenkedésekről széleskörű felmérés készült, másrészt az is egyértelműen kiderült, hogy az ukránok is követtek el atrocitásokat. Demkó Attila, az MCC geopolitikai műhelyének vezetője lapunknak elmondta: bár a jelentések óvatosabban fogalmaznak, az egyes eseteket bemutató „nyugati média nem tudósít, hanem a háború részese: drukkol”.

2022. október 20. 18:41
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Két jelentés tartja lázban a sajtót, az egyiket még az amerikai külügy készítette 2021-re vonatkozólag Ukrajna kapcsán, a másikat az ENSZ megfigyelői a februárban meginduló orosz offenzíva első két hónapját dokumentálták, elsősorban ukrán információkra hagyatkozva.

Röviden: az amerikai jelentésekben Ukrajna és Oroszország kapcsán – kivéve, hogy utóbbi tekintetében felrója a szabad választások hiányát – csaknem hasonlóképpen látja a helyzetet: törvénytelen őrizetbevételek, politikai gyilkosságok, (elsősorban és kiemelten a szexuális) kisebbségek elleni atrocitások, korrupt bíróságok, visszaélések.

Gyilkosságok, életveszélyes börtönök, cigányellenes atrocitások - az amerikai külügy tavaly még egész máshogy értékelte Ukrajnát

Az amerikai külügyhöz tartozó intézetek - a Bureau of Democracy és a Human Rights and Labor - 2021-re vonatkozó országjelentésében még korántsem szerepel Szaharov-díjra méltó mintademokráciaként Ukrajna. Az egyébként 194 országot vizsgáló, ám viszonylag csekély médiafigyelmet kapó jelentés készítői súlyos visszaélésekre mutattak rá az ország kapcsán.

Az ENSZ-jelentés pedig leírhatatlan borzalmakról számol be, amelyeket az orosz katonaság egy része követett el a civil lakosságon, ugyanakkor elismeri, hogy az ukránok sem makulátlanok az agyonlőtt orosz fogoly katonákkal vagy éppen a humanitárius segélyközpontént működő iskolába telepített főhadiszállással.

Szülei előtt megerőszakolt gyerek, kínzások, agyonlőtt civilek - taroltak az oroszok

Elsősorban szemtanúk és helyszíni szemle alapján az ENSZ jelentéstevői szörnyű bűncselekményeket tártak fel: civilek kivégzése, nemi erőszak négy és nyolcvanhárom éves kor között(!), kínzások, brutális verések és fosztogatás jellemezte az orosz katonák egy részét, miközben ukránok orosz katonákat lőttek le. Brutális részletek a jelentésben.

Mindez erőteljesen árnyalja azt a képet, amit elsősorban a nyugati média sugall, miszerint Ukrajna a hófehér lovag, Oroszország pedig maga a gonosz (ugyanakkor nem éppen az oroszokat mossa ki, ellenkezőleg: az ukránokat leplezi le, ha nem is túl nagy vehemenciával).

vagy azokkal szemben, akikről így sejtették; vagy akár csak az orosz nyelvű kisebbséggel szemben, ami köztudott volt. Hogy az ENSZ ezt elismeri, az fontos, vagyis hogy Ukrajna is számos olyan eszközt alkalmaz, amely még háborús körülmények között sem elfogadható” – mondja lapunknak Demkó Attila, aki kérdésünkre, miszerint lehet-e ez bármiféle hatással a nyugati Ukrajna-képre, a biztonságpolitikai szakértő nemmel felel: szerinte

a nyugati véleménybuborék fala nagyon kitartó, erős a naivitás a háborúval kapcsolatban.

Az alapnarratíva semmiképpen nem változik:

a támadás az oroszok felelőssége, ami egyébként tény is.

Esetleg ott hathat ez a jelentés, ahol nagyobb megértés van az oroszokkal szemben, a harmadik világban elsősorban, Indiában, Afrikában – sorolja a szakértő. Nyugaton nem, mert

Ugyanakkor az Ukrajnában történt jogsértéseket nem lehet szőnyeg alá söpörni, így ebben a jelentésben is benne vannak – kérdés, hogy mi ennek az oka.

Egyértelműen Oroszország kezdte

Részben Demkó szerint az, hogy a Nyugat még mindig nem Oroszország, így van némi szabadságuk, illetve felelősségük a jelentéstevőknek, nem a diktált narratívát kell igazolniuk. Vagyis nem feltétlenül érdekalapon állnak, megvan a lehetőségük az objektivitásra törekvésre. Másrészt az sem kizárható, hogy ezekkel a – nem túl nagy körben terített – jelentésekkel, amikor egy amerikai szervezet bemutatja a valóság egyes elemeit, Washington valamelyest „fogja” is szövetségesét, ha például Kijevben nem úgy csinálnak valamit, ahogyan az az amerikai tanács szerint elvárható lenne. A sajtó egy részének, illetve a hasonló jelentések médiareprezentációjának is megvan a maga üzenete, ennél jóval direktebb módon. „A The New York Times sokszor működik ilyen üzenőfalként, amely lehozta például a Dugin-gyilkosság kapcsán is, hogy valószínűleg az ukránok álltak mögötte – ez tekinthető figyelmeztetésnek is” – fogalmaz a szakértő, aki szerint ez is közrejátszhat. Vagy a kettő keveréke: ha az Egyesült Államok elvárja a szövetségesétől, hogy például emberijogi ügyek terén érjen el egy bizonyos szintet, vagy

egyéb, katonai, politikai, vagy gazdasági téren van kívánalma, odahathat az ukrán szennyes kiteregetésével.

„Szövevényes játékok vannak, amelyeknek a töredékét sem látjuk, ebből látható, hogy az ukránoknak nincs teljesen biankó csekkje”, még ha a nyugati sajtóháttér igen erős is. Közben az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy ez a háború jóval bonyolultabb annál, mint az átlagos nyugati felvilágosult olvasó képzel erről, noha, fontos kiemelni, „ezt a kört egyértelműen Oroszország kezdte el”.

Ami a rettenetes háborús bűncselekményeket illeti, Demkó szerint biztos, hogy nagyon durva atrocitások előfordultak, nyilván felülreprezentált az orosz atrocitások száma, de az biztos, hogy volt rengeteg kegyetlenkedés, sokszor attól is függött, milyen orosz alakulat került éppen milyen területre: „nem arról van szó, hogy általános orosz politika lett volna ez, hanem bizonyos alakulatoknak a fegyelmezhetősége, pszichés-morális állapota gyengébb volt, vagy egyszerűen szabadrablás volt” – mutat rá.

„És vannak esetek, ahol nem lehet megállapítani százszázalékosan, hogy mi történt, ami a jelentésben is olvasható, azonban a média is egyértelmű következtetéseket von le” – fogalmaz Demkó, aki hozzáteszi: „Az is egyértelmű, hogy a halottak egy része az ukrán bevonulás után esett áldozatául az atrocitásoknak”, ami értelemszerűen nem menti az orosz kegyetlenkedéseket.

van, ahol egyértelmű ez, van, ahol viszont valószínűsíthető, hogy a bevonuló ukránok végeztek az oroszokkal együttműködő személyekkel.

Azonban, mint Demkó rámutat: „ezeket az eseteket teljesen rekonstruálni lehetetlen”.

Nyitókép: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katintka
2022. október 21. 09:37
Az egész úgy kezdődött hogy az USA egy puccsot szervezett s a saját bábújait tette be az ország vezetésébe akiket a keleti megyék nem fogadtak el s emiatt az ország polgárháborúba keveredett.
Katintka
2022. október 21. 09:22
Szóval a nyugati átlagemberek a nyugati újságírók által holt hülyének vannak nézve.. Gondolom tapasztalatból írhatják. Hisz ők aztán tudják hogy szinte egyfolytában hazudnak s mégis nagyon sokan készpénznek veszik a véleményüket...
dezodor
2022. október 21. 08:39
A nyugati sajtót már régóta nem is olvasom, gyakorlatilag csak a szolgálataik intenciói alapján járnak el. Kva unalmas már ez az ukrán sggnyalás. Miközben aki járt kint, élt kint, pontosan tudja hogy egy aljas, erőszakos, végtelenül korrupt ország.
Vakfolt
2022. október 21. 06:55
"Az is egyértelmű, hogy a halottak egy része az ukrán bevonulás után esett áldozatául az atrocitásoknak, ami értelemszerűen nem menti az orosz kegyetlenkedéseket." Amúgy néha visszaolvasod, hogy miket írsz le? Szóval az oroszok kegyetlenkedtek, még akkor is ők voltak, ha az áldozatok egy részéről már tudjátok, hogy nem az oroszok voltak. Hogyan is képzeled ezt el? Bevonulnak az ukránok, állítólag kegyetlenkedéses holttesteket találnak, erre mellé kegyetlenkednek még egy adagot, de attól ez még mind az oroszok bűne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!