Ujhelyi még mindig adósa az MSZP-nek – állítják a szocialisták

2022. október 07. 15:01

Továbbra sem fizetett az exszocialista képviselő, állítja lapunknak az MSZP. A párt szerint Ujhelyi igazából nem is nekik, hanem például a rászoruló családoknak tartozik.

2022. október 07. 15:01
null
Nagy Gábor

„Volt képviselőtársunk közösségünk felé felhalmozott tartozása még mindig fennáll, azonban jogi lépéseket nem tervezünk az ügyben” – reagált a Mandiner.hu megkeresésére az MSZP; Ujhelyi István európai parlamenti képviselő azon felvetését, hogy Molnár Zsolt pártja-e az MSZP, nem kommentálták.

A szocialisták egyetlen talpon maradt EP-képviselője október 2-án írta közösségi oldalán, hogy kilép a pártból. Állítása szerint nehéz volt a búcsú, hiszen „valami összeragaszthatatlanul eltört”, és egyáltalán nem gondolta volna,

 

Akiből már sosem lesz MSZP-elnök - Ujhelyi István portréja

„Az MSZP az életem majd kétharmadában a második családom volt" - írta Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István, miután a hétvégén úgy döntött , hogy otthagyja egykori pártját. A most 47 éves politikus valószínűleg igen közel jár ezzel az igazsághoz, hiszen már 1993-ban csatlakozott a szocialistákhoz, egy évvel azelőtt, hogy a csalódott választók az 1990-es súlyos vereség után visszaszavazták a hatalomba az MSZMP utódpártját, Horn Gyulával az élen.

 

Ujhelyi távozása nem okozott meglepetést, az MSZP-s társelnöki pozícióért folytatott törekvései hamar dugába dőltek, de az sem növelte a párton belüli renoméját, hogy úgynevezett „Esély-körök” néven új mozgalmat hirdetett. Az európai uniós tagság megerősítéséről szóló referendum-kezdeményezésről nem is beszélve, amely mögé még a Jobbik is felsorakozott.

 

Olvad az MSZP, nem akar véget érni a kilépési hullám

Újabb (kvázi) alapember távozott a hétvégén a már évek óta folyamatosan zsugorodó MSZP-ből. Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője vasárnap jelentette be, hogy lelép, miután szerinte évek óta képtelen volt „felráznia a pártját". A politikus ezzel újabb szöget ütött a szebb napokat is megélt egykori kormánypárt koporsójába.

 

Mindenesetre az EP-képviselő bejelentése után a szocialisták közölték: egyrészt a politikus adja vissza EP-mandátumát (ezt a távozó pártelnök, Tóth Bertalan egyébként erkölcsi kérdésnek tartja); másrészt fizesse ki a tartozását, ami – ezek szerint – továbbra is fennáll az MSZP felé: „A hosszú barátság alapja a pontos elszámolás. Arra kérjük, rendezze a szocialista párt felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását.”

Hogy mekkora összegről van szó, mit jelent „az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozás”, nem tudni pontosan. Egyesek szerint 4 millió forintról van szó; a portálunknak küldött kommüniké viszont leszögezi: az MSZP minden megválasztott tisztségviselője – így az EP-képviselője – tiszteletdíjának 10 százalékával járul hozzá a párt tevékenységéhez. „Ezen felül az MSZP országgyűlési képviselői 2018 óta minden hónapban a Fidesz által bevezetett képviselői fizetésemelésből származó többletjövedelmet befizetik a párt Szolidaritási Alapjába, amelyből az MSZP a karitatív akcióit is végrehajtja” – tették hozzá.

Vagyis Ujhelyi a szocialisták szerint nem is nekik, hanem például a rászoruló családoknak tartozik.

Ugyan az EP-s politikus megígérte, egy ideig nem ad interjút kilépése után, döntését követően 2 nappal már nyilatkozott a Szabad Európának. Ebben mások mellett a következőket mondta:

  • Azt mondták neki, ez Molnár Zsolt pártja, így ezért az MSZP-t már nem érzi magáénak. Hozzá kell igazodni, és ha Molnár nem támogatja, akkor nem lehet pártelnök és nem valósíthatja meg a reformelképzeléseit.
  • Molnárt ugyanakkor nem tartja árulónak, hanem egy hihetetlen erővel bíró, kiváló szervezőnek.
  • És nem ő változott, mert már a 2014-es és 2018-as pártvezetői pályázatában is azt mondta, hogy megroggyant az MSZP brandje, és hogy valami egészen mást kell csinálni, amíg állnak Horn Gyula cölöpjei.

Kapcsolódó videónk:

Nyitókép: Facebook

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2022. október 07. 22:54
Miért adna vissza bármit is Újhelyi? AZ MSZP hamarosan megszűnik, a pénz meg kell a hét pujára...
makapaka2
2022. október 07. 17:25
Ujhelyi ügyesen lopott. Lásd Szeviép esete.
villogókékfog
2022. október 07. 16:58
A maszop meg a mi adósunk, 30 éve (plusz 40 év jogelőd, plusz 133 nap rémuralom). Fletót is ők termeltek ki.
Józsi6
2022. október 07. 16:02
A pénz az pénz. De! Niedermüller szektatárs fehérjehalmaz visszaadta már a berlini Humboldt egyetemnek a könyveket ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!