„Elemi erővel tombol a járvány”, húsvét után új szabályok jönnek – vakcinaösszefoglaló

2021. március 26. 19:00

Egyre nagyobb teher hárul az egészségügyi rendszerre, napok óta 250 felett van a halottak száma, két új oltóanyag kapott magyar engedélyt. Vakcinaösszefoglaló.

2021. március 26. 19:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„heroikus küzdelem folyik a járvány ellen”, „szárnyalnak a járványügyi adatok”mondta Müller Cecília tiszti főorvos a héten. A helyzet továbbra is drámai: még mindig a harmadik hullám meredeken felfelé ívelő szakaszában vagyunk, az elmúlt 24 órában elhunyt 275 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 499 főre emelkedett. Pénteki adatok szerint 11 265 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 614 612 főre nőtt a beazonosított koronavírusos betegek száma. Jelenleg 11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480-an vannak lélegeztetőgépen. Ez elmúlt héten 962-vel több beteget diagnosztizáltak, mint a megelőző héten. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év, az újonnan diagnosztizáltak 55 százaléka volt nő, 23 százalékuk a 40-49 éves, 17 százalékuk az 50-59 éves, 15 százalékuk a 30-39 éves, 12 százalékuk pedig a 20-29 éves korosztályból került ki. A legtöbb fertőzést Budapesten, Pest és Fejér megyében tapasztalták.

Egy férfi távozik, miután megkapta a Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját Princz János háziorvos pécsi rendelőjében 2021. március 25-én. MTI/Kiss Dániel

Jó hír viszont, hogy nem nőtt, hanem jelenleg országosan stagnál a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége. Sőt Salgótarjánban, Tatabányán, és öt Budapest környéki településen viszont enyhe csökkenés is tapasztalható.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a megbetegedések szinte száz százalékát a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon. Ez a mutáns nemcsak, hogy háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint elődje, de sokkal súlyosabb megbetegedéseket is –

55 százalékkal magasabb halálozási aránnyal

– képes okozni. Ez utóbbit a Nature szaklapban megjelent tanulmány rögzítette. E kutatás szerint míg a pandémia kezdetén az ismert fertőző törzsben megbetegedettek közül ezer 60 év körüli emberből hatan hunytak el, ez a szám az angol variáns esetében kilencre emelkedik a fertőzést követő négy héten belül. 

Meddig bírják az egészségügyi dolgozók? 

Egyre több önkéntest vonnak be a kórházakba, az Országos Kórházi Főigazgatóság felhívásban kezdett hétfőn önkéntesek toborozni. Erre a felhívásra egyébként egy hét alatt 500 egészségügyi szakon tanuló és végzett önkéntes jelentkezett. Arról is jelentek meg hírek, hogy a háziorvosokat is bevonják majd a kórházi ellátásba, ám ennek kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, ez egyelőre „elvi lehetőség”, még nincs rá szükség. 

Voltak ugyanakkor lapok, amelyek az egészségügyi rendszer terheltsége kapcsán arról írtak, hogy választani kell, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre, sőt volt olyan hírportál is, amelyik arról cikkezett, hogy „szinte ott tartunk, ahol Lombardia egy éve”. A helyzet valóban „komoly”, ismerte el Gulyás Gergely, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani. Azt pedig, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátást, „álhírterjesztésnek” nevezte. És azt is mondta, hogy nincs szükség nemzetközi segítségre ahhoz, hogy az egészségügy el tudja látni a betegeket.

„Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben” – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában, ugyanakkor azt is elismerte, hogy

Az egészségügy „élő erejéről” Gulyás Gergely is szólt, mint mondta, „megtettek mindent annak érdekében is, hogy az élő erő is elegendő legyen”: bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra, illetve a rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában. 

10 ezer 343 kórházi ágy, és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban – mondta a miniszterelnök. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy nappal korábban a Kormányinfón jelezte, ha szükséges, a kormánynak vannak tervei arra is, hogy bővítse a kapacitásokat. 

Kórházi irányítás alá kerültek a rendelők

A hét fontos híre, hogy egy kormányrendelet értelmében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. A hírt nyilvánosságra hozó Koronavírus Sajtóközpont ezt a szabályozást „a hatékonyabb egészségügyi védekezéssel” „a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelésével”, valamint „a védőoltási program végrehajtásának biztosításával” indokolta.

Hogy állunk az oltással?

Eddig 1 803 533 fő a beoltottak száma, ebből 594 662-en már a második oltást is megkapták. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 17,9 százalékot szemben a 9,9 százalékos uniós átlaggal. Ezzel az aránnyal pedig tovább tartja második helyét Málta után az uniós oltási ranglistán Magyarország.

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina üvege három különböző korszakból származó mentőautó modellje előtt Soós Zoltán nyíregyházi rendelőjében 2021. március 23-án. MTI/Balázs Attila

Az eddig regisztrált 65 év felettiek 71 százaléka megkapta már a vakcinát, ám még mindig van 650 ezer nyugdíjas, aki nem regisztrált még az oltásra, őket az országos tiszti főorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket. A 3,3 millió magyar állampolgár közül 1,7 millióan 60 év felettiek, az ő oltásukat be szeretnék fejezni húsvétig. A kormány reményei szerint,

aki oltás kíván kapni, május végéig – beleértve a legfiatalabbakat is –, az megkaphatja legalább az első vakcinát. 

Bővül az oltási kör

A héten arról döntött az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport, hogy az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók, a regisztrált idősek, a krónikus betegek, valamint a védekezést irányító rendőrök és katonák oltását szerdától kiterjeszti a Budapesti Közlekedési Központ, a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., valamint a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottakra. Gulyás Gergely pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, az iskolák tervezett nyitására – ennek időpontja április 19 – a pedagógusokat is beoltják.

Kismamák és az oltás

A várandósokat Pfizerrel és Modernával lehet oltani – mondta Orbán Viktor. A várandósok oltásáról szóló szakmai ajánlást itt olvashatja.

A héten egyébként a Pfizer szóvivője bejelentette, hogy már a 12 év alatti gyerekeken is tesztelik az oltóanyagot. Az orvosok egy 9 éves ikerpárt oltottak be először a vakcinával. A szóvivő szerint az év második felében várhatóak az első eredmények, és azt remélik, hogy 2022 elején a 12 éven aluliak is megkaphatják az oltásukat. A tudósok a vakcina három különböző adagját tesztelik majd 144 gyereken. Mindegyik adagot először az 5 és 11 év közötti, majd a 2 és 4 év közötti, végül a 6 hónapos és 2 év közötti gyerekek kapják meg. A leghatékonyabb dózis meghatározása után a vállalat 4500 gyermeken teszteli az oltást.

Két új vakcina kapott magyar engedélyt

A hét fontos híre az is, hogy az OGYÉI két új, koronavírus elleni vakcinát engedélyezett. Az egyik a CoviShield, a másik a CanSino. Mindkét oltóanyag vektorvakcina, előbbit az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közösen fejlesztett ki, erre a vakcinára a kanadai gyógyszerészeti hatóság (Health Canada) februárban adott ki veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. A kanadai-kínai együttműködésben, a Pekingi Biotechnológia Intézet által kifejlesztett CanSino vakcina előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez. Ugyanúgy, mint a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák esetében, itt is minden egyes Magyarországra érkező gyártási tételt megvizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Egyébként ezekre a vakcinákra egyelőre még nem kötött szerződést a kormány – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő internetes felületet nyitott, ahol bárki ellenőrizheti, milyen státuszban van regisztrációja a koronavírus elleni védőoltásra. Aki bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e regisztrálnia az oltásra, és rajta van-e a listán, az mostantól itt megnézheti, mindössze a születési dátumát és a taj-számát kell megadnia. A rendszer egy egyszerű üzenetben jelzi a regisztráció meglétét vagy hiányát. Utóbbi esetén vagy még feldolgozás alatt van a regisztráció vagy ha már korábban regisztrált a felhasználó, a hibásan vagy pontatlanul bevitt adatokat pontosíthatja az [email protected] email-címre küldött elektronikus levéllel.

Milyen vakcinák érkeztek a héten?

Magyarország összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyag várható az uniós beszerzésből, ennek eddig a 8 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Pfizer-vakcinából eddig 1 296 735 adag, a Modernából 134 400 adag, míg az AstraZeneca-vakcinából 426 700 adag érkezett Magyarországra. 

Oltáshoz előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina fecskendőkben Szénási Szilvia háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. március 24-én. MTI/Mészáros János

Az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett, amelynek felét már felhasználták a regisztrált idősek első oltására, a második felével pedig ezen a héten kezdődnek meg a második körös oltások.

Érdemes megjegyezni: egészen máshogy festene a helyzet akkor, ha a kormány hallgatott volna azokra a bírálatokra, amelyek alapján csak az Európai Unió által támogatott, a köznyelvben „nyugatinak” nevezett vakcinákkal oltanának az orvosok, hiszen a hazánkba érkezett oltóanyagok több mint fele (51,2 százaléka) keleti: kínai (Sinopharm) vagy orosz (Szputnyik-V). Ráadásul ezek leszállítása két és félszer olyan gyors ütemben zajlik, mint a nyugatiaké: a keleti vakcinák negyede már hazánkban van (az oroszok 42,75, a kínaiak 22 százalékot teljesítettek már), a nyugatiaknak kevesebb, mint tizede (9,7 százaléka) érkezett meg. Az arról szóló cikkünket, hogy

hol tartanánk „keleti” vakcinák nélkül,

itt olvashatja.

A héten 167 310 ezer adag Pfizer érkezett kedden, amelyet ki is szállítottak a kórházi oltópontokra. Kedd este újabb 180 ezer adag Szputnyik érkezett, az orosz vakcinából vasárnap is érkezett 250 ezer adag első oltásra alkalmazható dózis, amellyel a szükséges hatósági vizsgálatok után kezdődhet meg az oltás.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt is bejelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is. Ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. Ebből az oltóanyagból 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú. Azt, hogy ez mikor érkezik, „Brüsszel tudja megmondani” – jegyezte meg Gulyás Gergely. 

Mikor jön a várva várt nyitás? 

„Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és

mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel. Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is oltottsághoz köti a nyitást. 

A részletekről az Operatív Törzs ülése után Gulyás Gergely számolt be pénteki rendkívüli tájékoztatóján. Mint mondta, ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót – erre számításai szerint húsvét után kerülhet sor – akkor új szabályozás lép életbe. Az üzletek 5-től fél tízig lesznek nyitva, a kijárási tilalom este tíz és hajnali öt között lesz, a boltok estében négyzetméteres szabályozás lesz, és a szolgáltatások pedig a március 8-a előtti állapot lép életbe. Azt is közölte, hogy április 19-én nyithatnak meg az iskolák, hozzátéve, hogy a tanárok, pedagógusok oltása április elsején, csütörtökön elkezdődik. Egy hét alatt több tízezer oktató beoltása fog megvalósulni.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elismerte, hogy „nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok” és ha

Azt is megemlítette, hogy 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. 

Fejlesztések, érdekességek

Tesztelik a Szputnyik V és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák kombinálását, várhatóan két hónap múlva lesznek előzetes eredmények.

Emellett a hét fontos híre az is, hogy orrspray formájában beadható oltás kidolgozását vizsgálja az Oxfordi Egyetem. 
Olaszország koronavírussal leginkább megfertőződött régiójában, Lombardiában pedig matematikai algoritmust dolgoztak ki az oltóanyag elosztására. Ennek segítségével döntenék el, hogy ki kapja meg korábban az oltóanyagot.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2021. március 27. 08:23
Az egész járványüggyel kapcsolatos polémiára a történelemből és a pszichológiára a jól ismert "visszatekintési hiba" típusú érvelés a jellemző. Ez amúgy az egész bal-lib. dekosntrukciós mozgalom vezérmotívuma. Képtelenek a realitás talaján maradni.
Élő Éva
2021. március 27. 08:11
2 KARESZ HÜJE GYÖNGYI HÜJE csak én vagyok okos énnekem a segembe is felyem van. 3 Jobbra át balra át én masírozok legelől temetjük a nagymamát. Weöre Sándor. Kisfiúk témáira Mielőtt valaki kifogásolná, a hüjét a szerző szándékosan J betűvel írta. Továbbá "Bukfenc mindent tud" sőt mindent jobban tud. Forrás: Csimbumm cirkusz. A Járványtan hiába is tudomány.
files32
2021. március 27. 08:06
Tőlünk nyugatabbra ingyenes gargalizálós vírusteszteket osztanak Michael Ludwig, Bécs polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara tovább bővíti „Mindenki gargalizál” nevű programját. Mostantól ugyanis minden bécsi heti négy darab ingyenes „gargalizálós” PCR-tesztre jogosult, amit otthon lehet elvégezni. A város azt szeretné, ha a közeljövőben az iskolásokon végzett, orrból vett mintán alapuló gyorstesztet is erre a fajtára cserélhetnék,
barnabibambi
2021. március 27. 04:48
Mivel a kutyaütő kormány nem hajlandó szakszerű lépéseket tenni a járvány megfékezése érdekébe azaz nincs hermetikus határzár a vírusimport megállítására így az ORBÁN KORMÁNYT KELL AZONNAL BEZÁRNI ÉS SZAKÉRTŐI KORMÁNYT RAKNI A HELYÜKRE! Ha ez nem történik meg a katasztrófa következményei beláthatatlanok lesznek Magyarországra nézve! Szóval akár 40000 is lehet az Orbán kormány áldozatainak száma.Ez azt jelenti hogy Magyarország veszíti el lakosság arányosan a legtöbb állampolgárát a világon! Nos ezt a szégyent meg kell torolni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!