Nincs olyan, hogy „ügynöklista”! – Máthé Áron a Mandinernek

2021. július 17. 07:30

A kommunista diktatúra emlékezete a magyar társadalomban címmel jelent meg a Századvég Kiadó gondozásában egy kötet, amelyben a történészek azt vizsgálták, hogyan él a kollektív emlékezetben a Kádár-rendszer. A könyv egyik szerkesztője, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese, Máthé Áron úgy látja, a feldolgozatlan múlt miatt még ma is sokan gondolnak nosztalgiával a kádári diktatúrára.

2021. július 17. 07:30
null
Sal Endre
Sal Endre

Miért fontos ez a könyv?

Mert tudni kell, mik azok a képzetek, fogalmak, amelyek a közös tudásunkat alkotják. A nemzeti közösség összetartó erejét az is adja, hogy léteznek közös fogalmak, és valahol létezik egy közös történet, sőt, akár közös történelem is, amelyre az eredményeivel, sikereivel, hibáival együtt is a sajátunkként emlékezünk.

Milyen területeken kutatták a kommunizmussal kapcsolatos kollektív emlékezetet?

Több leágazása is volt a kutatásnak. Voltak szakértői interjúk, volt dokumentumelemzés, és persze klasszikus közvélemény-kutatás, melynek keretében megkérdeztük azokat is, akik abban a rendszerben élték a mindennapjaikat. Ezeken felül egy izgalmas felmérés is készült, amelyet egy zenei fesztiválon végeztünk a fiatalok körében.

Az utóbbi milyen eredményt hozott?

Nyugtalanító és kicsit elszomorító jelenséget tapasztaltunk:

a fiatalok szemében a kádári diktatúra a retrójelenségek között szerepel.

Tehát úgy gondolnak rá, mint a táncdalfesztiválokra és az alföldi papucsra?

Valahogy így. A fiatalok részben a családi emlékezetre hagyatkoznak a véleményformálásnál, hiszen ekkor még nem éltek. Magyarországon a Kádár-rendszer hetvenes-nyolcvanas évekre eső időszaka relatíve eseménytelen volt. Az emberek a sötét, nyomasztó korszakok után úgy érezték, végre békén hagyják őket. Igaz, elvették tőlük a saját sorsukra irányuló egyéni felelősségtudatot, de legalább viszonylag nyugodtan élhettek a rendszer keretein belül. Persze ennek megvolt az ára: a cinizmus, az alkoholizmus, a világrekorder öngyilkossági ráta. A másik csapdahelyzet a Kádár-rendszer emlékezeténél, hogy a ma 50-60-70 éves emberek nagy átlagban erős nosztalgiával gondolnak a fiatalságukra. Ugyanakkor az is kiderült, hogy értik azt is, hogy annak a kornak véget kellett érnie. Tehát itt van egy bizonyos disszonancia.

A kötetben is szerepel, hogy azért takarhatja el a nosztalgia a Kádár-rendszer valóságát, mert nem volt katarzis, igazságtétel, a diktatúra üzemeltetőit senki nem számoltatta el.

Valóban nem volt igazságtétel. Nagyon nehéz úgy elmesélni egy történetet, hogy az áldozatok látszódnak, az elkövetők, a bűnösök viszont nem.

Kádár János a csillebérci úttörőtáborban 1973-ban. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Hány elmarasztaló ítélet született az 1989 előtti kommunista bűnök miatt?

Kezdjük azzal, hogy a kilencvenes évek elején az Alkotmánybíróság két igazságtételi törvényt is kiiktatott. Azután ott vannak például az 1956-os sortüzek, amelyekben sokan vesztették életüket. Káhler Frigyes összegzése szerint 32 ügyben 40 lehetséges bűnelkövető ellen indult eljárás, további 8 esetben pedig a katonai ügyészség járt el. A 32 véres eset közül csupán 8 jutott el a vádemelésig és összesen 4 vádlottat ítéletek el a kommunista rezsim '56-os bűneiért. Ez hallatlanul alacsony szám.

Az ügynöklista nyilvánossá tétele is hozhatott volna megtisztulást.

Először is: nincs olyan, hogy „ügynöklista”. Aztán szeretném újfent hangsúlyozni, hogy az állambiztonsági dokumentumok megismerhetőek, ott vannak a levéltárban. Végül látni kell azt is, hogy lassan mintha a kommunista diktatúra minden bűnét az ügynökökre akarnák kenni, pedig nem ők voltak a rendszer főszereplői, nem ők működtették azt. Sokan utólag azokat állítják célkeresztbe, akik általában zsarolás útján kerültek a gépezetbe. Mondok egy megtörtént esetet. Egy fiú egyszer poénból hazavitte a 7-es busz egyik tábláját. Az egyetem előtt állt. A rendszer üzemeltetői megkeresték, majd azt mondták: vagy információkat ad nekik, vagy pedig egy életre elfelejtheti az egyetemet. Mi úgy gondoljuk, hogy erről a homályos, titkos világról is kell beszélni, de talán fontosabb, hogy kik működtették a diktatúrát. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága különböző szempontok szerint több mint háromezer nevet gyűjtött össze legalább címszavas karrierrel, vagy részletes életpályával. Ebben voltak kommunista hatalombirtokosok, '56-os vérbírák és ügyészek, pártvezetők, vizsgálótisztek, párttitkárok, az Állami Egyházügyi Hivatal vezetői.

Őket kell célkeresztbe állítani.

A kutatások szerint a rendszerváltást követően az emberek 72 százaléka volt csalódott – azt remélték, hamarosan eljön a nyugati jólét.   

1989. április 4-én, az utolsó, úgymond felszabadulási ünnep idején a magyar emberek berakták a nagymamát a hátsó ülésre a valutakeret miatt, kimentek Bécsbe bevásárolni, és hozták haza ezerszám a Gorenje hűtőszekrényeket. Az utolsó pártállami ünnepet tehát a kapitalizmus legkeletibb fellegvárában ülték meg, fogyasztással. Van ebben valami tragikomikus, valami abszurd. A magyar ember egy kicsit mindig az osztrákokhoz viszonyította magát. Sokan azt gondolták a rendszerváltozáskor, hogy egy kis idő után eljön a nyugati életszínvonal. Nem jött el, mert Ausztria nem tudott házhoz jönni. Ne feledjük, a csalódottság érzését növelte, hogy rövid időn belül másfél millió ember vált munkanélkülivé. Utólag nézve jelen volt egy naivitás is: a nemzetközi rendszerben nincs olyan, hogy csak úgy jót akarunk a másiknak, minden ország elsősorban magáért és a nemzeti érdekeiért küzd. Most bocsánat, de egy tetszőleges nyugati nyugdíjas szavazata már akkor is fontosabb volt, mint hogy mi lesz a magyar cementiparral.

Ön szerint hogyan fogadják majd a könyvét?

Jó hír, hogy van igény a múlt megismerésére, de ha az emberek nem kapják meg a valós történeteket, akkor a retróhoz fognak fordulni. Kádár János – nem is annyira burkoltan – azt mondta az embereknek: nyugalom, a történelem véget ért. Legalábbis ideiglenesen. Aztán 1989-ben visszajött a történelem. Azt a szürke, tudatosan elmosott mezőt, ami az 1956 és 1989 közötti történelem, meg kell tölteni tartalommal, el kell mesélni.

Be kell mutatni a diktatúra valódi hőseit és valódi bűnöseit;

újra fel kell fedeznünk és birtokba kell vennünk a történelmünket. Mivel ez még nem történt meg, ezért van az, hogy az 1989 után született emberekben sok esetben egy halvány, pozitív kép él a Kádár-rendszerről. Pontosabban nem is a Kádár-diktatúráról, hanem arról, amit annak a helyére képzelnek. Ez pedig komoly veszélyt hordoz magában, hiszen a nosztalgiaérzés alatt eltűnnek azok a hősök, akiket ismernünk kellene. Itt van például az 1956-os forradalom. Meg kell ismertetnünk a társadalommal azokat a hősöket, akik a szerepvállalásukkal sokat adtak a nemzetnek. Angyal Istvánt, a Pongrácz-testvéreket, Brusznyai Árpádot – és még sok-sok hőst. Mi, történészek és levéltárosok azért vagyunk felelősek, hogy ezek a hősök ne merülhessenek feledésbe.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fikarc
2021. július 18. 15:22
" Sokan utólag azokat állítják célkeresztbe, akik általában zsarolás útján kerültek a gépezetbe. " Nem erről van szó. A spiclik között szerintem istöbb az áldozat, mint a "gonosz", de az is tény, hogy szerfelett jelentős arányban voltak olyanok, akik önként és dalolva, meggyőződésből lettek besúgók. Ott van pl. Kaposvár fényestekintetű, hazug, mégis többször újraválaszott polgármersere, Szita úr. Az ilyeneknek azért járna valami. Legalább a közfeladatok ellátáaától való eltiltás. Minimum. Nem pedig fidesz-éljenzés.
kurbitalis
2021. július 18. 13:11
1989. április 4-én, és NOVEMBER 7.-ÉN! Az impexesek nem hozatták már be a nyugati árut, hanem a multikkal kötöttek üzletet, és az IBUSZ-szal és egyéb szállítókkal mutyizva szervezték a csoportos utakat. MAGUKKAL A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKKAL SÍBOLTATTÁK KI A LAKOSSÁGI VALUTATARTALÉK MARADÉKÁT. 1990-ben üres kasszával vette át az államot az első szabadon választott magyar kormány. A HIÉNÁK MEG MEGTÖMTÉK A ZSEBÜKET.
pindos
2021. július 17. 15:23
Kedves Fiam! Tudom tanult ember vagy. Azt,hogy kitől, mit, vagy választottad,vagy csak úgy jött mint a zöld hasú légy, ne firtassuk,azt sem miből élsz.Azért néhány dolog fontos:ha nem voltál ott,nem láttad,nem hallottad,nem is éltél akkor ne írj történelmet.Még nem a te dolgod,ezen a szinten.Vannak,vagyunk akik a fenti kitételeknek megfelelnek,de a magadfajta okostóbiások felmentő dumái valahogy visszatetszőek,amíg élnek.Utána -ha már nincs aki azt mondja hogy ez hülyeség,ülj le-sok hozzád hasonló nagytudású lepi el a világot.Amíg élek ne csináld többé azt ,hogy a bűnöst felmented,relativizáld a tetteit az én rovásomra,majd tudományos babérokra törsz.A mocsok mocsok marad,várj még egy kicsit,hogy hasznot hajtson.
-Zsolt-
2021. július 17. 14:01
A fidesz anno KISZ-es ficsurokbol, kommunistakbol, buzikbol, besugokbol, ügynökökből es azok porontyaibol verbuvalodott. Majd hulyek lennenek magukra nyitni az "aktakat". Amugy sem hiszem, hogy ennyi ido alatt a legkompromittalobbakat meg ne semmisitettek volna. De ugy latszik meg igy is tul sok szart ontenenek magukra, ha elkezdenek boncolgatni a multat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!