Müller Cecília: Minden eddiginél erősebb a harmadik hullám

2021. március 23. 13:01

A regisztrált idősek fele már megkapta az oltást, és az eddig regisztrált 65 felettiek 65 százaléka kapott már oltást – tette hozzá György István.

2021. március 23. 13:01
null

A kedd reggeli drámai adatok közlését követően az Operatív Törzs is megtartotta napi tájékoztatóját. 

A regisztrált idősek fele már megkapta az oltást, és az eddig regisztrált 65 felettiek 65 százaléka kapott már oltást – mondta György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: a következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség.

Vakcinák

Az államtitkár szerint a kedden érkezett Pfizer-szállítmány a kórházi oltópontokra megy, 157 ezer adaghoz juthatnak a háziorvosok által odaküldött idősek. A vakcinák szétosztásának elve, hogy a regisztráltakat praxisarányban is figyelik, és ennek alapján osztják szét őket, sokszor a megyei oltási bizottságok bevonásával. 

A Sinopharmból minden háziorvosnak jut 5 ampulla első adagos oltásra, a második adagosra pedig most kapják meg a 275 ezer adagnyi kínai vakcinát. 

Közölte, hogy AstraZeneca vakcinából több mint 2600 praxis kap ampullát, 10-10 időst tudnak beoltani ebből. A szintén frissen érkezett Moderna oltások nagy része második körös oltásra kell majd, csak 11200 adag  lesz első körös, utóbbi budapesti háziorvosokhoz megy majd, 1-1 ampulla 10-10 ember oltásához elegendő.

Zajlik a védekezésben részt vevő katonák és rendőrök oltása is – mondta György István.

– tette hozzá.

György István arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok aktívan segítsék a háziorvosokat. Nem az oltóhelyek számával van a probléma, hanem a háziorvosok adminisztrációs munkáját segítsék az önkormányzatok – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

Domináns lett a brit variáns

Szinte 100 százalékos az angol mutáns jelenléte az itthoni megbetegedésekben – mondta Müller Cecília. Ez a variáns tulajdonképpen kiválasztódott, és a többi túlélésre alkalmatlanabb törzsek kivesztek.

– fejtette ki Müller Cecília.

Hangsúlyozta azt is, hogy mivel nagyon nagy az egészségügyi rendszer terhelése, ezért többletkapacitások bevonására van szükség, ezért kezdték meg az önkéntesek toborzását és a katonák bevonását is. De továbbra is fontos, hogy a lakosság fokozottan tartsa be az egyéni védekezési intézkedéseket, illetve aki csak teheti, regisztráljon az oltásokért. 

– fogalmazott.

Fontos továbbá, hogy akiket beoltottak, azok is gondoljanak azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát – tette hozzá.

Nyitókép: YouTube

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ginacica
2021. március 24. 00:38
Ez kőkeményen el lett kúrva. De az alaplehetőség - ahogyan eddig is - áll: aki egészséges azt hagyják élni, kivéve tömegrendezvények, és mehessen a szabad levegőn maszk nélkül! Aki veszélyeztetett: dugják el (nem lehet igaz, hogy nincsenek meg darabra a cukorbetegek, az ilyen-olyan betegek, akik kockázati csoport), etessék, oltsák kötelezően! Avagy ők, amit tehetnek, tegyék végre és más is noszogassa őket! Ne szórakozzanak! Regionálisan akár helyzet szerint. Az egészségügy mindenütt letérdelt, de ha azt akarják, hogy az ország ne térdeljen le, akkor szedjék elő a józan eszüket! Tegyenek meg mindent az egészséges emberért és főleg ne csináljanak belőle ellenséget!
szarcsi1
2021. március 23. 18:29
Szerencsére az orosz vackina szállításra számíthatunk. Márciusban 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra.
szarcsi1
2021. március 23. 18:26
"A kormány minden eddiginél több, 1127 milliárd forint plusz forrást biztosított az egészségügynek a járvány elleni védekezési alapból a költségvetési törvényben tervezetten felül . " https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210323-a-kormany-1127-milliard-forint-plusz-forrast-biztositott-az-egeszsegugynek
mer-kell
2021. március 23. 17:59
A beoltott idősek flangálnak bátran mindenütt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!