A montenegrói elnök szerint Szerbia befolyásolni igyekezett a választások eredményét

2020. szeptember 02. 12:30

Belgrád tagadja a vádat.

2020. szeptember 02. 12:30

Milo Djukanovic montenegrói elnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy politikai és médianyomást gyakorolt a montenegrói választópolgárokra a múlt vasárnapi parlamenti választás előtt, állítását a szerb vezetés teljes mértékben elutasította. A vasárnapi montenegrói választásokon Milo Djukanovic vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb voksot, ám elveszítette a koalíciós partnereivel együtt élvezett parlamenti többségét, így három évtized után várhatóan a DPS megszűnik kormányzó erőnek lenni. A DPS elnöke elismerte a kudarcot, ám azt nem pártja hibájának tartja, hanem az országban tapasztalt szerb befolyásnak. A Newsmax Adria regionális televíziónak adott kedd késő este sugárzott interjúban Milo Djukanovic úgy fogalmazott, december óta – amikor a podgoricai parlament elfogadta az új egyházügyi törvényt, amelyet a szerb ortodox egyház támadásként élt meg – Aleksandar Vucic szerb elnök, illetve a szerb politikai vezetés politikai és médiaháborút indított Montenegró ellen, a nemzetközi közösség pedig mindezt némán figyelte. Mint mondta: lehetséges, hogy pártja az állampolgárok elégedetlensége miatt veszített erejéből, de az is előfordulhat, hogy a szerb ortodox egyház és a hivatalos Belgrád negatív kampányának tudható be a sikertelenség.

A tavaly decemberben elfogadott egyházügyi törvény nagy felháborodást keltett, a jogszabály szerint ugyanis a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el. A 620 ezres Adria-parti ország lakosságának mintegy harmada vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámláláson, és a lakosság kétharmada ortodox szerb vallású. A montenegrói ortodox egyház többször igyekezett már kivonni magát Belgrád fennhatósága alól, de eddig nem járt sikerrel, nem tudott önállósodni.

Ana Brnabic szerb kormányfő szerdán reagált a szerb kormányt és az államfőt ért vádakra. Közleményében az írta, Milo Djukanovic „ezt a politikai félrevezetést használja magyarázatként pártjának választási eredményére”. Hozzátette: „Szerbia semmilyen módon nem avatkozik be Montenegró belügyeibe, és semmilyen módon nem befolyásolta a montenegrói választási folyamatot”. Ivica Dacic szerb külügyminiszter is elutasította a montenegrói államfő vádjait. Szerinte sem a szerb államfő, sem más politikus nem avatkozott bele Montenegró ügyeibe, nem adott iránymutatást, hogy kire szavazzanak, Szerbia számára csak a szomszédos ország 29 százalékot kitevő szerb lakosságának jóléte a fontos. Megemlítette ugyanakkor, hogy Edi Rama albán kormányfő igenis küldött olyan üzenetet, hogy kire kellene szavazniuk a montenegróiaknak, Milo Djukanovic őt mégsem vádolta semmivel.

A múlt vasárnapi választáson a szocialisták a korábbi koalíciós partnereikkel együtt 40 képviselői helyet szereztek a 81 tagú podgoricai törvényhozásban, míg a három ellenzéki listának 41 hely jutott, így várhatóak ők kapnak lehetőséget a kormányalakításra. A montenegrói alkotmány szerint erre 90 nap áll majd a rendelkezésükre.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2020. szeptember 02. 12:55
De csak azért, mert az orosz hackerek nem értek rá. :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!