Gyilkosságok, életveszélyes börtönök, cigányellenes atrocitások – az amerikai külügy tavaly még egész máshogy értékelte Ukrajnát

2022. október 20. 16:15

A sajtóban nem túl nagy visszhangot kapott amerikai jelentés politikai gyilkosságokról, hatósági visszaélésekről, foglyok kínzásáról mesél, ami jelentős különbség ahhoz képest, ahogy a háború kirobbanása óta tekint az Egyesült Államok diplomáciája Ukrajnára.

2022. október 20. 16:15
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Az amerikai külügyhöz tartozó intézetek – a Bureau of Democracy és a Human Rights and Labor – 2021-re vonatkozó országjelentésében még korántsem szerepel Szaharov-díjra méltó mintademokráciaként Ukrajna. Az egyébként 194 országot vizsgáló, ám viszonylag csekély médiafigyelmet kapó jelentés készítői súlyos visszaélésekre mutattak rá az ország kapcsán.

A 99 oldalas dokumentum érdekesebb megállapításai a következők:

  • emellett előfordultak törvénytelen vagy önkényes gyilkosságok, beleértve a kormány vagy ügynökei által elkövetett gyilkosságokat,
  • a börtönökben életveszélyes körülmények között tartottak foglyokat, másokat kínoztak is fogvatartóik,
  • számos önkényes letartóztatás történt az ukrán biztonságiak részéről, valamint
  • súlyos problémákat tártak fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.

Emellett szerepel a jelentésben az etnikai kisebbségek elleni szisztematikus erőszak, azonban csak a romák – elsősorban huligánok által – ellen elkövetett bűncselekmények kerültek bele a jelentésbe – a magyarok kimaradtak –, ahogy az LMBT-közösség tagjai ellen elkövetett erőszak is nagyobb teret kapott.

Külön érdekesek az orosz megszállás alatt álló Donbász kapcsán tett megállapítások. A jelentésben szerepelnek az orosz vagy oroszbarát hatóságok által elkövetett atrocitások is, ugyanakkor kiemeli:

a térségben mindkét fél követett el ilyen atrocitásokat,

beleértve a kínzásokat és gyilkosságokat is a kormányzat vagy annak hatóságai révén. Ahogy a cenzúra és az újságírók elleni erőszak is részét képezte az eszköztárnak, és mindemellett a visszaélések kivizsgálásában sem jeleskedtek. Egyébként az ENSZ emberi jogi figyelője szerint a konfliktushoz kötődő őrizetbevételek többségét az ukrán hatóságok emberei követték el.

Szülei előtt megerőszakolt gyerek, kínzások, agyonlőtt civilek - taroltak az oroszok

Elsősorban szemtanúk és helyszíni szemle alapján az ENSZ jelentéstevői szörnyű bűncselekményeket tártak fel: civilek kivégzése, nemi erőszak négy és nyolcvanhárom éves kor között(!), kínzások, brutális verések és fosztogatás jellemezte az orosz katonák egy részét, miközben ukránok orosz katonákat lőttek le. Brutális részletek a jelentésben.

Összehasonlítva a két fél országjelentését feltűnően sok a hasonlóság, noha az orosznál az amerikai külügy intézetei a szabad választásokat hiányolja az ukránhoz képest a 2021-re vonatkozó jelentésben.

A háború során az orosz katonák által elkövetett bűncselekmények mellett az ukránok sem maradtak makulátlanok, ennek kapcsán már augusztusban írt jelentésében is szólt az oroszbarátsággal nehezen vádolható Amnesty International.

Az Amnesty International szerint az ukrán fegyveres erők emberi jogokat sértenek

Az Amnesty International csütörtöki közleménye szerint az ukrán erők kárt okoztak a civileknek azzal, hogy bázisokat létesítettek és fegyverrendszereket működtettek lakott lakóterületeken, köztük iskolákban és kórházakban. A szervezet szerint az ilyen cselekmények sértik a nemzetközi emberi jogot és veszélyeztetik a civileket, mivel polgári objektumokat katonai célpontokká alakítanak - írja a CNN.

Fotó: US DEPARTMENT OF DEFENSE / AFP

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2022. október 20. 19:44
A Nato nem az európaiakért, hanem Oroszország ellen lett létrehozva. Az egy mese, hogy a Nato egy védelmi szövetség. A Nato az USA meghosszabbított ágyúcsöve, a töltelék benne Európa. A Nato célja, hogy egy esetleges háború az oroszok ellen Európában follyon le, megóvva ezzel Amerikát. Olyan ostoba vezetöi, mint ma, Európának még soha nem voltak. Ki az az bugyuta, aki elhiszi, hogy pl. Magyarországért az USA egy világháborút is meglépne. A Nato léte, ideológiája, célja egy agyrém, ami kizárólag az USA céljait szolgálja. Az is egy baromság, hogy Oroszország Európát fenyegeti. Az oroszok sok évszázados vágya, hogy Európával baráti, kooperatív kapcsolatai legyenek. Ezt mindig Európa akadályozta meg, az amcsik ármánykodásának engedelmeskedve, vagy saját butaságból. Most is ez történik. A mostani háború egy testvérháború, amely nyitott, le nem zárt számlákat hivatott rendezne a ,- ma már -, két különálló ország között. Ezt az oroszoknak és ukránoknak egymás között kell rendezni, senkinek nem szabad ebbe beleavatkozni. Az ukránok nagyon súlyos bünöpket követtek el az oroszok ellen, ezt is látni kell. A Nyugatnak persze mindig az a legjobb barátja, aki az oroszokat gyengíti, támadja. Ha Ukrajna erre már nem lesz képes, akkor a Nyugat fütyülni fog rájuk, bármit is igértek nekik. Ök is csak a Nyugat megveszekedett oroszellenességének az eszközei, csak ezt még nem fogták föl.
Palatin
2022. október 20. 19:40
Ezek a szerencsétlen ukránok, azt hiszik, hogy az USA rendíthetetlenül mögöttük áll. Egy oroszlánnal a háta mögött egy egér is lehet nagyszájú. Csakhogy, az USA szivügye nem az ukránok helyzete, hanem az a tény, hogy számukra az a szerencsés helyzet állt elö, - pontosabban ezt éppen ök konstruálták meg -, hogy egy másik nép vérével, egy másik nép börére harcolhatnak az oroszok ellen, - csak a fegyvert kell biztosítani hozzá, ami nekik nem nagy ügy, hiszen abból élnek -, nos ez mégegyszer nemigen fog elöfordulni. Az ukránok az amcsik ágyútöltelékének szerepét játszák, amerikai érdekekért halnak meg. Amennyiben a háború úgy végzödik, hogy az USA már nem reménykedhet abban, hogy az ukránok kikaparják neki a gesztenyét, hátat fognak fordítani neki, úgy ahogy majd a németek is. A Nyugat célja nem Ukrajna "felszabadítása", hanem az oroszoknak egy óriásit behúzni. Ez teljesen nyilvánvaló. Nem is értem, miért beszélünk mi még mindig orosz-ukrán háborúról, amikor ez egy kristálytiszta USA-orosz háború, felheccelt ukránokkal, azok vérével, azok földjén ugyan, de amerikai fegyverekkel, és föleg amerikai célokkal.
Palatin
2022. október 20. 19:38
Egy orosz, ha Ukrajnába megy, hazamegy a történelmi hazájába. Ukrajna egy elég "érdekes" ország. Ahogy a Biblia szerint Isten a férfi bordáiból alkotta a nöt, úgy kelt életre Oroszország/Szovjetunió bordáiból Ukrajna is. Nézzük csak a térképet: https://www.valaszonline.hu/wp-content/uploads/2022/03/274179815_130934049489271_7958388682380502613_n-1.jpg Az egész ország "ajándékokból" tevödik össze, a magyar "ajándékot" a Kárpátalját is beleértve. Ha valaki ismeri Oroszország és Ukrajna történetét, beleértve a 2. világháború történetét is, az nem csodálkozik azon, hogy ez a háború kitört, mert ennek egyszer ki kellett törnie. Hogy a világháború alatt, kezdetben a németek orosz földön olyan gyorsan elöre törtek, annak egyik oka az volt, hogy az ukránok együttmüködtek a nácikkal. A szovjet gyözelem elsösorban az oroszoknak köszönhetö. Minthogy a szovjetek célja természetesen az volt, hogy a németek ne tudják öket mégegyszer megtámadni, le akarták öket területileg is gyengíteni. De mivel nem voltak határosak Németországgal, Lengyelországot 3-400 km-el nyugatra tolták, több mint két Magyarországnyi lengyel terület került a Szovjetunióhoz, amit a lengyelek nagyjából nyugaton Németországból megkaptak. Tehát ezek a lengyel területek kvázi szovjet, de nem ukrán, hadizsákmánynak tekintendök. Sztálin, - aki, mint Chruscsov is, azt hitte, hogy a Szovjetunió örökéletü lesz, nem tudta, kik jönnek utána -, a Lengyelországból elcsatolt területek nagy részét Ukrajnának ajándékozta, akik a háború vége felé már eléggé hösiesen harcoltak, (amikor már az ukrán nácikat kiiktattát, az ellentámadás lendületbe jött, azelött sumákoltak). Tehát ma Uktajna tulajdonképpen bitorolja a szovjet hadizsákmányt. Moszkvának nyilván ez sem tetszik. Ukrajna a közösen elejtett zsákmánnyal meg akart lépni. Miután Ukrajna önálló lett, az USA rögtön kapcsolt, hogy végre itt az alkalom, hogy az oroszokkal leszámoljanak. A német újraegyesítéssel úgy látták, hogy a Szovjetunió/Oroszország elég "gyenge" (6500 atomtöltettel, bruhahaha...) ahhoz, hogy egy cseles húzással harapófogóba foghatják. Bár a jámbor, hiszékeny Gorbacsovnak megigérték, hogy a Nato nem fog keletre terjeszkedni, de ez csak szándékos beetetés volt. Bár a németek és franciák kezdetben ellene voltak az oroszok nyilt provokálásának, de aztán beadták a derekukat. Ukrajna felvételét a Natoba viszont még Merkel is hevesen ellenezte, de az USA nem engedett. Ez az oroszoknak egy sötétvörös vonal volt. Az USA elkezdett beköltözni Ukrajnába olyannyira, hogy már csak az atomfegyverek hiányoztak onnan, Moszkvára irányítva, attól 400 Km-re. No ekkor szakadt el Putyin cérnája. Aki ezen csodálkozik, az tényleg nagyon zöldfülü. Azt is tudni kell, hogy az oroszok, ha szorítóba kerülnek, nem majréznak sokat, bevetik az atomfegyvereiket.
Palatin
2022. október 20. 19:38
Az USA célja Oroszország gyengítése, ez mindent visz, mint a terített durchmars. Legszívesebben kitörölnék az oroszokat nemcsak a Földröl, de még a naprendszerböl is. Egypólusú, egyeduralkodó világrendszert akarnak, ahol pár Soros-féle amerikai gazemberen kívül, mindenki szolga, igy vagy úgy, akár szegény, akár gazdag. ENNEK VAN MINDEN ALÁRENDELVE. Az európaiak akár meg is fagyhatnak, éhenhalhatnak, ez Brtüsszel számára közömbös. Az Oroszország elleni harc mindent visz. Ezért nem is lehet a mai uniós politikát észérvekkel se megmagyarázni, se megállítani. Nagyon fontos lenne, Európa érdekében is állna, hogy az oroszok gyözzenek, mert ha veszítenek itt olyan vad világ lesz, amilyet még apáink se láttak. MA EURÓPA HOSSZÚTÁVÚ ÉRDEKE AZ, HOGY VESZÍTSENEK UKRAJNA OLDALÁN, bármilyen szürreálisan hangzik is ez. Nyugatnak az eszét helyre kell pofozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!