„A magyar ember érzi, mikor szükséges a stabilitás” – Földi-Kovács Andrea a választásról

2022. április 08. 17:01

„Nagyon konfliktusos és nehéz idők jönnek, amikor rendkívüli súllyal bír, hogy ki irányítja az országot” – mondja Földi-Kovács Andrea a Mandinernek. A Védett Társadalom Kuratóriumának tagja szerint ha a progresszió megtámadja az oltárt, a keresztényeknek hathatós választ kell adniuk. A televíziós újságírót Mi történt? című interjúsorozatunkban kérdezzük a választásról.

2022. április 08. 17:01
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Földi-Kovács Andrea, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának tagja.

***

Mi vezetett a magyar jobboldal óriási választási győzelméhez? Húsz százalékos listás előnyről kevesen álmodtak…

Mi a magyar? című, ’39-es kötetében Babits Mihály arról gondolkodik, mi minden különböztet meg minket más nemzetektől. Szerinte a magyarság lényege az, ami benne sajátos és összetéveszthetetlen, ami mindenkitől megkülönbözteti. Nyelvünkön és kultúránkon kívül, úgy látta, a jogi állandóság védelme a magyar hivatás. Egészen pontosan így fogalmazott: „A kultúra védelmének érdemét, ahogy erre már több író rámutatott, más, körülöttünk lakó népek is igénylik. A jogi állandóság védelme azonban jellegzetesen magyar hivatás.”

A magyar ember érzi, mikor szükséges a stabilitás, az állandóság; és érzi, mikor kell a változás.

Ez a sajátosság még mindig él bennünk, ezért éltük túl a történelem viharait is: mert pusztán a változtatás kényszere, a progresszió miatt nem dobtuk el magunktól azt, ami jó. Nagyon örültem, amikor a miniszterelnök a választás éjszakáján azt hangsúlyozta, hogy mindez közös sikerünk, mert valóban mindenki érezte a tétet és a saját területén, mikrokörnyezetében elvégezte azt a munkát, ami szükséges volt az újabb kétharmados felhatalmazáshoz. 

Miben ragadja meg az eredmények igazi jelentőségét?

Kulcsfontosságú és történelmi jelentőségű lesz ez a felhatalmazás a következő években, mert nagyon konfliktusos és nehéz idők jönnek, amikor rendkívüli súllyal bír, hogy ki irányítja az országot. A választások előtt a Mandinernek azt mondtam, „bennünk Európa túlélheti magát”. Nem csak mi kaptunk most lehetőséget, hanem Európa is, hogy a jó mintát, a magyar modellt kövesse és kibontakozhasson ebből fakadóan az újjáéledés, az európai reneszánsz hitéleti, politikai és identitásvédelmi értelemben egyaránt.

A baloldal nehezen nyugszik bele a történelmi vereségbe. Kígyót-békát kiabálnak a nemzeti táborra és a keresztény értelmiség egy része sem örül az eredmények láttán. Mit gondol erről?

Lássunk tisztán; egyre több lesz a hamis ígéret, az „úgynevezett-keresztény”, a csapda és a félrevezető információ.

Józanság, állandóság, tisztánlátás! Ezekre az erényekre szükségünk lesz,

erőteljessé válnak ugyanis a megtévesztésekre irányuló kísérletek és a hamis beszéd.

Persze erre és a farizeusi magatartásra a kampányban is bőven láttunk példákat. Le kell szögeznünk: nem erkölcsi értékítéletet alkotunk és nem a hithez, Istenhez való viszonyát vizsgáljuk senkinek, ugyanakkor ki kell mondani, ha valaki a Szentírással és a tanítással ellentétes kijelentéseket tesz. Emlékezzünk az evangélium soraira: „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak”, azaz nem az lesz a keresztény, aki pusztán mondja magáról. 

Perintfalvi Rita, aki végzettségét tekintve teológus, odáig merészkedik, hogy az egyházak bojkottjára szólít fel. 

Az egyházban uralkodó hierarchia, a szent rend nem rúgható fel, még Perintfalvi Rita megmondásai alapján sem. Lázadásra, bojkottra szólítani – ez nincs benne a katekizmusban, az azonban igen, hogy alázattal forduljunk egyházunk és tanítása felé.

Javaslom, egyszer és mindenkorra felejtsük el azt, hogy a papok ne politizáljanak.

Ez bolsevik beszéd, amit megpróbálnak újra ránk erőltetni. Nyugodtan politizáljanak csak a papjaink és erősítsék meg a társadalomban a keresztény értékrendet!

Olyan értékeket akarnak lerombolni – család, élet, házasság, hűség, szexuáletikai alapvetések –, amelyek a legalapvetőbb értékrendszerünkhöz tartoznak. Kötelességünk megvédeni a társadalmat. Nem mi léptünk be a politikába, hanem – ahogy Mindszenty József bíboros fogalmazott – ők jöttek be a templomba és támadták meg az oltárt. A rombolást, amelyet egykor a kommunisták végeztek, azt most progresszívek folytatnák. De mi itt vagyunk és nem engedjük!
 

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Soproni Tamás: Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján

Baja Ferenc: Történelmi tévedés volt Márki-Zay stratégiája

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. április 09. 17:04
Egy besúgó macája. És minden besúgónak piszkos besúgó a macája is. Sercint, kiköp,el.
Trombitás Keresztély
2022. április 09. 02:00
"a progresszió megtámadja az oltárt" megoldás: regresszió Magyarország hátra megy, nem előre!
fideszes2022
2022. április 08. 21:38
kedveltem őt ameddig meg nem tudtam, hogy a férje egy mocskos kommunista
formaegy
2022. április 08. 19:33
Üdvözöllek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!