Hatvannégy éve ölték meg Nagy Imrét

2022. június 16. 12:00

Napra pontosan 64 esztendeje akasztották fel a Gyűjtőfogházban Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait. A Mandiner a korabeli lapok tükrében nézte meg a magyar történelem egyik gyászos napját.

2022. június 16. 12:00
null
Sal Endre
Sal Endre

1958. június 16-án Bogár János ítélet-végrehajtó (aki amúgy Kovács néven született és saját bevallása szerint csak a II. világháború után háromezer embert akasztott) korán kelt. A Gyűjtőfogházban volt dolga. Fekete ruhában járt, fekete kalappal. Rutinos hóhér volt. Ő akasztotta Szálasi Ferencet, Rajk Lászlót, ezen a hajnalon pedig Nagy Imre és társai miatt ment a fogházba. A korabeli dokumentumok szerint

hajnal 5 óra 9 perckor akasztott kötelet Nagy Imre mártír miniszterelnök nyakába.

Majd következett Gimes Miklós és Maléter Pál. Miután az orvosok megállapították az elítélteknél a halál beálltát, felvettek a költségekre 120 forintot és mindenki ment a dolgára. Nagy Imrét és társait pedig ott, a börtön udvarán földelték el. Ma 64 esztendeje…

Minden napilapban ez a közlemény jelent meg Nagy Imre és társai kivégzése után. Fotó: Arcanum/Népszabadság

A fogház falain kívül ment tovább az élet. Hétfő volt. Az emberek a buszon, villamoson a fociválogatottról beszélgettek, arról, hogy megverték 4:0-ra Mexikót és ha Wales ellen is nyernek… Meg arról, hogy micsoda móka volt a Sport utcában, ahol a Színész-Újságíró Rangadón a tollforgatók nyertek 5:4-re. Meg beszéltek arról is, hogy hármas borjúikrek születtek Négyesen (az újság is megírta), s talán, a lakások sötétjében arról, hogy reggel kivégezték Nagy Imrét és társait…

Az akasztás másnapján, június 17-én megjelent újságok a Magyar Távirati Iroda közleményét hozták le változtatás nélkül. Az iromány hosszan sorolta Nagy Imre és társai bűneit, majd az ítéletet. A majd oldalnyi közlemény végén, az utolsó sorban volt a lényeg:

Aztán az emberek lapoztak tovább. És megtudhatták, hogy Csehszlovákia népe a következő pártkongresszusra készül, meg azt is, hogy a Balaton felé Pestről elindult a Helikon-expressz, hiszen itt a nyár, lehet strandolni, főtt kukoricát enni és nyalni. Sok-sok fagyit nyalni... Sőt, az egyik lap azt is megírta, egy újfajta fúrógépnek köszönhetően hamarosan félelmek nélkül mehet mindenki fogorvoshoz, hiszen nem fog fájni a fúrás. A Nagy Imre és társai halálát bejelentő közlemény után néhány lappal az is kiderült, már kapható a gyerekek nagy kedvence, a Zi-zi.

Hurrá, nyaralunk! Fotó: Arcanum/Esti Hírlap, Népszabadság

Az élet ment tovább. Arról már nem írtak az újságok, hogy a börtön udvarán gyorsan eltemetett mártírok földi maradványait 1961. február 24-én éjszaka kihantolták és nagy titokban a rákoskeresztúri köztemető legvégén, a 301-es parcellában újra elföldelték. A kommunista rendszer azt szerette volna, ha sosem derül ki, hol van Nagy Imre teste, így a papírokon az szerepelt, hogy egy nő, Borbíró Piroska fekszik azon a helyen. Az idő azonban igazságot szolgáltatott. Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós hosszú évtizedek óta méltó körülmények között nyugodhat. Aznap, mikor 1989. július 6-án rehabilitálták őket, meghalt egy bizonyos Kádár János (aki amúgy Czermanik néven született)… A kör bezárult.      

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange Bulldog
2022. június 16. 23:07
A padlássöprőt és hasonló tetű komcsi haverjait, a többi büdös komcsi kinyírta! Újra temetés? Össze kellett a ganyét gereblyézni, aztán csináltak nekik haccacárét... Milyen érdekes, akiket megöltek, vagy bebörtönzésre kerültek, mert tényleg fegyvert fogtak, harcoltak, azok nem kaptak ekkora figyelmet! Csak a halott kommunista a jó kommunista!
mokány
2022. június 16. 17:29
Egy korabeli Bp - kerületi, 56 -os , felkelő parancsnok , azt mondta utólag , ( 1970 -es években ) , hogy ha győznek , ők is felkötik .
Csallokoz
2022. június 16. 16:21
Nota bene: Nagy Imre is azok közé a moszkovita kommunisták közé tartozott, akik a sztálini tisztogatások lelkes hívei voltak. Itthon pedig a rákosista ÁVH kiszolgálói. De egyedül ő volt az, aki kommunista létére 1956-ban – már tudván, hogy mi vár rá – szembe fordult a Szovjetunóval és kihirdette Magyarország semlegességét. Erre nem volt példa a kommunisták története során. Ezért a kivégzése napján megilleti őt egy főhajtás a kommunista gyilkosok utódai részéről.
galancza
2022. június 16. 14:57
n.imrus komcsi patkány volt. 56-ban ideállt,odaállt, aztán eltaktikázta magát. kádár sosem bírta őt. n.i. ezt tudta,és azt is hogy kádár mindenképpen kivégezteti. Ezért nem kért kegyelmet,és nem azért mert bátor hazafi volt. n.i. rodhat lelkű komcsi patkány volt, ugyan úgy mint kádár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!