Gulyás: Ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor tudunk nyitni

2021. március 25. 09:37

A miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az oktatási intézmények nyitása előtt beoltják a tanárokat, óvónőket, természetesen önkéntes alapon.

2021. március 25. 09:37
null

Nem csitul a koronavírus-járvány harmadik hulláma hazánkban. Dacára a március elején bevezetett intézkedéseknek, ma délelőtt ismét újabb rekordok dőltek meg: elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 224 főre emelkedett. 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen.

Két napja arról írtunk, hogy a boltok újranyitásáról tárgyal a kormány. Négyzetméter-alapú korlátozás, plázaszabályok és további észszerűsítések a járványhelyzetre nézve – ezek voltak terítéken, mint az egy éve tartó korlátozásokat könnyítő javaslatok.

Kormányinfó

Hogy végül milyen döntések születtek, arról Gulyás Gergely miniszter számolt be a délelőtti kormányinfón.

A Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy uniós csúcs is lesz, amelynek a témája a koronvírus-járvány lesz.

„A harmadik hullámnak nincsen vége, itthon és Európában is rossz a helyzet. Újabb negatív rekord, hogy 272 ember halt meg, és közel 1500 van lélegeztetőgépen. [...] A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a kapacitásokat” – jelentette ki, majd köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. Továbbá elmondta, hogy 1678 szabad lélegeztető, és 10444 szabad ágy áll még rendelkezésre, illetve mindezeken felül is tudja bővíteni a kapacitásokat a kormány. 

„Az egészségügyi ellátórendszer személyi feltételei is adottak” – mondta Gulyás. „Egyetlen megoldás van, a védőoltás” – nyomatékosított. Beszámolt róla, hogy 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált, így őket levélben keresték meg, és buzdították a regisztrációra. Fontos tapasztalat, hogy az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak, ott 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma – jegyezte meg. 

Oktatás

Ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák, ez pedig az óvodákra és középiskolákra is vonatkozik. Ez legkorábban április 12-én vagy április 19-én történhet meg.

Ezt megelőzően beoltják a tanárokat, óvónőket, természetesen önkéntes alapon

– emelte ki.

Üzletek

Az említett boltnyitási javaslatról Gulyás azt mondta: a felvetésről, miszerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a kis üzletekben holnap, az operatív törzs ülésén várható végleges döntés. A plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartására tettek javaslatot. Gulyás szerint olyan nyitási tervet kell kidolgozni, amely az átoltottság mértékétől függ majd.

Újságírói kérdések

Ez után a szokásos újságírói kérdések következtek. „Továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy tegyék félre a politikát, mindenki biztos lehet abban, hogy Magyarországon engedélyezett és alaposan átvizsgált oltóanyagokat használnak” – válaszolta Gulyás az ellenzék keleti vakcinákat illető kritikájára. Ha nem lennének hazánkban ezek az oltások, akkor a helyzet összehasonlíthatatlanul rosszabb lenne a miniszter szerint.

„Van egy világos döntés, ami azt jelenti, hogy május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Ezt folyamatosan vizsgálják, azt remélik, hogy május végéig, aki oltakozni kíván, az megkaphatja legalább az első dózist, de nem a kormánytól függenek a vakcinaszállítmányok, főleg nem az EU-tól érkezők” – válaszolta a miniszter egy másik kérdésre.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hopika
2021. március 25. 15:07
lófaszt nem nyittok ti. az iskolákat arra a maradék 1,5 hónapra? mi ebben az ujraindítás?
files32
2021. március 25. 15:06
Gulyás Gergely szerint teljesen rendben van, hogy az oroszok késve szállítják a vakcinákat
KannibálTatárÚr
2021. március 25. 14:10
Haggyátok a nyitást, míg naponta 200-an halnak meg! Majd ha 200-an lesznek lélegeztetőgépen.
monuskaroly
2021. március 25. 13:46
Arra lennék kíváncsi hogy az ellenzéki fröcsögő patkányok hogyan vértyognának ha mondjuk Horvátország stb. szintjén állnánk az oltottsággal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!