Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz

2021. március 26. 07:30

Reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák, négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok, a kismamák is beolthatóak a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal. Összefoglalónk.

2021. március 26. 07:30
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő az adás elején elmondta: a járványhelyzet kapcsán nem az a kérdés, mikor fog a harmadik hullám tetőzni, hanem, hogy milyen gyorsan megyünk majd lefelé.

„Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben”

A legfrissebb adatokról szólva a kormányfő elmondta, a tegnapi napon 275 honfitársunkat veszítettük el, kórházban 11 ezer 823 fő, lélegeztetőgépen pedig 1480 ember van. Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben – tette hozzá a miniszterelnök, aki a tartalékokról szólva elmondta, 10 ezer 343 kórházi ágy, és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Mint fogalmazott, szakemberekből, „élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek” – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a járvány legnehezebb időszakát éljük.

A brit mutáns meghatározóvá vált, és ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi variáns”

– tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a brit mutáns már a fiatalokat is ledönti a lábukról, így kérte őket, hogy ők is figyeljenek oda. 

Az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben

Orbán Viktor az interjú során kiemelte, hogy

az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben.

Mint fogalmazott: „azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elég vakcina”. Hozzátette: „a tegnapi uniós csúcson kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem intézkedtek korábban a keleti vakcinák ügyében, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani.” Az oltások hazai lehetőségei kapcsán a miniszterelnök elmondta:

április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban”.

A kormányfő ennek kapcsán kiemelte: „nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon, szabad nyarunk lesz!”

„Ezt az egészet elrontották” Brüsszelben

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedték a miniszterelnökök a bizottságnak. „Az igazság az, hogy rosszul döntöttek a miniszterelnökök, mert inkább egyedileg kellett volna tárgyalniuk” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosítottak, pedig igazából az idő lett volna a fontos. Inkább drágább vakcina kéne, de időben” – mondta a kormányfő. „Ezt az egészet elrontották” – szögezte le.

A kormányfő közölte, hogy Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy gond lesz a vakcinák körül. A miniszter már akkor jelezte azt is, hogy ez nem ideológiai és politikai kérdés. A vakcinatartalékokról szólva a kormányfő elmondta: „400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Ezenkívül pedig 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, de ezek feloldásra várnak”. A kormányfő elmondta azt is,

már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be.”

Négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok

A nyitásról szólva a kormányfő úgy fogalmazott: „most vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzések száma, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméter alapú rendszerre” – tájékoztatott a kormányfő. Mint a miniszterelnök fogalmazott: az üzletekben tíz négyzetméterenként egy fő tartózkodhat. Hozzátette:

most úgy tűnik, hogy este kilencig lehetnek majd nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje.

 Minderről pénteken születik majd döntés.

A kismamákat Pfizerrel és Modernával lehet oltani

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni, ugyanis ők vannak a legnagyobb veszélyben. Mint a miniszterelnök fogalmazott, „mégiscsak a 65 év felettiek hozták el idáig az országot, nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani. Ha megkapták a vakcinát, akkor lehet újraindítani az országot” – szögezte le. Hozzátette: „most úgy tűnik, hogy

a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát már beoltották”

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a várandósok esetében az a döntés született, hogy őket a Pfizerrel és Modernával lehet oltani.

Április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák

Orbán Viktor közölte, hogy az iskolák esetében az ott dolgozó embereket be kell oltani. „Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A többieket április 10-ig be lehet oltani, és így

reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák.”

Hatalmas munkát végeznek a háziorvosok

A magyar oltási kapacitás nagyon jó, és több százezer embert be lehetne oltani, ha lenne vakcina – szögezte le a kormányfő. Mint fogalmazott: „a háziorvosok elsöprő többsége mindent megtesz a betegek érdekében”. Az egy-egy kirívó eset kivétel, és a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek. A háziorvosokat nem fogjuk mellőzni. Oltópontunk bőségesen van, csak vakcina nincs elegendő – szögezte le.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy jól tudják, hogy „mindenki frusztrált és szabadulna már”, ugyanakkor az oltásokkal kapcsolatos adminisztráció kapcsán mindenkit arra kért a kormányfő, hogy feltételezzen jóindulatot a döntéshozók részéről. Mint fogalmazott: „ne csak türelmesek legyünk, hanem próbáljunk jóindulatot feltételezni is.”

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz”

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd menni” – tájékoztatott a kormányfő. A miniszterelnök kiemelte:

minden európai uniós országot megelőzően válik majd szabaddá az élet Magyarországon.”

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 398 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llni55
2021. március 26. 16:28
Hacsak meg nem jön addigra a 4. hullámban a pakisztáni mutáns. Sok jól felkészült ember dolgozhatott ezen a víruson, aztán rákenték az egészet egy denevérre.
Mr.Woof
2021. március 26. 11:11
Egyébként, ha az emberéletek mentését rezidensekre is rá lehet bízni, akkor mi a problémája a fideszeseknek azzal, hogy pl a Momentum kormányozza az országot?
Naggy
2021. március 26. 11:03
"Ezzel szemben az EU Bizottság két-három hónapot késlekedett a megrendeléssel. Ez százezres nagyságrendű halottba, plusz csilliárdnyi Euro kárba került. Ezért jóval kevesebbért is akasztottak már. " Kedves fidkány barátom, te nagyon tájékozatlan vagy vakcina ügyekben. Ez alapvetően nem baj, csak ne villogj.
kamu
2021. március 26. 10:41
Lemond, bortonbe vonul. Ezt kell kovetelni. Ennyi halott megengedhetetlen. Az hogy nincsenek lezarasok, az gyilkossaggal er fel. Kesz, vege!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!